Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prvé špecializované zariadenie pre ľudí s diagnózou autizmus v Trenčianskom kraji otvoria už v pondelok

Stavebný ruch okolo špecializovaného zariadenia pre ľudí s diagnózou autizmus v areáli CSS – DEMY v Trenčíne ustal. Na pôvodne prázdnom pozemku dnes stojí novučičká budova s moderným dizajnom, ktorá na prvý pohľad nepripomína zariadenie, ale veľký útulný rodinný dom. Nábytok je už na svojom mieste, priestory sú upratané a pripravené na slávnostné otvorenie a odovzdanie klientom, ktorí budú služby zariadenia využívať.

Stavebné práce na špecializovanom zariadení pre ľudí s diagnózou autizmus začali v druhej polovici minulého roka. Po 14 mesiacoch intenzívnych stavebných prác má Trenčiansky kraj prvé špecializované zariadenie tohto druhu, ktoré sa stane domovom pre 30 ľudí postihnutých autizmom, ktorí ukončili povinnú školskú dochádzku. „Trenčiansky samosprávny kraj prevzal stavbu od dodávateľa 14. septembra 2017. Od tohto momentu sme začali so zariaďovaním priestorov interiérovým nábytkom vyrobeným na mieru, ktorý zohľadňuje predovšetkým telesné obmedzenia prijímateľov sociálnych služieb a následne s finálnym upratovaním priestorov,“ spresnil riaditeľ CSS – DEMY Tibor Gavenda.

Ak by ste dnes prešli prahom novostavby, v jednotlivých izbách pripravených pre klientov by ste už našli novotou voňajúce postele s matracmi, skrine, nočné stolíky, stoly, stoličky, sedačky a kreslá v celkovej hodnote takmer 91 tis. eur. Zamestnanci zariadenia využívajú posledné dni pred otvorením na intenzívne finálne prípravy priestorov pre nových obyvateľov zariadenia a tiež na drobné dokončovacie práce.

V ústrety požiadavkám obyvateľom kraja

Výstavbu zariadenia v krajskom meste kompletne financoval zo svojho rozpočtu Trenčiansky samosprávny kraj. Výška investície, ktorá patrí k tým najväčším za posledné obdobie, dosiahla úroveň 1,6 mil. €. Kraj sa pre ňu rozhodol práve z toho dôvodu, že zo strany obyvateľov evidoval veľmi veľký dopyt po službe tohto charakteru. V Trenčíne je aktuálne poskytovaná sociálna služba deťom s autizmom v predškolskom veku, pričom svoju činnosť prevádzkuje aj špeciálna základná škola pre autistov. Práve deťom, ktoré ukončia povinnú školskú dochádzku, špecializovaná služba chýbala. Výstavbou zariadenia pre ľudí s autizmom po ukončení povinnej školskej dochádzky sa uzatvorí kruh komplexnej starostlivosti o ľudí s touto diagnózou.

Ani projekt výlučne v prospech obyvateľov kraja sa však nerodil jednoducho a bez problémov. Špecializované autistické centrum malo pôvodne stáť v obci Horné Srnie, no tento zámer sa nestretol so súhlasom obyvateľov. Plánom B bolo zariadenie postaviť v areáli CSS – DEMY v Trenčíne, kde aj napokon skutočne stojí, no na inom mieste, ako sa pôvodne plánovalo, kvôli podobným dôvodom ako v prvom prípade. Dnes však už možno konštatovať, že zavŕšením niekoľkomesačnej snahy o vybudovanie jediného autistického centra s takým počtom kapacít a všetkými formami služby v našom kraji, bude jeho slávnostné otvorenie a odovzdanie do užívania v pondelok 16. októbra 2017 o 10.00 h.

Otvorenie dverí špecializovaného zariadenia verejnosti sa nezaobíde bez prítomnosti investora stavby, teda Trenčianskeho samosprávneho kraja v zastúpení jeho predsedom Jaroslavom Baškom a poslancami krajského zastupiteľstva. Prítomní budú zástupcovia mestskej samosprávy, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, špeciálnych škôl a zástupcovia poskytovateľov služieb autistom v rámci TSK ale aj samotní rodičia, ktorých deti nájdu v zariadení odbornú pomoc. Rodičov, ktorí sa na TSK obrátili so žiadosťou o umiestnenie svojho dieťaťa, bolo ešte viac, ako sa pôvodne očakávalo. „Žiadostí už dnes evidujeme o päť viac, ako je kapacita zariadenia. Keďže sme reflektovali na požiadavky ľudí a rodičov detí s touto diagnózou, nová sociálna služba našla naozaj veľkú odozvu,“ povedal trenčiansky župan. Kapacita zariadenia je stanovená na 30 ľudí, pričom na týždenný či celoročný pobyt je vyčlenených 27 lôžok. Zvyšné tri miesta sú vyhradené na ambulatnú, čiže dennú formu služby.

Svojich zástupcov pri slávnostnom prestrihnutí pásky pred dverami autistického centra bude mať aj Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Okrem riaditeľov zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti kraja svoju účasť prisľúbili aj odborníci, ktorí sa diagnóze autizmus venujú. So svojím príhovorom sa na prítomných obráti krajský odborník - prednosta a primár pediatrie a neonatológie Fakultnej nemocnice v Trenčíne Pavol Šimurka, detská psychiatrička Helena Žiačiková či detský psychiater Ladislav Kvasnička. O samotnej výstavbe zariadenia prezradí niečo viac zástupca dodávateľskej spoločnosti Miroslav Novosedlík. S novými klientmi pribudne v zariadení aj 20 nových zamestnancov,  ktorí budú zabezpečovať prevádzku ale aj poskytovať odborné služby.

Na slávnostné odomknutie dverí na autistickom centre a symbolické prestrihnutie pásky Vás Trenčiansky samosprávny kraj srdečne pozýva v pondelok 16.10.2017 o 10.00 h. Stretneme sa v areáli CSS-DEMY na Biskupickej ulici 46 v Trenčíne.

autor: vr

Fotogaléria

Autistické centrum Trenčín
Autistické centrum Trenčín
Autistické centrum Trenčín
Autistické centrum Trenčín
Autistické centrum Trenčín
Autistické centrum Trenčín
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK