Prvý ročník krajského kola polytechnickej súťaže vyhral žiak ZŠ kpt. Nálepku v Novom Meste nad Váhom

Krajské kolo polytechnickej súťaže žiakov základných škôl zorganizovalo Krajské centrum voľného času (KCVČ) v Trenčíne v spolupráci so Strednou odbornou školou v Starej Turej. Polytechnická súťaž pre žiakov základných škôl sa v priestoroch SOŠ konala vôbec prvýkrát. Prvého ročníka sa zúčastnilo 12 žiakov z 8 základných škôl z Trenčianskeho kraja.

Žiaci si zmerali sily v jednej súťažnej kategórii. Ich úlohou bolo jamkovanie, vŕtanie, osadenie a odskúšanie plošného spoja. Najprv si však preverili odborné vedomosti v krátkom teste. „Najväčším prínosom takýchto súťaží je namotivovať čo možno najväčší počet mladých ľudí, aby si vybrali technické odbory a aby získali veľmi dobré, kvalitné, zaujímavé a dobre platené zamestnanie, pretože podnikatelia konštatujú, že v týchto oblastiach je obrovský nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a firmy sa doslova predháňajú v tom, čo dať týmto ľudom, aby k nim išli pracovať,“ komentoval riaditeľ SOŠ v Starej Turej Milan Duroška s tým, že záujem mladých ľudí o odborné vzdelávanie v súčasnosti kolíše a nie je taký, ako požaduje trh práce.

Krajského kola polytechnickej súťaže žiakov ZŠ sa v mene predsedu TSK Jaroslava Bašku zúčastnila vedúca Oddelenia školstva, športu a mládeže Úradu TSK Eva Žernovičová.Stratégiou TSK v rozvoji odborného školstva je vychovávať žiakov pre potreby práce. S tým súvisia viaceré aktivity. Jednou z nich je aj podpora polytechnického vyučovania na základných školách. V spolupráci s KCVČ sa organizujú takéto technické súťaže, v ktorých ide o to, aby sa podchytili a rozšírili manuálne zručnosti žiakov ZŠ a aby žiaci prišli na to, že možno technika, elektrotechnika či strojarina je práve to, čo chcú robiť vo svojom budúcom povolaní,“ uviedla.

TSK rozbehol projekt Hrdina remesla za účelom podnietenia záujmu žiakov základných škôl o technické a odborné smery. „Polytechnické súťaže organizujeme na stredných odborných školách v našej zriaďovateľskej pôsobnosti. Vždy si pritom vyberieme školu, ktorá súvisí s profilom súťaže. Chceme, aby sa žiaci prišli na školy pozrieť, aby videli, ako funguje vyučovanie a vzdelávanie na stredných odborných školách a aby získali prehľad o tom, čo ich čaká, keď sa rozhodnú pre toto povolanie,“ dodala.

Z KCVČ v Trenčíne ako organizátora súťaže sa krajského kola zúčastnila okrem riaditeľky KCVČ v Trenčíne Renáty Bielikovej aj vedúca úseku súťaží Miriam Olešáková. „Základné školy nemajú takú vybavenosť dielní, na aké technické súťaže ich pozývame, preto je dôležité, aby žiaci základných škôl prišli na strednú odbornú školu, kde sú dielne vybavené. Okrem toho, že si pozrú školu, odskúšajú si tiež svoje odborné zručnosti a tak vedia, ako na tom sú. To im pomáha pri ďalšom rozhodovaní, kam si podať žiadosť na strednú školu,“ uviedla riaditeľka KCVČ v Trenčíne Renáta Bieliková.

Na prvom mieste sa umiestnil žiak Základnej školy kapitána Nálepku v Novom Meste nad Váhom Martin Valo. Druhé miesto obsadil žiak Spojenej školy sv. Jozefa v Novom Meste nad Váhom Matúš Hrušovský a tretie miesto získal žiak Základnej školy s materskou školou Košeca Radoslav Petlák.

TSK gratuluje žiakom k umiestneniu a verí, že títo šikovní žiaci si vyberú niektorú zo stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

autor: bj