Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prvý ročník Traktoriády dopadol nad očakávania; „céčkové“ traktory brázdia cesty už 4 roky

Obec Lubina zorganizovala v sobotu 7. októbra premiérový ročník podujatia s názvom Podjavorinské špeciály – Traktoriáda. Traktory sa vystavovali, ale aj pretekali.

Prvý ročník Traktoriády sa v obci Lubina stretol s prekvapivým úspechom. Desiatky traktorov nielen domácej výroby sa zišli v otvorenom priestranstve v obci Lubina, aby sa návštevníci mohli pokochať rôznymi typmi týchto nenahraditeľných poľnohospodárskych pomocníkov. Prehliadka však nebola zďaleka všetko. Prebehli aj súťaže v jazdách zručnosti. Podmienkou bolo prihlásiť traktor akejkoľvek výroby. Záujem bol nevídaný, prihlásilo sa takmer 30 súťažných vozidiel.

Premiérovú taktoriádu navštívil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý sa v roku 2013 pričinil o to, aby sa drobné, podomácky vyrobené poľnohospodárske vozidlá vrátane traktorov, ktoré nie sú oficiálne schválené na prevádzku v cestnej premávke, mohli využívať aj na cestách za podmienky, že majú vydané zvláštne evidenčné číslo obsahujúce písmeno C. „Podujatí, na ktorých sa stretávajú majitelia nielen sériovo vyrábaných traktorov, máme v kraji hneď niekoľko. Okrem Papradna a Diviackej Novej Vsi sa táto tradícia začína formovať aj v Lubine, čo mňa osobne veľmi teší. Som tiež nesmierne rád, že som svojou trochou mohol prispieť k tomu, aby sa tieto podomácky vyrobené traktory mohli využívať aj na cestách, a to legálne. Pred 4 rokmi sme pripravili novelu zákona, vďaka ktorej môžu aj traktory so špeciálnym evidenčným číslom vyjsť na cestu. S odstupom času môžeme vidieť, že to poľnohospodárom naozaj veľmi uľahčilo prácu a že to bolo správne rozhodnutie,“ povedal Jaroslav Baška.

Obec Lubina je známa aj vďaka Podjavorinským folklórnym slávnostiam a Krajským oslavám SNP, ktoré sa každoročne konajú na Vrchu Roh Lubina. K týmto tradičným podujatiam tento rok pribudla práve Traktoriáda, ktorá začala svoju históriu písať v sobotu 7. októbra 2017.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK