Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Rekonštrukcia štátnej cesty I/9 medzi obcami Chocholná-Velčice a Mníchova Lehota by sa mala začať na prelome rokov 2018/2019

Informáciu potvrdil štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby  Slovenskej republiky (MDaV SR) Viktor Stromček a trenčiansky župan Jaroslav Baška po pracovnom stretnutí, ktorého predmetom bola pripravovaná rekonštrukcia spomínaného úseku cesty.

Rekonštrukcia jednej z posledných panelových ciest v rámci Slovenskej republiky je dlhodobo predmetom očakávaní motoristickej verejnosti. Aj preto sa na podnet Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a jeho predsedu uskutočnilo pracovné stretnutie k pripravovanej rekonštrukcii predmetného úseku cestnej komunikácie, ktorého výsledkom je predpokladaný dátum začiatku rekonštrukčných prác na prelome rokov 2018/2019 a ukončenie celej rekonštrukcie v roku 2020. Odhadovaná cena rekonštrukcie úseku cesty I/9 medzi obcami Chocholná-Velčice a Mníchova Lehota je 20 miliónov eur bez DPH a jej financovanie je naplánované z európskych peňazí. „Úspechom dnešného stretnutia je zadefinovanie si technického riešenia tejto rekonštrukcie. Požiadavky z regiónu, ktoré považujeme za opodstatnené, boli mimoriadne technicky a finančne náročné. Pre nás je dôležité, že týmto stretnutím sme túto kapitolu uzavreli. Som rád, že sa blížime ku koncu príprav  stavby. Cesty prvej triedy sú pre ľudí žijúcich v tomto regióne naozaj dôležité,“ uviedol štátny tajomník MDaV SR Viktor Stromček.

Súčasťou tejto cesty je aj tzv. „križovatka smrti“ medzi obcami Trenčianska Turná a Trenčianske Stankovce. TSK ešte v roku 2015 spoločne s okolitými obcami pripravil projektovú dokumentáciu na túto križovatku z financií TSK a požiadal o vydanie stavebného povolenia. Táto križovatka, na ktorej sa stretáva cesta I., II. a III. triedy, bola taktiež zahrnutá do celkovej rekonštrukcie úseku cesty I/9. „Pracovné stretnutie malo veľký zmysel, pretože starostovia dotknutých obcí súhlasili s návrhom technického riešenia uvedenom v projektovej dokumentácii. Sú v nej navrhnuté úpravy jestvujúcich  križovatiek a doplnené  odbočovacie pruhy, ktoré po rekonštrukcii zvýšia bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky na tomto úseku cesty,“ povedal po pracovnom stretnutí trenčiansky župan Jaroslav Baška.   

Pracovného stretnutia na Úrade TSK sa okrem predsedu TSK Jaroslava Bašku a štátneho tajomníka MDaV SR Viktora Stromčeka zúčastnil aj generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Roman Žembera, riaditeľ Úradu TSK Michal Žitňanský, zamestnanci Odboru dopravy na Úrade TSK, starostovia dotknutých obcí,  ako aj zástupcovia Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Trenčíne a Okresného dopravného inšpektorátu Okresného riaditeľstva Policajného zboru SR v Trenčíne.

autor: mp

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK