Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

ROZHODUJ! Máš dobrý a pre spoločnosť prospešný nápad? Zrealizuj ho z rozpočtu samosprávneho kraja!

Ako prvá zo samosprávnych krajov vôbec Trenčianska župa pristúpila k zavedeniu participatívneho - komunitného rozpočtu. Tento typ rozpočtu obyvateľom kraja umožňuje, aby si navrhli projekty, ktorých realizáciu by vo svojom okolí uvítali. Svojím hlasovaním navyše sami ovplyvnia, ktoré z navrhnutých projektov sa realizácie skutočne dočkajú. Tento rok môžu v kraji vyrásť nové projekty za 99 tis. €, ktoré na tento účel schválil krajský parlament. Maximálna výška financovania na jeden projekt je 2200€.

Svoj nápad môžeš poslať aj ty. Či si študent, podnikateľ alebo riaditeľ školy.

Prvým aprílom 2017 sa otvára možnosť položiť svoj nápad na papier a poslať ho na adresu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Návrhy projektov možno zasielať až do 31. mája 2017. Svoj vlastný nápad môže predložiť jednotlivec i skupina, škola, trieda, mestá i obce – jednoducho všetky fyzické i právnické osoby, rôzne záujmové skupiny, organizácie i inštitúcie, ktoré sídlia, resp. žijú v Trenčianskom kraji. 

Preto ak ti doma, v kraji, chýba nejaká aktivita, vo svojej obci či škole by si chcel niečo nové a zaujímavé a máš v hlave predstavu realizácie svojho nápadu, zisti, čo všetko k žiadosti potrebuješ a projekt pošli na Trenčiansky samosprávny kraj.

Všetky projekty, ktoré dorazia na Trenčiansku župu, prejdú symbolickým sitom, resp. skúškou správnosti na tzv. verejnom zvažovaní. Aj jeho súčasťou môžeš byť práve ty. Prítomná verejnosť v spolupráci s odbornou komisiou totiž rozhodne o tom, ktoré projekty sú skutočne zrealizovateľné a prínosné pre široké okolie. Najdôležitejším posudzovaným kritériom bude súlad s prioritou TSK, ktorou je podpora všestranného rozvoja územia kraja a starostlivosť o potreby jeho obyvateľov. Posudzovať sa bude aj inovatívnosť a originalita projektu. Tie návrhy, ktoré skúškou prejdú, postupujú do verejného hlasovania. Aby obyvatelia nášho regiónu mohli svojím hlasom rozhodnúť, ktorú aktivitu, novinku či zmenu by vo svojom okolí privítali. Participatívny - komunitný rozpočet súčasne umožňuje TSK zbierať podnety a návrhy priamo od občanov a prípadne ich zapracovať do rozpočtu na nasledujúci rok.

Už o pár mesiacov môže byť aj tvoja myšlienka realitou. Ak veríš v jej potenciál a prínos pre širokú skupinu ľudí, tvojich priateľov, rodinu i susedskú komunitu, od 1. apríla 2017 do 31. mája 2017 máš čas, aby si  svoj projekt poslal na adresu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Všetko, čo potrebuješ vedieť, nájdeš v sekcii Financie na webovom sídle tsk.sk.

Tešíme sa na všetky nové nápady na skvalitnenie života v Trenčianskom kraji!

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK