Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

ROZHODUJTE o tom, ktoré z takmer 40 inovatívnych projektov budú zrealizované z participatívneho komunitného rozpočtu TSK

Trenčiansky samosprávny kraj je otvorenou a transparentnou župou. Aj preto tento rok TSK ako prvý spomedzi ostatných samosprávnych krajov pristúpil k zavedeniu participatívneho komunitného rozpočtu. S cieľom, aby sa viac priblížil k ľuďom a verejnosti, vyčlenil zo svojho rozpočtu necelých 100 tis. €, o ktorých využití ROZHODNE svojím hlasovaním široká verejnosť. Kompetenciu rozhodovať o prerozdelení župných financií tak TSK čiastočne preniesol priamo na svojich obyvateľov.

Ľudia sami rozhodnú, aké projekty sa zrealizujú v ich okolí

Možnosť zasielať svoje nápady a návrhy projektov na TSK mali jednotlivci, kolektívy aj inštitúcie v časovom rozmedzí od apríla do konca mája tohto roku. V tomto období na Trenčiansku župu dorazilo celkovo 35 projektov  z ôsmich okresov. Najviac projektov dorazilo z okresu Trenčín (8), o dva menej z okresov Považská Bystrica a Partizánske (6). V počte projektov ďalej nasledujú okresy Myjava a Nové Mesto nad Váhom s rovnakým počtom projektov (5) a Púchov (3). Po jednom projekte župa zaevidovala z okresu Prievidza a Ilava.

V obálkach doručených na TSK sa nachádzali projekty napr. z oblasti kultúry, sociálnej pomoci, sociálnych služieb či voľnočasových aktivít. Zo župných peňazí sa tak možno zrealizuje projekt chránenej dielne – kaviarne, turistické tvorivo-hravé podujatie pre rodiny s deťmi na trenčianskej Brezine či napr. sa postavia nové ihriská.

O tom, ktoré z doručených projektov spĺňajú parametre investícií realizovaných z participatívneho komunitného rozpočtu a ktoré budú posunuté do verejného hlasovania, sa rozhodne na tzv. verejných zvažovaniach. Na nich bude okrem poslancov Zastupiteľstva TSK za daný okres, zamestnancov Úradu TSK, odborných garantov  a samotných predkladateľov projektov prizvaná aj široká verejnosť. Spoločnou dohodou rozhodnú o (ne)posunutí daného projektu do verejného hlasovania. Hlasovanie bude tento rok prebiehať na webovom sídle župy v termíne od 1. júla do 15. júla 2017.

Verejné zvažovania sa v jednotlivých okresoch uskutočnia už na budúci týždeň. TSK na stretnutí privíta každého, kto chce pariticipovať a ROZHODOVAŤ o využití časti župných financií.

OKRES

DÁTUM

ČAS

MIESTO

Partizánske

20.6. 2017     utorok

20.6. 2017     utorok

9.00 h

Stredná odborná škola Partizánske

Prievidza

13.00 h

Gymnázium Prievidza

Trenčín

21.6. 2017     streda

21.6. 2017     streda

21.6. 2017     streda

9.00 h

Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne, prízemie – informatická miestnosť

Ilava

13.00 h

Obchodná akadémia Ilava

Púchov

14.00 h

Gymnázium Púchov

Nové Mesto

nad Váhom

22.6. 2017     štvrtok

22.6. 2017     štvrtok

9.00 h

Stredná priemyselná škola Nové Mesto nad Váhom

Myjava

13.00 h

Stredná priemyselná škola Myjava

Považská Bystrica

23.6. 2017     piatok

9.00 h

Stredná odborná škola strojnícka Považská Bystrica

 

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK