Seniori z Prievidze sa vďaka Participatívnemu-komunitnému rozpočtu TSK učia používať tablet a surfovať po internete

Občianske združenie s názvom Seniori sami sebe zorganizovalo vo štvrtok 28. septembra školenie, na ktorom sa aktívni dôchodcovia naučili pracovať s tabletmi a používať internet.

Podujatie Internet ako zdroj informácií a zábavy aj pre seniorov sa konalo vo štvrtok 28. septembra. Areál Minigolfu v Prievidzi sa zaplnil aktívnymi seniormi, ktorí si na vlastnej koži mohli vyskúšať prácu s tabletom s operačným systémom Android.

Projekt podporil Trenčiansky samosprávny kraj finančnou čiastkou z Participatívneho-komunitného rozpočtu, vďaka ktorej sa občianskemu združeniu Seniori sami sebe podarilo nakúpiť spomenuté tablety a potreby pre zorganizovanie školenia. Cieľom podujatia bolo umožniť záujemcom v pokročilom veku naučiť sa používať moderné technológie a spoznať tak možnosti virtuálneho sveta, vyhľadávať dôležité informácie na internete a odbúrať strach staršej generácie z nových technológií. Seniorov prišiel osobne podporiť aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý ocenil iniciatívu dôchodcov. „Som rád, že projekty, ktoré vznikli aj vďaka Participatívnemu-komunitnému rozpočtu Trenčianskeho kraja, sa dávajú do pohybu. Mňa veľmi teší, že jeden z nich zorganizovali aj seniori z Prievidze, ktorí si nakúpili tablety a začínajú sa s nimi učiť pracovať. Práca s internetom môže byť pre nich veľmi nápomocná napríklad aj pri objednávaní sa k lekárovi,“ povedal Jaroslav Baška. Medzi ďalšie výhody, ktoré seniorom prináša práca s internetom patrí aj komunikácia s rodinou alebo s priateľmi, či vyhľadávanie receptov online a mnoho iného. Na záver školenia prebehol vedomostný test, v ktorom seniori ukázali, čo nové sa naučili.

V rámci premiérového ročníka Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK zabojovalo o 99 tis. eur až 29 projektov. O úspešnosti prihlásených projektov rozhodovali občania hlasovaním. Práve Participatívny-komunitný rozpočet je jeden z hlavných faktorov transparentnosti župy, vďaka ktorému sa ľudia aktívne podieľajú na využití časti verejných financií.

autor: lb