Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Spieva im to aj v seniorskom veku: Súbory z Trenčianskeho kraja sa zišli na krajskej prehliadke

Desať speváckych súborov seniorov Jednoty dôchodcov na Slovensku z Trenčianskeho kraja prezentovalo svoj spevácky talent na krajskej prehliadke v Novákoch.

Milujú hudbu a oni sami sa tiež podieľajú na jej aktívnom šírení medzi ďalších. V tomto prípade platí, že vek nehrá žiadnu rolu. Svojím speváckym talentom potešujú ľudí navôkol a rovnako tomu bolo aj na Krajskej prehliadke speváckych súborov seniorov Jednoty dôchodcov na Slovensku. V poradí išlo už o ôsmu prehliadku. „Súbory ukázali to najlepšie čo v nich je a ten najlepší poputuje v septembri na celoslovenskú prehliadku speváckych súborov, ktorá sa uskutoční v Pezinku,“ informovala Anna Prokešová, predsedníčka Krajskej Jednoty dôchodcov na Slovensku Trenčín.

Krajská prehliadka sa tento rok konala v meste Nováky. „Som veľmi potešený, že prehliadka je práve v našom meste. Už minulý rok som sa jej zúčastnil v Zemianskych Kostoľanoch a bol som veľmi milo potešený a prekvapený,“ vyslovil Daniel Daniš, primátor mesta Nováky. „Za svojich žiackych a študentských čias som tiež spieval, dokonca som to skúšal i v Lúčnici, takže toto je rozhodne moja srdcová záležitosť,“ dodal. Spevácku činnosť seniorov ocenil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, ktorý sa prehliadky tiež zúčastnil. „Mám rád ľudí v seniorskom veku, lebo sa nehľadiac na svoj vek dokážu zabaviť a vedia sa tešiť z každého dňa. K tomu patria i takéto aktivity a podujatia, ktorých sa vždy rád zúčastním. Veľmi si vážim týchto ľudí,“ vyjadril úctu seniorom predseda TSK.

Prehliadky sa zúčastnili spevácke súbory z celého Trenčianskeho regiónu: Spevácky krúžok Nováky, Brezinky – Timoradza, Spevokol Brodzany, Chasa Veselá z Považskej Bystrice, Kapaše z Brezovej pod Bradlom, Konopa Dohňany, Sihotiar Trenčín, Stankovčanka z Trenčianskych Stankoviec, Zvonky z Nového Mesta nad Váhom a Borinka zo Zemianskych Kostolian. Kým niektoré skupiny sú vedené bežnými milovníkmi spevu, Spevokol Brodzany vedie už 11 rokov bývalá operná speváčka a dlhoročná sólistka Novej Scény v Bratislave Gréta Švercelová: „Máme 20 členov a stretávame sa každý utorok na dve hodiny. Spievame štvorhlasne a zameriavame sa na spev v kostole, ale tiež na príležitostných udalostiach a súťažiach. V repertoári máme vyše 70 piesní.“

Názov súboru, ktorý bude reprezentovať Trenčiansky región na celoslovenskej prehliadke, spoznáme v utorok 2. mája 2017.

autor: jd
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK