Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Stredná odborná škola Pod Sokolicami v týchto dňoch podstupuje rozsiahlu rekonštrukciu

Lešenia okolo budovy Strednej odbornej školy (SOŠ) Pod Sokolicami v Trenčíne vyrástli v marci tohto roku. V týchto dňoch na škole okrem maturít vládne aj intenzívny pracovný ruch. Staré kachličky a obklad na sociálnych zariadeniach sa mení za nový, pôvodné okná nahradili plastové, fasáda školy taktiež prechádza veľkou obnovou i zateplením. Všetky práce by mali byť ukončené v mesiaci júl. V novom školskom roku tak študenti budú mačkať kľučky na nových školských dverách, pretože modernizáciu absolvujú aj vstupy do budovy SOŠ. Komplexnosť rekonštrukcie potvrdzuje aj obnova kotolne, vykurovacích telies s rozvodmi ústredného kúrenia. Od septembra budú mať tiež žiaci k dispozícii nové sociálne zázemie.

Celú investíciu vo výške trištvrte milióna eur zo svojej pokladne hradí Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako zriaďovateľ školy. „Časový harmonogram prác je dokonca v predstihu, pokiaľ ide o obnovu fasády a výmenu okien. Úspora na energiách po rekonštrukcii môže byť po prepočte naozaj veľmi zaujímavá. Ušetrené finančné prostriedky, ktoré škola nebude musieť vynakladať na prevádzku, bude môcť investovať napr. do modernizácie učební technických odborov alebo do odmien pre pedagógov. Je nezmyselné investovať do prevádzky budovy, keď sa režijné náklady dajú rekonštrukciou znížiť. Preto som rád, že sa tento projekt vydaril,“ skonštatoval predseda TSK počas dnešného kontrolného dňa na stavbe.

Budova bola sprevádzkovaná v roku 1952, rekonštruovaná bola viackrát, naposledy v polovici 80.-tych rokov. „Počas rozsiahlej opravy sa vtedy menili okná i podlahy. No aj tie už boli zastarané a opäť si vyžadovali rekonštrukciu. Predovšetkým sme však pociťovali vysoké náklady na energie,“ informoval riaditeľ SOŠ Ľuboš Chochlík s tým, že aktuálne prebiehajúca rekonštrukcia má viesť k šetreniu nákladov za energie, ktoré sú spojené s vykurovaním budovy. Ďalej informoval, že výchovno-vzdelávací proces prebieha aj počas stavebného ruchu presne podľa plánu.

SOŠ Pod Sokolicami v Trenčíne je jednou z 27 odborných škôl v pôsobnosti župy. V aktuálnom školskom roku ju navštevuje takmer 300 žiakov v dennom i externom štúdiu. V systéme duálneho vzdelávania má zapojených presný tucet študentov, ktorí praktické návyky nadobúdajú vo firme MSM Martin, s. r. o., Dubnica nad Váhom.

Trenčianska SOŠ nie je jediná, ktorá v tomto období „mladne“. Budovy mnohých ďalších SOŠ prešli pred nedávnom obnovou, a to napr. SOŠ v Dubnici nad Váhom, SOŠ strojnícka v Bánovciach nad Bebravou či Stredná zdravotnícka škola v Trenčíne. Za posledné roky sa investícia TSK z vlastných zdrojov do modernizácie škôl pohybuje nad hranicou 10 mil. €. Rekonštruovať by sa mali aj ďalšie školy, a to či už zo župného rozpočtu alebo s využitím európskych financií.

autor: vr

Fotogaléria

20170605_TN_SOS_foto_Radovan_Stoklasa_003w
20170605_TN_SOS_foto_Radovan_Stoklasa_004w
20170605_TN_SOS_foto_Radovan_Stoklasa_006w
20170605_TN_SOS_foto_Radovan_Stoklasa_010w
20170605_TN_SOS_foto_Radovan_Stoklasa_015w
20170605_TN_SOS_foto_Radovan_Stoklasa_016w
20170605_TN_SOS_foto_Radovan_Stoklasa_020w
20170605_TN_SOS_foto_Radovan_Stoklasa_045w
20170605_TN_SOS_foto_Radovan_Stoklasa_056w
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK