Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Študenti Obchodnej akadémie v Prievidzi sa už po deviatykrát zapájajú do zbierky na podporu detí v Afganistane. Doteraz vyzbierali viac ako 2 720 eur

Študenti 3.B triedy sa pod vedením pána učiteľa Stanislava Malegu rozhodli pomôcť deťom z Afganistanu, ktoré sa namiesto školy snažia pomôcť uživiť svoje rodiny, či už predajom drobného tovaru, zbieraním plastov, papieru či umývaním auta na ulici v Kábule. Škola tak pre tieto deti často ide bokom, zostáva im len práca na ulici. Študenti Obchodnej akadémie organizujú zbierku na podporu týchto detí už deviaty rok. Tento rok smeruje finančná podpora 19-ročnej Farahnaz Sayed Khan Agha a 14-ročnej Sayede Omer. „Zbierka je dobrovoľná, každý môže prispieť ľubovoľnou čiastkou,“ uviedol študent Obchodnej akadémie v Prievidzi Andrej Sobota, ktorý je jedným z organizátorov zbierky na škole. Študenti 3.B triedy ochotne prispeli do zbierky na podporu štúdia detí v Afganistane. „Keďže sa zbierame po jednom eure, každý je ochotný do zbierky prispieť,“ komentovala študentka Obchodnej akadémie v Prievidzi Helena Ďurišová s tým, že kto chce prispieť viac, môže, kto nechce vôbec, nemusí sa zapojiť.

Pánovi učiteľovi Malegovi sa ako iniciátorovi zbierky na škole podarilo do iniciatívy zapojiť už štvrtú triedu za deväť rokov. „Obchodná akadémia sa k projektu dostala v roku 2009 cez festival Jeden svet, na ktorom sa ukazujú problémy celého sveta, či už vo výchove, v ekonomike alebo výžive detí. Organizácia prišla na festival Jeden svet z Afganistanu s informáciou, že dieťa zarobí na ulici 1,7 dolára na mesiac, čo bola veľká motivácia pre žiakov,“ uviedol triedny učiteľ 3.B triedy Stanislav Malega. Suma, ktorá zabezpečí štúdium pre jedno dieťa v Afganistane, je dnes 330 eur, hoci pôvodne sa začínalo na sume 200 eur. Prvýkrát sa podarilo vyzbierať 70 eur, odvtedy sa čiastka, ktorú sa podarí študentom vyzbierať, každým rokom zvyšuje. „Peniaze sa posielajú na fond Človeka v ohrození. Stále oslovujeme aj ďalších ľudí,“ dodal Stanislav Malega. Obchodná akadémia dostáva z Afganistanu aj informácie o prospechu a výsledkoch žiakov, ktorých podporuje.

Do tohtoročnej zbierky sa zapojil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, ktorý prispel sumou 330 eur, čo je suma, ktorá zabezpečí ročné štúdium v Afganistane pre jedno dieťa. Župan navštívil Afganistan štyrikrát, ešte ako štátny tajomník a neskôr ako minister obrany Slovenskej republiky. „Je to krajina, v ktorej sa veľmi ťažko žije, preto je dôležité, že sa medzinárodné spoločenstvo zapojilo do obnovy krajiny aj civilnými spôsobmi. Vzdelanostná úroveň je na veľmi nízkej úrovni, preto vítam takéto projekty aj našich neziskových organizácií, ktoré pôsobia v Afganistane a zbierajú finančné prostriedky a prispievajú na vzdelávanie a na lepšiu zdravotnú, školskú a inú infraštruktúru. Som rád, že do projektu sa už deviaty rok zapája aj naša Obchodná akadémia v Prievidzi, ktorá sa spoločne s neziskovou organizáciou Človek v ohrození snaží zbierať finančné prostriedky pre deti, ktoré sa majú vzdelávať. Myslím si, že je to základ pre dlhodobé fungovanie v Afganistane, keď budú ľudia vzdelaní a budú si môcť vytvoriť názor na to, ako má ich krajina fungovať a ako má ísť ďalej,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.

Vzdelávanie žien v Afganistane predstavuje stále skôr raritu. Až 40% študentov, ktorých štúdium je podporované z financií, preto predstavujú dievčatá. „Som rád, že je to žiačka, pretože v minulosti mali ženy v Afganistane zakázané sa vzdelávať. Preto ma teší, že za tento príspevok bude môcť jedno dievča chodiť do školy a vzdelávať sa aj za pomoci zahraničných lektorov,“ dodal.     

Zbierka na podporu afganských detí pre tento rok má deadline 15. marca. Zatiaľ sa podarilo vyzbierať 220 eur, čo nestačí na ročné štúdium pre jedného žiaka v Afganistane. Vďaka príspevku župana má však jedno dieťa vstupenku do školy už istú. Pomôcť vyzbierať sa na štúdium aj druhému dieťaťu môže aj široká verejnosť. Viac informácií, ako pomôcť a zapojiť sa do zbierky, nájdete na stránke Obchodnej akadémie v Prievidzi. Doteraz sa do zbierky zapojili nielen študenti školy, ale aj pedagógovia, rodičia študentov a posledné roky sa k nim pridali aj rôzne spoločnosti.

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK