Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Študenti SOŠ OaS v Trenčíne vniesli do praktických maturitných skúšok originalitu, mali podobu gazdovskej zabíjačky

V neštandardnom štýle sa niesli i tie, ktoré preverili šikovnosť a zručnosť študentov zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠ OaS) v Trenčíne, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Praktickú časť skúšok dospelosti poňali originálne. „Minulý rok mali študenti maturitu v podobe dobovej hostiny na Trenčianskom hrade. Nechceli sme ostať pozadu a tiež sme chceli prísť s niečím svojským. Preto vznikol nápad spraviť zabíjačku,“ informovala Lenka Zuberová, hlavná manažérka praktickej maturity 5. HB. Originálnemu poňatiu skúšok sa potešila i riaditeľka SOŠ OaS v Trenčíne Mária Hančinská: „Veľmi sa mi táto téma zapáčila a som vďačná, že to môžeme každý rok istým spôsobom obmieňať. Neupadáme do stereotypu, prichádzame s niečím novým a súčasne to môže zaujať a posmeliť aj našich potenciálnych študentov.“

Pre vyše 120 zúčastnených hostí boli pripravené nielen zabíjačkové výrobky ako klobásy, jaternice a tlačenka, ale tiež množstvo koláčov, šalátov, miešaných nápojov a káv. „Vsadili sme na tzv. street food, teda stánky, pričom študenti boli do nich zaradení podľa toho, aké jedlá pripravili. Hostia sa potom už len pristavili pri tom stánku, ktorého ponuka ho najväčšmi zaujala,“ prezradila Zberová.

Originálnych maturitných skúšok, ktoré sa uskutočnili v piatok 24. marca 2017 v priestoroch SOŠ OaS v Trenčíne, sa zúčastnil aj predseda TSK Jaroslav Baška. Okrem ocenenia maturitnej témy pochválil i samotnú školu, ktorá každoročne vychováva množstvo prakticky zručných študentov. „Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne je najväčšou školou v našej zriaďovateľskej pôsobnosti a vychováva veľký počet študentov k remeslu. Stále si myslím, že remeslo má zlaté dno. Študenti vymysleli tradičnú tému, ktorá charakterizuje našu krajinu, a tak, ako som sa tešil na zabíjačku, keď som bol malý chlapec, tak som sa tešil i dnes,“ vyslovil predseda TSK. „Keďže som fanúšikom skupiny Horkýže Slíže, napadla mi v súvislosti s touto aktivitou študentov ich známa pesnička – Jáj, to bol zasa nápad, prepánajána, zavolať na zabíjačku vegetariána,“ komentoval župan s úsmevom a tým, že on sám sa však k vegetariánom neradí a na zabíjačkových špecialitách si rád pochutí.

Odmenou za mesiace organizácie praktických maturít a dlhých hodín príprav jedál, bola rozhodne skutočnosť, že záujem o produkty bol skutočne veľký. „Ubehli dve hodiny od začiatku nášho street foodu a jedlo sa veľmi rýchlo míňa. Sme šťastní, že zo strany ľudí bol taký veľký záujem,“ dodala na záver hlavná manažérka praktickej maturity 5. HB.

autor: jd

Fotogaléria

IMG_8219
IMG_8233
IMG_8235
IMG_8256
IMG_8281
IMG_8283
IMG_8286
IMG_8287
IMG_8290
IMG_8295
IMG_8296
IMG_8312
IMG_8370
IMG_8377
IMG_8408
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK