Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Technická olympiáda s rekordným počtom účastníkov, ktorý narástol až štvornásobne. Víťazmi sú žiaci z Nového Mesta nad Váhom a z Prievidze

V utorok 21. februára 2017 sa žiaci základných škôl, ktorí sú sympatizantmi techniky, stretli v priestoroch Strednej odbornej školy v Trenčíne, aby si zmerali sily v rámci Technickej olympiády.

Stredná odborná škola v Trenčíne v spolupráci s Krajským centrom voľného času, ktoré sú obe v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, zorganizovala pre žiakov základných škôl už tretíkrát technickú olympiádu. Súťaž, ktorá preverila detskú šikovnosť, poslúžila tiež na samotnú prezentáciu techniky. „Činnosť sme zamerali na jednoduché práce z oblasti strojárstva a robotiky, kde deti mohli získať základné manuálne zručnosti. Tie môžu následne využiť nielen v rámci štúdia strojariny či elektrotechniky, ale tiež vo svojej bežnej činnosti. Celá akcia je zameraná na prezentáciu techniky, pri ktorej nám pomáhajú naši študenti, a to ako tútori pre žiakov zo základných škôl. Súťaž môže súčasne poslúžiť ako nábor do jednotlivých študijných odborov, a to nielen na našej škole, ale na všetkých v celom Trenčianskom kraji,“ uviedol riaditeľ SOŠ v Trenčíne Ľuboš Chochlík.

Spomínaná súťaž spadá pod aktivity projektu Hrdina remesla, ktorý je realizovaný Trenčianskym samosprávnym krajom v spolupráci s Krajským centrom voľného času. Prostredníctvom projektu chce TSK dlhodobo zvyšovať atraktivitu remeselného vzdelávania medzi deťmi. „Usporiadateľom technických súťaží v rámci projektu Hrdina remesla je KCVČ, ktoré vždy spolupracuje s konkrétnou školou. Tento ročník je výnimočný tým, že sa prihlásilo veľmi veľa žiakov z celého kraja. Nielen z Trenčína a okolia, ale skutočne z celého regiónu. Sme, samozrejme, potešení a súčasne je to inšpiratívne do ďalšej práce,“ vyslovila riaditeľka KCVČ Renáta Bieliková s tým, že žiaci sú skutočne veľmi šikovní.

Pre žiakov boli tento raz pripravené dve disciplíny, a síce ručné obrábanie kovov, v ktorej zvíťazil Peter Chovanec zo Spojenej školy sv. Jozefa v Novom Meste nad Váhom, a robotika, v rámci ktorej súťažiaci programovali solárnych robotov. Najlepšieho robota sa podarilo pripraviť Matejovi Mazúrovi zo Základnej školy Mariánskej v Prievidzi, ktorý si tak vybojoval prvé miesto. Záujem o techniku zo strany detí stúpol. V prvej kategórii súťažilo 47 žiakov, čo je 4-násobok oproti minuloročnej účasti, v tej druhej bolo prihlásených 39 žiakov, teda takmer 2-násobok oproti minulému roku.

Mladých účastníkov súťaže bol podporiť i sám predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorého teší záujem detí o technické remeslo: „Trenčiansky samosprávny kraj je momentálne lídrom v rámci duálneho vzdelávania. Naše KCVČ v spolupráci so školami organizuje takého podujatia, prostredníctvom ktorých oslovujú základné školy, a v tom dobrom zmysle slova lákajú žiakov na súťaže. Vďaka nim si môžu vyskúšať, čo je to práca s pilníkom, vŕtačkou, či akým spôsobom naprogramovať nejakého toho robota. Je to jedna z aktivít, ktorá smeruje k tomu, aby sme väčšmi podporili záujem žiakov zo základných škôl, aby išli študovať na stredné odborné školy. Tieto školy majú totiž podpísaných hneď niekoľko memoránd s viac ako 300 zamestnávateľmi a profesijnými  organizáciami v Trenčianskom kraji, a o mechanikov, mechatronikov či strojárov je naozaj veľký záujem.“ Práve spomínané súťaže považuje za jednu z možností, ako opäť u detí vzbudiť záujem o techniku.

Kým do technickej olympiády sa zapájali jednotlivci, i samotné školy majú možnosť väčšmi sa priblížiť spomínanej tematike. Vďaka TSK totiž môžu rozšíriť svoje vybavenie. „Teší ma, že TSK môže podporovať aj ďalšie aktivity na základných školách v oblasti polytechniky, a to tým, že žiakom vieme poskytnúť notebooky, programovateľné, strojárske či elektrotechnické stavebnice, aby sme v nich vzbudili záujem o technické vzdelanie,“ dodal predseda TSK Jaroslav Baška na margo učebných pomôcok, ktoré zo svojho rozpočtu TSK venuje základným školám.  

Víťazi súťaže

Kategória: Ručné obrábanie kovov

  1. miesto Peter Chovanec (Spojená škola sv. Jozefa, Nové Mesto nad Váhom)
  2. miesto Jozef Stupka (ZŠ s MŠ Drietoma)
  3. miesto Matúš Žuffa (ZŠ Bezruča, Trenčín)

Kategória: Robotika

  1. miesto Matej Mazúr (ZŠ Mariánska, Prievidza)
  2. miesto Ján Plachý (ZŠ Mariánska, Prievidza)
  3. miesto Michal Štefanec (ZŠ s MŠ Pod Hájom, Dubnica nad Váhom)

Trenčiansky samosprávny kraj gratuluje víťazom a je pyšný, že má v regióne takýchto šikovných žiakov.

autor: jd

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK