Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska regionálna komora SOPK na svojom Valnom zhromaždení riešila problémy krajských podnikateľov

V utorok 7. marca 2017 sa v Kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) uskutočnilo Valné zhromaždenie Trenčianskej regionálnej komory (TRK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK). Valné zhromaždenie bolo rozdelené na dve časti, pracovnú a verejnú. V rámci pracovnej časti hodnotili členovia Trenčianskej regionálnej komory svoju činnosť za rok 2016 a plnenie rozpočtu. Zároveň schválili okrem návrhu programu činnosti TRK SOPK na 6. volebné obdobie aj plán aktivít TRK na rok 2017 a návrh rozpočtu na tento rok. Na Valnom zhromaždení si členovia volili aj nového predsedu, podpredsedov a predstavenstvo na ďalšie 5-ročné obdobie. Valné zhromaždenie potvrdilo vo funkcii predsedu TRK SOPK jej doterajšieho predsedu Borisa Paulena.

Pracovnú časť Valného zhromaždenia obohatila taktiež prednáška predsedu SOPK Petra Mihóka o smerovaní globálnej ekonomiky. Svetové spoločenstvo čakajú podľa neho dve nové výzvy. Jednou z nich je udržateľnosť rastu, druhou kvalita života. Koncentrácia bohatstva a chudoby vo svete podľa slov predsedu SOPK Petra Mihóka vytvára na jednej strane politické a sociálne napätie, na druhej strane predstavuje vážnu prekážku ďalšieho rozvoja ekonomiky a podnikania. Záver jeho prednášky patril výzvam, ktoré stoja pred TRK SOPK nasledujúce 6. volebné obdobie. „Hlavným problémom sa dnes stáva nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Hlavnou prioritou z hľadiska budúceho obdobia činnosti TRK aj na celom Slovensku je otázka odborného vzdelávania. Výzvou na ďalšie obdobie je napríklad aj to, ako dokážeme reagovať na digitalizáciu spoločnosti, prípadne dopad brexitu na slovenskú ekonomiku,“ dodal.    

Jednou z tém Valného zhromaždenia TRK SOPK bolo aj duálne vzdelávanie, ktoré zaujalo prítomných zástupcov stredných odborných škôl a zástupcov firiem zo všetkých regiónov kraja, ktorí sa Valného zhromaždenia zúčastnili, a tak mali možnosť sa oboznámiť s 5 prioritami, ktoré si TRK SOPK stanovila na ďalšie roky. „Dali sme si päť priorít do ďalšieho obdobia. Prvé je vzdelávanie, s tým súvisí najmä duálne vzdelávanie a získavanie kvalitatívnej pracovnej sily, číslo dva je priemysel 4.0 alebo štvrtá priemyselná revolúcia. Treťou prioritou je smart spoločnosť. Štvrtá priorita je podnikateľské prostredie a poslednou je spolupráca medzi inštitúciami,“ zhrnul priority nasledujúceho 5-ročného funkčného obdobia staronový predseda Trenčianskej regionálnej komory SOPK Boris Paulen.  

Na Valnom zhromaždení bol pri príležitosti jubilea ocenený predseda predstavenstva Rona, a. s., Lednické Rovne Stanislav Bíroš. „Toto ocenenie chápem ako ocenenie práce svojej firmy, ktorá vo svete predstavuje významného výrobcu z hľadiska techniky a technológie patriaceho k najmodernejším v Európe a vo svete. Platformu SOPK považujem za užitočnú nielen pre predávanie skúseností, ale aj získanie informácií o našich spolupracovníkoch či konkurentoch,“ uviedol.

V rámci verejnej časti sa členom TRK SOPK prihovorili pozvaní hostia. Medzi nimi bol aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Bol som pozvaný ako hosť a pri tejto príležitosti som zaželal staronovému vedeniu TRK SOPK všetko najlepšie, pretože si myslím, že spolupráca medzi TSK a Regionálnou komorou SOPK v Trenčíne je za posledné roky na veľmi dobrej úrovni. Vec, ktorá nás najviac spája v rámci kompetencií, je systém duálneho vzdelávania,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že TSK je už druhým rokom lídrom v systéme duálneho vzdelávania.       

Valného zhromaždenia sa zúčastnil aj rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik, primátorka Brezovej pod Bradlom Eva Ušiaková, generálny tajomník SOPK Martin Hrivík, riaditeľka Sociálnej poisťovne v Trenčíne Zdenka Tvrdá a ďalší vzácni hostia.

SOPK si tento rok pripomína 25 rokov od svojho založenia. V priebehu týchto rokov sa Slovenská obchodná a priemyselná komora stala reprezentantom podnikateľskej sféry na Slovensku a spolu s jednotlivými regionálnymi štruktúrami tak poskytuje každodenný servis pre podnikateľov.      

autor: bj

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK