Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa je najtransparentnejším krajom na Slovensku!

Prvý rebríček transparentnosti žúp zverejnila Transparency International Slovensko (TIS) v roku 2011, odvtedy otvorenosť samospráv hodnotí na základe stoviek indikátorov každé dva roky. Doteraz sa TSK vždy umiestňoval na chvoste tohto rebríčka. V aktuálnom hodnotení sa Trenčianska župa však stala absolútnym rekordmanom a vyšvihla sa na prvė miesto rebríčka TIS. Môže za to séria protransparentných opatrení a snaha súčasného vedenia župy na čele s predsedom Jaroslavom Baškom spraviť ju otvorenejšou a transparentnejšou.

V rebríčku transparentnosti žúp 2017 TSK získal až 74,8% skóre. Od druhého miesta si pritom TSK udržal náskok takmer až 20%. V porovnaní s posledným hodnotením TIS v roku 2015 TSK poskočil v tabuľke o neuveriteľných 7 miest a v percentuálnych bodoch sa zlepšil až o 34,1%! TSK vďaka svojmu obrovskému zlepšeniu pozdvihla celkový priemer transparentnosti všetkých žúp na Slovensku. „Už medzi rokmi 2013 a 2015 sme boli najväčším skokanom, keď sme v hodnotení transparentnosti poskočili až o 18%. Chcem preto poďakovať celému tímu na Úrade TSK, vďaka ktorému sme sa stali najtransparentnejšou župou s hodnotením takmer 75%. Pred 4 rokmi sme boli len na úrovni 28%, takže je to naozaj veľký progres. Uvedomujeme si, že župy narábajú naozaj s veľkým množstvom financií a majetkov, preto je dôležité, aby mala verejnosť nad nimi kontrolu,“ tešil sa po prevzatí ocenenia za najtransparentnejší kraj jeho predseda Jaroslav Baška.

Kým podľa TIS ostatné kraje vo zvyšovaní svojej transparentnosti stagnujú, TSK sa verejnosti otvára čoraz viac. Robí tak aj vďaka projektu Otvorená župa, v rámci ktorého takpovediac pod jednou strechou zverejňuje množstvo materiálov, ktoré verejnosti umožňujú jednoducho sledovať a kontrolovať ako hospodárenie, tak aj rozhodovanie župy. Ktokoľvek a kedykoľvek sa pár kliknutiami ľahko dostane k zápisniciam z komisií, registrom investičných akcií, priebehu a výsledkom verejných obchodných súťaží či prenájmom majetku. Za Otvorenou župou stojí projektové riadenie a tím ľudí, ktorí sa pravidelne podieľa na napĺňaní cieľov projektu - v tomto prípade na zvyšovaní informovanosti verejnosti.

Na webovom sídle TSK sú ďalej zverejnené majetkové priznania politikov aj zoznam pridelených dotácií, samozrejmosťou sú videozáznamy a zápisnice z rokovaní zastupiteľstiev, ktoré župa navyše počas rokovania vysiela naživo on-line. „Zaviedli sme aj nové zásady hospodárenia s majetkom TSK, pristúpili sme k elektronickým aukciám, zmenili sme smernicu o verejnom obstarávaní, v ktorej sme v niektorých prípadoch dokonca prísnejší, ako nám ukladá zákon,“ dodal ďalej ocenený župan. K priekopníkom medzi krajmi TSK patrí aj v oblasti zavedenia Participatívneho - komunitného rozpočtu, v rámci ktorého verejnosť sama rozhodovala o využití časti župného rozpočtu. Nielen zamestnanci, ale aj samotní poslanci Zastupiteľstva sa riadia prijatým Etickým kódexom, ktorých zaväzuje k nestrannému a odbornému výkonu verejnej správy. Navyše každý zamestnanec, ktorý pracuje na Trenčianskej župe, prešiel riadnym výberovým konaním.

Jednu z najväčších pochvál dostala Trenčianska župa za elektronickú úradnú tabuľu. Podľa TIS je jasne kategorizovaná, prehľadná a intuitívna a za príklad ju dáva aj ostatným samosprávnym krajom. Pozitívne hodnotený bol aj systém zverejňovania zmlúv, faktúr a objednávok TSK, ktorý je prehľadný a užívateľovi umožňuje veľmi rýchlo nahliadnuť do danej faktúry a zistiť, na základe akej zmluvy a podmienok bola vystavená. „Teší nás, že vedenie TSK si transparentnosť určilo ako svoju prioritu a začalo sa jej očividne venovať. Zriadili samostatnú podstránku Otvorená župa, na ktorej začalo pribúdať mnoho informácií, ktoré predtým na stránke župy neboli. Vidíme veľa jednotlivých zlepšení, ktoré TSK dosiahol,“ pochválil TSK Michal Piško z Transparency International Slovensko.

Pri zostavovaní rebríčka transparentnosti žúp TIS vychádzala z hodnotenia 11 oblastí na základe 117 indikátorov, pochádzajúcich z 10 typov zdrojov dát. K oblastiam, ktoré mali pri hodnotení najväčšiu váhu, patrí prístup k informáciám a financie vrátane verejného obstarávania. TSK od hodnotenia z roku 2013 dosiahol progres až o 47 percentuálnych bodov (pozri graf).

 

 

autor: vr

Fotogaléria

20170928_BA_TIS_002
20170928_BA_TIS_006
20170928_BA_TIS_009
20170928_BA_TIS_013
20170928_BA_TIS_015
20170928_BA_transparency_5RS1437
20170928_BA_transparency_5RS1491
20170928_BA_transparency_5RS1510
tis
tis2
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK