Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa vydala kalendár venovaný Roku Európskeho kultúrneho dedičstva

Rok 2018 vyhlásila Európska únia za Európsky rok kultúrneho dedičstva. Pri tejto príležitosti sa Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región rozhodol vydať limitovanú edíciu nástenného kalendára na tému Kultúrne bohatstvo Trenčianskeho kraja. Tradične ho doplní aj stolový kalendár Trenčianskej župy.

Kultúrne dedičstvo je všade okolo nás, v našich mestách a obciach, v prírode, umení, kultúrnych vystúpeniach, remeselnej tvorbe či hudobnej tvorbe. Trenčiansky kraj prekvitá všetkými týmito formami kultúry, preto sa TSK rozhodol vydať nástenný kalendár zameraný na hrady, zámky, zrúcaniny či kostolíky a kaštiele. Hlavná téma kalendára je inšpirovaná Európskym rokom kultúrneho dedičstva, ktorý vyhlásila na rok 2018 Európska únia. Cieľom kalendára je podnietiť ľudí v kraji, aby objavili a spoznali kultúrne dedičstvo, ktoré sa v Trenčianskom kraji nachádza. Fotky prezentujú unikátne miesta v kraji, o ktorých verejnosť možno ani netušila.

Kalendár vydal Úrad TSK v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Trenčín región, ktorá poskytla fotky z  fotosúťaže „Trenčiansky región cez fotoobjektív“. „Veľmi si vážime, že nás Trenčiansky samosprávny kraj oslovil a že sa nám podarilo vytvoriť krásny kalendár. Vybrané fotografie pochádzajú zo súťaže, ktorú sme organizovali v roku 2016, do ktorej sa zapojili profesionálni, ale i laickí fotografi. Konkrétne do kalendára sme čerpali fotky z kategórie pamiatky a príroda,“ priblížila výkonná riaditeľka KOCR Trenčín Eva Frývaldská. Kalendár obsahuje fotky takých pamiatok, akými sú dominanta Trenčianskeho kraja Trenčiansky hrad, rozprávkový Bojnický zámok, symbol samostatnosti a slobody nášho národa Mohyla M. R. Štefánika, románsky kostolík v dnes už zaniknutej osade Pominovec či malebný kostolík v Haluziciach. Dvanásť fotiek tematicky zapadá do jednotlivých ročných období a spoločne tvoria pestrofarebný kalendár plný života.

TSK každoročne spoločne s nástenným kalendárom vydáva aj stolový kalendár

Stolový i nástenný kalendár sa nesú v duchu projektu Zelená župa, a to nielen fotkami prírodných záhrad, elektromobilov a ekologických projektov, ale hlavne charakterom papiera,  z ktorého sú vyrobené. V systéme Green Star System, ktorý zobrazuje informácie o pôvode celulózy a výrobnom procese  výrobkov z papiera, získal kalendár Trenčianskej župy štyri z piatich hviezdičiek, čo znamená, že kalendár TSK je ekologicky zodpovedným výrobkom.

Kalendár Trenčianskej župy v roku 2016 sa svojim kreatívnym riešením umiestnil v súťaži Najkrajší kalendár Slovenska na tretej priečke v kategórií regionálnych kalendárov formátu A4. V rovnakej súťaži zabojuje kalendár TSK aj budúci rok. Novinkou stolového kalendára je pridaná hodnota v podobe hry puzzle. Kalendáre Trenčianskeho samosprávneho kraja vyšli v limitovanej edícií.

autor: mp

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK