Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianske výstavisko sa po 23.-krát premenilo na srdce ovocinárstva a záhradníctva. Veľtrh Záhradkár 2017 prvýkrát trvá až do nedele!

Areál trenčianskeho výstaviska Expo Center, a. s., Trenčín, po 23.-krát v poradí rozkvitol farebnými kvetmi a rozvoňal sa medom, perníkmi a včelími výrobkami. Veľtrh potrieb pre záhradkárov – Záhradkár 2017 – ani tento rok nepodliezol rokmi nastavenú latku. Výstavisko je obsadené vystavovateľmi, ako aj verejnosťou a fanúšikmi záhradníčenia do posledného miesta. „Prezentuje sa celkovo 247 vystavovateľov. Ročne rastie počet prezentujúcich sa subjektov, ako aj návštevníkov. Očakávame, že počas piatich dní príde približne 27 tisíc návštevníkov,“ priblížil generálny riaditeľ výstaviska Pavol Hozlár. Výstava totiž prvýkrát prekračuje hranicu 4-dňového podujatia. Tentokrát trvá od stredy až do nedele 9. apríla 2017.

Celkovo päť výstavných dní pod hradom Matúša Čáka ponúkne okrem kvalitných produktov aj veľké množstvo prednášok, praktických ukážok, súťaží a ochutnávok, v neposlednom rade i veľa inšpiratívnych stretnutí priaznivcov zelených záhrad, sadov či balkónov. „Neviem si predstaviť, že by na túto výstavu prišli zlí ľudia. Ľudia, ktorí majú radi svoju záhradku, pravý domáci med, včelárstvo ako také a zdravý životný štýl, nemôžu byť zlí,“ prihovoril sa prítomným predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Všetkým, či už odborným alebo laickým záhradkárom, poprial bohatý a plodný rok s dobrým počasím. „Výstava sa koná v tom správnom čase, keď sa príroda prebúdza a návštevníci tak môžu načerpať nové rady a inšpirácie do záhrady. Nielen samotné záhrady, ale aj životné prostredie ako také je Trenčianskemu kraju veľmi blízke. Aj preto sme na župe rozbehli environmentálne ladený projekt Zelená župa. Jednou z jeho častí je aj grant Zelené oči, v rámci ktorého môže verejnosť požiadať o dotáciu napr. na výsadbu či iné skrášlenie verejných priestranstiev. Rovnako zaujímavé sú certifikované prírodné záhrady, ktoré chceme rozšíriť aj v Trenčianskom kraji. Jedna z už existujúcich sa nachádza v areáli Spojenej školy internátnej v Trenčíne a druhá v areáli SOŠ v Pruskom,“ porozprával trenčiansky župan o spôsobe, ktorým sa aj TSK chce pričiniť o zvýšenie kvality životného prostredia obyvateľov regiónu.

Prvýkrát päť dní, prvýkrát s Cenou predsedu TSK

Počas slávnostného otvorenia výstavy využil trenčiansky župan prítomnosť profesora Ivana Hričovského, aby mu prvýkrát v histórii existencie Trenčianskej župy odovzdal Cenu predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Cenu stvárňuje zelený sklený list vyrobený SOŠ sklárskou v Lednických Rovniach, ktorý symbolizuje environmentálnu víziu TSK ako Zelenej župy. Profesor Ivan Hričovský si ju z rúk trenčianskeho župana prevzal za celoživotné akademické dielo a popularizáciu záhradkárstva a ovocinárstva medzi širokou verejnosťou v kraji. „Profesor Hričovský je nielen odborník v oblasti ovocinárstva a záhradníctva, ale v prvom rade je to človek, ktorého si veľmi vážim. Chcem mu preto takýmto spôsobom verejne poďakovať za jeho zásluhy nielen v Trenčianskom kraji, ale aj na celom Slovensku,“ komentoval župan s tým, že profesor Hričovský je pomyselným otcom výstavy Záhradkár. Stal sa ním v čase, keď pôsobil v Bojniciach vo Výskumnom ústave ovocných a okrasných drevín. „Ocenenie považujem za úctu k práci, ktorú robím. Celý rok sa venujem rôznym aktivitám, predovšetkým osvete v rozhlase i televízii, navštevujem rozmanité akcie, na ktorých vystupujem ako prednášajúci,“ uviedol tesne po ocenení ovocinár Ivan Hričovský. Správny záhradkár by mal byť podľa neho človek, ktorý má veľa vedieť, veľa chcieť a tiež mať ľudské srdce.

Ivan Hričovský je čestným predsedom Slovenského zväzu záhradkárov, pedagóg, vedec, pomológ, popularizátor záhradkárstva a nestor slovenského ovocinárstva. Za dvadsať rokov práce na akademickej pôde vychoval úctyhodné množstvo odborníkov ovocinárstva a záhradníctva. Ako prvý na Slovensku dosiahol vedecko-pedagogický titul vysokoškolského profesora v záhradníckom odbore. Svojou vitalitou, zanietením pre ovocinárstvo a zásluhami o zvyšovanie povedomia spoločnosti o tomto odvetví záhradníctva je prof. Ivan Hričovský príkladom a inšpiráciou pre ďalšie generácie odborníkov v tejto oblasti. Jeho publikačná tvorba zahŕňa desiatky vedeckých monografií, učebníc a iných odborných prác, o čom svedčí aj fakt, že počas slávnostného otvorenia výstavy trávou pokrstili jeho ďalšie dielo s názvom Ovocná záhrada. Knižka obsahuje v časovom harmonograme jednotlivých mesiacov v roku praktické fotonávody, informácie o škodcoch a tiež rady, aby bola úroda bohatá.

Pozvanie na veľtrh Záhradkár 2017 ďalej prijal Gabriel Čičaj, štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, Jozef Habánik, rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Jozef Gašparík, primátor Dubnice nad Váhom, Eduard Jakúbek, predseda Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov, Ľudovít Gál, predseda Slovenského zväzu včelárov, Ján Gramata, riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne a ďalší nemenej významní hostia.

Výstavy Záhradkár, Poľovník, Včelár a Zdravý životný štýl môže verejnosť navštíviť až do nedele 9. apríla 2017 vždy od 9.00 h ráno v priestoroch výstaviska Expo Center, a. s., Trenčín.

autor: vr

Fotogaléria

20170405_TN_Zahradkar_foto_Radovan_Stoklasa_001w
20170405_TN_Zahradkar_foto_Radovan_Stoklasa_002w
20170405_TN_Zahradkar_foto_Radovan_Stoklasa_007w
20170405_TN_Zahradkar_foto_Radovan_Stoklasa_016w
20170405_TN_Zahradkar_foto_Radovan_Stoklasa_019w
20170405_TN_Zahradkar_foto_Radovan_Stoklasa_023w
20170405_TN_Zahradkar_foto_Radovan_Stoklasa_027w
IMG_5764
IMG_5776
IMG_5785
IMG_5804
IMG_5837
IMG_5856
IMG_5863
IMG_5879
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK