Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianskemu samosprávnemu kraju boli schválené financie na plán udržateľnej mobility, ktorý je predpokladom pre čerpanie financií z európskych fondov

Atraktivita a konkurencieschopnosť verejnej osobnej dopravy na území Trenčianskeho samosprávneho kraja vzrastie. Vďaka nenávratnému finančnému príspevku sa tiež zlepší prístupnosť mestských, územných a regionálnych oblastí.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vypracoval a na začiatku januára 2017 odovzdal na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) v rámci Plánu udržateľnej mobility (PUM) žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP). Hlavným cieľom je skvalitniť dopravu v kraji a súčasne ovplyvňovať ďalšie kľúčové oblasti, akými sú priemysel, bývanie, rekreácia či životné prostredie.

PUM  je strategický dokument v oblasti verejnej osobnej dopravy, určený na uspokojovanie potrieb mobility osôb a firiem v mestách, regiónoch a území v rámci samosprávneho kraja. Jeho účelom je zlepšenie kvality života, ktorý náležite zohľadňuje zásady integrácie a participácie. Dokument má poskytnúť nový pohľad na plánovanie dopravy v mestách a v jednotlivých regiónoch v rámci kompetencií župy. Stratégie a opatrenia, definované v tomto projekte, sa týkajú všetkých druhov a spôsobov dopravy v kraji.

Za špecifický cieľ PUM v rámci zvyšovania atraktivity verejnej osobnej dopravy (VOD) je považované zabezpečenie moderných tarifných, informačných a dispečerských systémov. Rovnako tak snaha zlepšiť informovanosť cestujúcich, dopravnú infraštruktúru verejnej osobnej dopravy a vozidlový park autobusovej dopravy. PUM sa bude realizovať v troch častiach, a síce v analytickej, strategickej a návrhovej. 

Medzi očakávané ciele PUM v rámci trenčianskeho regiónu patrí aktualizácia reálnych trendov dopravných charakteristík, vytvorenie základu pre ďalší územný rozvoj z hľadiska dopravy a návrh efektívneho a udržateľného dopravného systému.

Pre TSK bola v polovici februára 2017 na tento účel schválená suma 460 800 eur. Zdrojom 85% z tejto sumy je Európsky fond regionálneho rozvoja, 10% poputuje zo štátneho rozpočtu a 5% sumy bude pokrytých vlastnými zdrojmi TSK. Nasledujúcim krokom je vyhlásenie procesu verejného obstarávania na spracovateľa PUM, ktorého zavŕšenie sa v prípade jeho hladkého priebehu očakáva na jeseň 2017.

autor: jd

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK