Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky hrad ponúkne leto plné nezabudnuteľných zážitkov – vystúpi Gladiator a bude sa hľadať i poklad Matúša Čáka

Trenčianske múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktoré je správcom Trenčianskeho hradu, si pre rodiny s deťmi pripravilo bohatý program na celé leto. Už 13. júla 2017 odštartuje prvé hradné podujatie. Hra o poklad Matúša Čáka je určená pre malých i veľkých návštevníkov hradu. „Hru tvorí niekoľko stanovíšť, kde sa deti pohybujú na základe indícií na tabuľkách rozmiestnených v areáli dolného hradu,“ uviedol Ľuboš Hamaj z referátu marketingu a komunikácie Trenčianskeho múzea. Deti sa navyše môžu tešiť aj na malú odmenu. Na každého účastníka veľkej rodinnej pátracej hry čaká tiež postup do záverečného žrebovania o ceny pre celú rodinu.

Druhá júlová nedeľa bude na hrade patriť letnej remeselnej školičke, kde si malí hrnčiari budú môcť vytvoriť vlastné výrobky z hliny. „Cieľom letnej remeselnej školy je oboznámiť najmenších návštevníkov so starými, zabudnutými remeslami,“ uviedol Ľ. Hamaj. Nočná prehliadka hradu prinesie zase historky z mučiarne. Pôjde o parodické a vtipné scénky, ktoré budú inšpirované stredovekým mučením. Júl na dominante krajského mesta uzavrie koncert skupiny Gladiator, ktorý si verejnosť bude môcť 28. júla 2017 vychutnať v amfiteátri Trenčianskeho hradu.

Prvú augustovú nedeľu sa deti v rámci letnej remeselnej školičky oboznámia s prípravou jedál v minulosti. Večer zakončí komentovaná prehliadka tajomných zákutí hradu. Bude to chcieť odvahu navštíviť hrad len s baterkou v ruke. Druhú augustovú sobotu si na návštevníkov počkajú opäť historky z mučiarne, a to v rámci nočnej prehliadky. Tretiu augustovú sobotu si nezabudnite so sebou vziať karimatku a spacák, noc strávite na Trenčianskom hrade. Predposlednú sobotu vám majster Jozef Ďuráči predstaví svoje remeslo - výrobky z kože. Inscenovaná prehliadka s rôznymi hrami a úlohami zavŕši leto plné zážitkov na Trenčianskom hrade.

Ľuďom sa na Matúšovom hrade páči

Návštevnosť Trenčianskeho hradu každým rokom stúpa, len za minulý rok prekonala návštevnosť hradu pána Váhu a Tatier 120-tisícovú hranicu. „Počas prázdnin chceme otvoriť hrad najmä pre rodiny s deťmi. Je pre nás podstatné vychovávať si budúcich návštevníkov nielen hradu, ale i ostatných našich expozícií,“ pripomenul Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne.

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK