Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj pomáha mladým rozvíjať svoj talent, športovať i angažovať sa ako dobrovoľník

Ako vyzerá dobre fungujúci program DofE na škole v našom kraji? Ako príklad uvádza školská psychologička Lucia Košťálová aktivitu študentky Lenky Božikovej z Gymnázia v Dubnici nad Váhom, ktorého zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Lenka si ako cieľ v oblasti Dobrovoľníctva stanovila zorganizovanie národného kola súťaže Odysea mysle. Odysea mysle je program určený mladým ľuďom na rozvoj kritického a tvorivého myslenia. „Lenka ako dlhodobá účastníčka, ale aj rozhodkyňa v danej súťaži, chcela vytvoriť nový priestor pre národné kolo a prevzala na seba celú organizáciu. Rozvinula si tým svoje organizačné schopnosti, finančnú gramotnosť a v neposlednom rade komunikačné zručnosti,“ vysvetľuje Košťálová.

Aj v okolí Trenčína chcú mladí uspieť

Rozvoj a aplikovanie programu v tejto časti Slovenska aktívne podporuje aj Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý s Národnou kanceláriou Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu podpísal zmluvu o spolupráci. „Je dôležité, aby mladí z našej župy dostali čo najviac možností na komplexný rozvoj. Vzhľadom na dlhoročné výsledky a tradíciu vo svete budeme radi, ak sa do Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu zapojí čo najviac škôl a študentov,“ vyjadrila sa Daniela Hilčíková, vedúca odboru školstva TSK. „Podpora župy je pre nás prínosom, pretože nám otvára dvere na školy, kde si môže ešte viac detí stanoviť  ciele, rozvinúť svoj charakter a objaviť nové obzory,“ oceňuje spoluprácu aj riaditeľ Národnej kancelárie Marián Zachar.

Základom je stanoviť si cieľ

„Nástroje, ktoré využíva program DofE, fungujú v praxi a vedia zapojiť aktívnych a paradoxne aj trochu aj introvertných mladých,“ hovorí o svojej skúsenosti Jaroslav Durec z Gymnázia Myjava, ktoré je taktiež v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Študenti sa podľa neho počas plnenia cieľov výrazne zlepšujú v time-manažmente, organizácii a systematickej práci. Vidí, ako sa mu menia pod rukami. Potenciálni programátori začnú behať a pomáhať ako dobrovoľníci v domove dôchodcov a získavajú empatiu.

Oceňte úspech, uvidíte výsledky

Potvrdzujú to aj dáta. Výskum z University of Northampton z roku 2009 hovorí, že viac ako 80 percent absolventov DofE si rozvinulo charakterové vlastnosti ako vytrvalosť a vnútorná motivácia. Práve tá sa rozvíja pri systematickej činnosti, ktorá je pravidelná a má svoj cieľ. Napríklad v DofE dostane mladý človek na záver prestížne medzinárodné ocenenie, aby si vedel zažiť prvý veľký úspech za to, čo dosiahol.

DofE je vlastne medzinárodný vzdelávací program, ktorý pred šesťdesiatimi rokmi založil princ Philip, manžel britskej kráľovnej a dodnes je jeho patrónom. Ročne ho realizuje 1,3 milióna mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov v 140tich krajinách sveta. Mladý človek, ktorý chce cenu získať, musí na sebe vytrvalo pracovať a prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník aspoň 6 mesiacov a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu.


Zážitková pedagogika v praxi

Podľa skúseností Adriany Vančovej, riaditeľky Gymnázia v Dubnici nad Váhom, je spolupráca s DofE výborná príležitosť aj pre rozvoj pedagogického zboru. Napríklad hneď po zapojení sa do programu učitelia absolvujú školenie, ktoré sa zameriava aj na ich mentorské schopnosti. „Vidím zapojených učiteľov, ako s nadšením debatujú o jednotlivých pokrokoch študentov. Istým spôsobom ide o aplikáciu zážitkovej pedagogiky v praxi a to baví obe skupiny - ako študentov aj učiteľov.“

 

Tieto centrá zapojili  mladých do DofE:

Gymnázium Dubnica nad Váhom

Gymnázium Jablonská 301/5, Myjava

Gymnázium Janka Jesenského Bánovce nad Bebravou

Gymnázium M.R.Štefánika, Nové Mesto nad Váhom

Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského, Prievidza

Obchodná akadémia, Považská Bystrica

Súkromné gymnázium FUTURUM, Trenčín


Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK