Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky župan privítal na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja izraelského veľvyslanca

J.E Zvi Aviner Vapni, veľvyslanec štátu Izrael v Slovenskej republike, v spoločnosti svojej manželky a Michaely Valachovej za Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku, zavítal do sídla Trenčianskej župy prvýkrát. Predseda TSK Jaroslav Baška na začiatku stretnutia informoval veľvyslanca o základných kompetenciách župy, ktorými sú napr. doprava, zdravotníctvo, školstvo či sociálne služby. Taktiež oboznámil veľvyslanca s prebiehajúcimi aktivitami a projektmi samosprávy, a síce Zelenou župou či Vážskou cyklotrasou.

Obe strany pochválili súčasnú úroveň vzťahov medzi Slovenskom a Izraelom a diskutovali o oblastiach potenciálnej spolupráce. Obaja muži sa zároveň zhodli, že jestvuje priestor na intenzívnejšiu spoluprácu,  resp. jej rozšírenie v nových oblastiach. Debata sa tak dotkla potenciálu rozvoja turizmu v oboch krajinách, high-tech technológií, akými sú elektrické rýchlo nnabíjačky alebo prístroje pre nemocnice v regióne. Izraelský veľvyslanec v neposlednom rade pochválil spoluprácu v rámci spoločnej slovensko-izraelskej obchodnej komory, v ktorej sú i zástupcovia z trenčianskeho regiónu a prejavil záujem o hľadanie nových spôsobov, ako by firmy pôsobiace v kraji mohli spolupracovať s tými z Izraela.

Trenčiansky župan tiež vyzdvihol fakt, že v roku 2016 na mieste bývalého koncentračného tábora v Seredi otvorili Múzeum holokaustu, ktoré má byť mementom pre súčasníkov i budúce generácie. Trenčiansky samosprávny kraj v roku 2017 poskytne 23 stredným školám v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja finančný príspevok na zážitkové vzdelávanie v oblasti histórie a prírodných vied a podporí tak aj rozširovanie povedomia o holokauste. Žiaci budú mať možnosť navštíviť napríklad koncentračný tábor Osvienčim, spomínané Múzeum holokaustu v Seredi či koncentračný tábor Terezín a Pražské židovské ghetto.

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK