TSK ako prvý z krajov stavia špecializované zariadenie pre ľudí trpiacich autizmom

Zámer postaviť na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) špecializované zariadenie pre ľudí trpiacich diagnózou autizmus vzišiel z veľkého dopytu po tomto type služby. „Nakoľko existuje vysoký dopyt po pobytovej, ale aj ambulantnej forme sociálnych služieb pre uvedenú cieľovú skupinu a TSK nemá doposiaľ zriadené špecializované zariadenie určené pre tento druh postihnutia, začatím poskytovania sociálnej služby rozširujeme spektrum sociálnych služieb poskytovaných v zariadeniach sociálnych služieb v našej zriaďovateľskej pôsobnosti a reagujeme tak na potreby občanov kraja. Opäť TSK v súlade s Koncepciou rozvoja sociálnych služieb zvyšuje kvalitu poskytovaných sociálnych služieb,“ priblížila situáciu Elena Nekorancová z Oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK.

Zariadenie s celoročným pobytom pre ľudí trpiacich diagnózou autizmus v kraji zatiaľ neexistuje

Podľa pôvodných plánov TSK malo byť centrum postavené už v roku 2015 v obci Horné Srnie v rámci existujúceho Centra sociálnych služieb - Lipovec. Obyvatelia obce však s týmto zámerom petíciou vyjadrili nesúhlas, ktorý vedenie TSK akceptovalo a centrum sa rozhodlo presunúť do srdca krajského mesta. Ako vhodné priestory na tento účel stavby sa totiž ukázal areál zariadenia CSS - DEMY. „Najskôr mala byť stavba postavená v inej časti areálu CSS - DEMY. Avšak pre nepochopenie susedov sa stavba a inžinierske siete museli presunúť, čo si vyžiadalo aj navýšenie finančných prostriedkov na dobudovanie tohto centra,“ zaspomínal si predseda TSK na prvotné prekážky, ktoré bránili začiatku prác na autistickom centre.

Stavebný ruch pri CSS - DEMY však napokon začal v druhej polovici minulého roku. Približne po 10-mesiacoch prác navštívil v rámci kontrolného dňa vyrastajúce centrum pre ľudí s autizmom trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Dnes som prvýkrát navštívil stavbu v rámci kontrolného dňa v CSS - DEMY. Stavba pokračuje naozaj vo veľmi vysokom tempe. Pevne verím, že v septembri – októbri sa stavba odovzdá, skolauduje a bude môcť byť využívaná tými, ktorí to naozaj potrebujú,“ doplnil župan. Zároveň informoval, že výška investície sa bude pohybovať na úrovni 1,6 mil. € s DPH. Napriek  všetkým peripetiám a prekládkam stavby je táto suma nižšia asi o 200 tis. € oproti prvotnému projektu z roku 2008. Stavbu zariadenia kompletne zo svojho rozpočtu hradí TSK. Na budove momentálne dokončujú zatepľovanie obvodového plášťa a vnútorné omietky.

Sociálna služba v novom autistickom centre sa bude poskytovať postihnutým deťom po skončení povinnej školskej dochádzky pobytovou aj ambulantnou formou. „Žiadostí už dnes evidujeme o päť viac, ako bude kapacita zariadenia. Myslím si, že táto nová sociálna služba našla odozvu, keďže sme reflektovali na požiadavky ľudí a rodičov detí s touto diagnózou,“ poznamenal predseda TSK Jaroslav Baška na margo veľkého záujmu o služby vznikajúceho špecializovaného zariadenia. „Kapacita zariadenia je stanovená na 30 ľudí s tým, že budeme mať 27 lôžok. To znamená, že na pobytovú sociálnu službu, či už na týždenný alebo aj celoročný pobyt, budeme môcť prijať 27 nových klientov, 3 miesta sú vyhradené na ambulantnú, čiže dennú formu služby. Pokiaľ ide o počet zamestnancov, predpokladáme ich navýšenie minimálne o 20 ľudí,“ prezradil číselné informácie riaditeľ CSS - DEMY Tibor Gavenda. Ako dodal, momentálne prebieha preškoľovanie súčasných zamestnancov zariadenia, aby boli odborne pripravení na vznik centra a vedeli svoje skúsenosti preniesť aj do života v ňom.

autor: vr

20170609_TN_DEMY_foto_Radovan_Stoklasa_001w