Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Týždeň slovenských knižníc na župe odštartovali prijatím významných literátov Trenčianskeho kraja

V poradí 8. stretnutie trenčianskych literátov s blízkym vzťahom k Trenčínu a Trenčianskemu kraju zorganizovala najväčšia z 3 župných knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne. „Stretávame sa pri príležitosti Týždňa slovenských knižníc, v rámci ktorého každé dva roky Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne organizuje stretnutie literátov na pôde TSK. Cieľom stretnutia je priblížiť TSK, ale hlavne verejnosti, akí literáti v Trenčianskom kraji žijú, tvoria, pôsobia, prípadne tu majú svoje rodisko a vracajú sa sem prezentovať svoju tvorbu,“ uviedla riaditeľka Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne Gabriela Krokvičková. Okrem nej nechýbali na prijatí literátov ani riaditeľky zvyšných dvoch župných knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, riaditeľka Považskej knižnice v Považskej Bystrici Ivana Knappová a riaditeľka Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi Viera Masaryková.    

Celkom 13 literátov z rôznych končín Trenčianskeho kraja prijal na pôde Úradu TSK jeho predseda Jaroslav Baška, ktorý prítomným literátom poďakoval za ich literárne pôsobenie a odovzdal im kvet a darček v podobe kníh o TSK. „Myslím si, že je veľmi dôležité v tejto digitálnej dobe pripomenúť si, že nie je len internet a moderné technológie, ale že existuje aj klasická kniha. Títo literáti tvoria naozaj výnimočné a veľmi pekné knihy, ktoré majú veľmi blízko k Trenčínu a Trenčianskemu kraju, preto je potrebné pozvať ich a uctiť si ich celoživotnú prácu,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška. „Tento rok je prijatie zaujímavejšie o to, že si pripomíname 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana, rodáka z Beckova. Nebol to len predseda Slovenskej národnej rady, ale aj veľký literát,“ komentoval trenčiansky župan a pri tejto príležitosti pozval prítomných literátov a hostí na Celonárodnú spomienku na Jozefa Miloslava Hurbana pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia, ktorá sa uskutoční v Beckove už túto nedeľu 19. marca.

Stretnutie bolo obohatené recitáciou básní nedávno zosnulej Kataríny Hudecovej, ktoré recitovali študentky Súkromnej základnej umeleckej školy na Novomestskej ulici v Trenčíne pod vedením Zuzany Mišákovej. Za prítomných literátov sa prihovorila Margita Ivaničková, ktorá sa v ich mene poďakovala vedeniu TSK za prijatie na pôde Úradu TSK. Z radov literátov sa prijatia zúčastnili významní regionálni spisovatelia, medzi nimi Barbora Kardošová, Marta Gergelyová, Božena Adamicová, Eva Bodnárová, Silvester Lavrík, Ivor Ripka, Štefan Kuzma, Rudolf Dobiáš, Margita Ivaničková, Vladena Teslíková, Milan Belás, Jozef BorčányiMiloš Radosa. Literáti sa po prijatí trenčianskym županom presunuli do Posádkového klubu Trenčín (Dom armády), kde na nich čakalo stretnutie s čitateľskou verejnosťou.   

Prijatie sa konalo v rámci Týždňa slovenských knižníc, ktorého 18. ročník odštartoval práve dnes a potrvá do nedele 19. marca 2017. Tento ročník Týždňa slovenských knižníc sa nesie v duchu spoločného motta Knižnice pre všetkých. Všetky tri župné knižnice si pri tejto príležitosti pripravili pre svojich návštevníkov množstvo podujatí.  

autor: bj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK