Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Úsmev na detských tvárach, prekrásna príroda, zver a poľovníci. Aj taký bol deň lesnej pedagogiky.

Žiaci Gymnázia M. R. Štefánika v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa v rámci zážitkového vzdelávania zúčastnili prezentačného dňa lesnej pedagogiky, ktorý sa konal na Zámočku Antonstál pri Nemšovej.

Zamestnanci Lesov Slovenskej republiky a Odštepného závodu Trenčín si pripravili vo štvrtok 25. mája 2017 približne pre 160 žiakov základných a stredných škôl prezentačný deň lesnej pedagogiky. Podujatie bolo zamerané na proces učenia skúsenosťou a zážitkom v lese a v priestoroch zámočku. Organizátori si pre deti pripravili 13 stanovíšť s rôznymi úlohami, aktivitami a prezentáciami spojenými s prírodou. „Nielen hospodárenie v lesoch je našou prácou. Povinnosťou a poslaním pre nás je, aby sme učenie lesníctva šírili aj medzi verejnosťou a deťmi. Podobné podujatia na Zámočku v Antonstále mávame pravidelne. Deti, ktoré sa ich zúčastňujú, chceme naučiť, že les je  podstatnou súčasťou našej krajiny, že lesníci zabezpečujú starostlivosť o les, a že aj oni musia prispieť svojou činnosťou, aby tu lesy ostali aj do budúcna,“ priblížil podstatu dňa riaditeľ Odštepného závodu Trenčín Róbert Kiš.

Medzi zúčastnenými žiakmi sa našli aj študenti Gymnázia Milana Rastislava Štefánika z Nového Mesta nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Oblastiam zážitkového vzdelávania a environmentalistike venuje TSK veľkú pozornosť. Zážitkové vzdelávanie veľmi dobre zapadá do konceptu projektu Zelenej župy. Jednou zo šiestich častí Zelenej župy je práve envirovýchova. Som preto rád, že tohto vzdelávania sa zúčastnili aj študenti našej strednej školy. Mali tak možnosť dozvedieť sa množstvo zaujímavých informácií o ochrane prírody, zvieratách a lesoch,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

Podujatia, ktorého súčasťou bola aj prezentácia expozície Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, umeleckého rezbárstva, maliarstva, kynológie či lukostreľby, sa zúčastnila aj  ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. „Od môjho nástupu na post ministerky musím povedať, že lesníci odvádzajú naozaj veľmi veľa práce pre ochranu prírody. Lesníci učia deti všetkých vekových kategórií láske k prírode, ako sa majú v lesoch správať, aké máme druhy zvierat a to je to, čo naše deti v dnešnom svete potrebujú,“ uviedla ministerka.

Zámoček Antonstál bol vybudovaný koncom 19. storočia. Vízia fungovania Zámočku spočíva okrem prevádzkovania ubytovania hlavne v environmentálnej výchove pre deti základných a stredných škôl. V rámci Európskej školy lesnej pedagogiky organizuje aj výmenné environmentálne pobyty detí v krajinách V4.

autor: mp
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK