Už aj žiaci ZŠ Dominika Tatarku v Plevníku – Drienovom sa tešia z nových učebných pomôcok od TSK

V pondelok 23. januára 2017 sa na Základnej škole Dominika Tatarku v malej obci na severe Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), v Plevníku – Drienovom, uskutočnilo plenárne rodičovské združenie. Základná škola Dominika Tatarku v Plevníku - Drienovom patrí počtom žiakov medzi menšie školy. Navštevuje ju 123 žiakov a pracuje na nej 15 pedagogických a 3 nepedagogickí pracovníci. Škola nesie meno spisovateľa Dominika Tatarku od roku 1997.

Príležitosť zúčastniť sa plenárneho rodičovského združenia využil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, ktorý zúčastnených rodičov, najmä rodičov deviatakov, informoval o možnostiach ďalšieho štúdia ich detí na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Pri tejto príležitosti odovzdal trenčiansky župan do rúk riaditeľky školy Dagmary Smataníkovej v rámci podpory polytechnizácie notebook a 3 programovateľné stavebnice Merkur.

TSK začal s podporou polytechnizácie za účelom podnietenia záujmu žiakov základných škôl o stredné odborné školy. Učebné pomôcky pre žiakov základných škôl boli zatiaľ odovzdané 13 základným školám v Trenčianskom kraji. „Rád som sa zúčastnil plenárneho rodičovského združenia a odovzdal učebné pomôcky, ktorými chce TSK podporiť polytechnické vzdelávanie na základných školách v rámci celého kraja. Prišiel som, aby som rodičom aj pedagogickému kolektívu povedal, akým spôsobom podporuje TSK aj systém duálneho vzdelávania a presvedčiť ich, že sa oplatí vybrať odbornú školu, ktorá pripravuje žiakov a absolventov pre potreby trhu práce a nie pre potreby úradu práce,“ uviedol župan TSK Jaroslav Baška. Za žiakov základnej školy, ktorí budú učebné pomôcky využívať, sa poďakovala riaditeľka školy Dagmara Smataníková. „Je to krásny darček, ktorý  využijeme na posilnenie technickej výchovy a aj na mimoškolskom krúžku elektroniky a robotiky,“ dodala. Škola má zriadenú odbornú učebňu informatiky a tiež učebňu pre vyučovanie technickej výchovy.

Základná škola Dominika Tatarku v Plevníku – Drienovom, ktorej zriaďovateľom je obec, sa môže pochváliť novým šatom, čo potvrdil aj starosta obce Miroslav Kremeň. „Škola za posledné dva roky prešla rekonštrukciou, vymenila sa elektroinštalácia a zateplili sa hlavné objekty a tiež strecha. Veríme, že sa to prejaví na úspore energií,“ uviedol. Škola s 80-ročnou tradíciou sa tiež môže popýšiť 7 interaktívnymi tabuľami a 2 ks vizualizérov, na zakúpenie ktorých škola získala 600 eur cez projekt v spolupráci s Nadáciou Pontis.

Základná škola Dominika Tatarku má 9 tried, z toho 8 je bežných a jedna trieda slúži oddeleniu Školského klubu detí. Škola je zapojená do mnohých projektov, okrem iného aj do projektu Zelenej školy. Škola je tak zameraná na environmentálnu výchovu, triedenie odpadu, zber ekopakov a ochranu fauny a flóry v okolí školy. Titul Zelenej školy sa škole podarilo obhájiť už desiatykrát.

autor: bj