V areáli Centra sociálnych služieb Bôrik v Nitrianskom Pravne vyrástla zelená relaxačná zóna

Vďaka grantovému programu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči je areál Centra sociálnych služieb - Bôrik (CSS – Bôrik) v Nitrianskom Pravne o niečo viac „zelenší“.

Pre CSS – Bôrik Nitrianske Pravno v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je mesiac október naozaj výnimočným. Na začiatku októbra oslávili zamestnanci spoločne s klientmi okrúhlych 60 rokov pôsobenia zariadenia. V rámci týchto osláv 60. výročia zariadenia a pri príležitosti Mesiaca úcty k starším sa v pondelok 23. októbra 2017 predstavil klientom známy operný sólista zo Slovenského národného divadla Ivan Ožvát.

Po kultúrnom programe sa pozornosť upriamila na novovybudovanú zelenú relaxačnú zónu. Za jej vznikom stojí občianske združenie Ľudia pre Bôrik pri CSS – Bôrik, ktoré sa aktívne zapojilo do grantového environmentálneho programu Zelené oči. Grantový program Zelené oči je súčasťou projektu Zelená župa a slúži na podporu aktivít a činností zameraných na ochranu a zlepšenie stavu životného prostredia na území Trenčianskeho kraja. „Novovybudovaný priestor slúži našim klientom, ich návštevám, ale i zamestnancom a verejnosti na relax či stretávanie sa v príjemnom prostredí. Táto relaxačná zóna vytvára priestor pre klientov, ktorí sa budú starať o údržbu, budovanie a stále oživovanie priestoru. Celý projekt podporil Trenčiansky samosprávny kraj sumou 722 eur,“ uviedol riaditeľ zariadenia CSS – Bôrik Róbert Orság.

V zelenej relaxačnej zóne sú vysadené rôzne okrasné kvety a kríky, flóru záhrady dotvára vybudovaný bylinkový slimák. Spoločne s riaditeľom zariadenia slávnostne prestrihol pásku aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Klientom zariadenia želám príjemné chvíle strávené v tejto záhradke, či už budú len relaxovať alebo pracovať na jej udržiavaní. Teší ma, že grantový program Zelené oči má úspech a postupne v kraji vznikajú rôzne záhrady či náučné chodníky,“ povedal župan.

V rámci dvoch hodnotiacich kôl grantového programu Zelené oči  bolo schválených 16 projektov. Tie musia byť všetky zrealizované do konca roka 2017.

autor: mp