Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V čase prázdnin sa stretli mladí chemici na letnej škole chémie na hornej Nitre

Letná škola chémie patrí medzi pravidelné akcie, ktoré pod gesciou Slovenskej chemickej spoločnosti organizuje Slovenská komisia chemickej olympiády. Ponúka predovšetkým stretnutia a konzultácie so špičkovými odborníkmi, ktorí vedú semináre a praktické cvičenia. Väčšina účastníkov oceňuje tiež možnosť absolvovať cvičenia v laboratóriách a získať praktické zručnosti. Nezanedbateľný je aj sociálny rozmer akcie. Tak ako všade, kde sa stretávajú mladí, aj na letnej škole vznikajú mnohé priateľstvá, spoznávajú sa účastníci pochádzajúci z celého Slovenska.

Každoročné súťažné stretnutia sa medzi chemickými olympionikmi tešia veľkej popularite a pozvánku na ne dostanú len tí, ktorí sa na krajských kolách olympiády umiestnili na popredných priečkach. Na Letnú školu chémie tak dostala pozvánku aj Nikola Králiková zo Spojenej školy v Novákoch v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Jubilejný 40. ročník letnej školy chémie bol špecifický tým, že na jeho organizácii sa podieľali dve hornonitrianske školy, pričom zriaďovateľom oboch škôl je Trenčiansky samosprávny kraj. Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi poskytlo učebne pre teoretické disciplíny a tiež priestory pre voľnočasové aktivity účastníkov. Spojená škola Nováky pripravila  laboratóriá a  skúsený kolektív pracovníkov, ktorý zabezpečoval potrebnú úroveň praktickej  časti sústredenia. Jubilejnej letnej školy chémie sa zúčastnilo 44 študentov, ktorým sa venovali lektori z Prírodovedeckej fakulty UK Bratislava,  Pedagogickej  fakulty TU Trnava, Fakulty chemických a potravinárskych technológií STU Bratislava a tiež z domácej Spojenej školy Nováky,“ povedala riaditeľka Spojenej školy Nováky Katarína Piačková.

Frekventanti Letnej školy 2017 absolvovali prednášky a cvičenia z organickej, anorganickej, analytickej a fyzikálnej chémie. Obohatením programu boli exkurzie vo výrobni špecialít spoločnosti Fortischem, a. s. i prednáška Jána Ločaja o výrobe aminokyselín v spoločnosti Evonik - Fermas, a. s. Voľný čas patril  predovšetkým športovým aktivitám v telocvični či na plavárni. Víkendové dni využili študenti na spoznávanie okolia Prievidze a Bojníc. Retro výlet vláčikom na Rematu, návšteva zámku, Zoo i Kúpeľov v Bojniciach ponúkli relax a možnosť spoznať kamarátov aj z inej ako „chemickej“ stránky.

Zdroj: Mgr. Katarína Piačková (riaditeľka, Spojená škola Nováky)

autor: mp

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK