Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V deň koncertu vystúpili Alexandrovci aj s folklórnym súborom Trenčan na Gymnáziu Ľudovíta Štúra

Ich spoločný program odštartoval krátkym vystúpením práve folklórny súbor Trenčan, ktorý vzácnej návšteve predviedol ukážky tanca a spevu z Trenčianskeho kraja. Naše folklórne tradície sa 6 členom svetoznámeho ruského armádneho zboru páčili a vystúpenie odmenili búrlivým potleskom. „Poznať sa s národom znamená poznať sa s jeho folklórom, pretože je to spolu prepojené. Keďže sme Slovania, prepojenie medzi ruským folklórom a slovenským je veľmi blízke. Najkrajšia je úprimnosť a mladosť v očiach, nežnosť, optimizmus, a to všetko v pesničkách a slovanských folklórnych súboroch je. Každé stretnutie je preto novým odhalením, vždy je to aj niečo nové, čo sa pri spoločných stretnutiach dokážeme naučiť,“ uviedol zbormajster Sergej Alexandrovič Sokolov.

V mene predsedu TSK Jaroslava Bašku prijala pozvanie vedúca Oddelenia správy a riadenia škôl a šk. zariadení Úradu TSK Ingrid Koščová.  „Teší ma, že folklórny súbor, ktorý pôsobí na Gymnáziu Ľudovíta Štúra, dostal možnosť spolupráce s umelcami takéhoto veľkého mena a formátu a možnosť predviesť svoje umenie a folklór z Trenčianskeho kraja. Pevne verím, že nielen títo mladí ľudia z folklórneho súboru Trenčan, ale aj samotní umelci zo súboru Alexandrovci si odnesú príjemné zážitky a skúsenosti z tohto milého stretnutia,“ uviedla.

Po vystúpení folkloristov dostali priestor ukázať celému folklórnemu súboru Trenčan a päťdesiatke študentov svoje umenie aj Alexandrovci. Najskôr krátko predstavili históriu zboru, a potom ponúkli niekoľko ukážok zo svojho repertoáru. Priniesli si so sebou aj tradičné ruské nástroje, s ktorými vystupujú na koncertoch. Prítomným predstavili balalajku a bajan (t.j. harmoniku).

Na záver zaspievali Alexandrovci spoločne s folklórnym súborom Trenčan bez akéhokoľvek nácviku a prípravy pieseň Na kráľovej holi. Táto improvizácia obe strany utvrdila v tom, že slovenská a ruská kultúra sú si podobné a napriek jazykovej bariére si študenti s muzikantmi porozumeli aj bez prekladu. „Máme takú tradíciu, že keď prídeme do krajiny, snažíme sa vystúpiť so známou piesňou krajiny. Páčia sa nám slovenské piesne, pretože naše a slovenské piesne sú si veľmi blízke, majú podobný rytmus, temperament a nežnosť,“ uviedol zbormajster Sergej Alexandrovič Sokolov.   

Po programe absolvovali Alexandrovci prehliadku námestia v Trenčíne, po ktorej smerovali ich kroky na Trenčiansky hrad. Po nej sa presunuli do priestorov Zimného štadióna Pavla Demitru v Trenčíne, kde večer vystúpili s celým zborom pred vypredaným štadiónom. Alexandrovci si z návštevy Gymnázia Ľudovíta Štúra odniesli aj malé darčeky. Ich súčasťou boli aj vlastnoručne vyrobené výrobky klientov Centra sociálnych služieb Sloven v Slavnici.

Folklórny súbor Trenčan vznikol v roku 1949. Pôsobí pri Gymnáziu Ľudovíta Štúra. Okrem gymnazistov sú jeho členmi aj študenti ostatných stredných škôl v Trenčíne.

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK