Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V lete ich namiesto tichých chodieb čaká rekonštrukcia

Viaceré školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) počas letných prázdnin zmenia svoju tvár. Žiaci sa tak v septembri vrátia do vynovených priestorov.

Letné prázdniny sú ideálnym časom na realizáciu opráv a renovácií na školách. Inak tomu nebude ani na tých, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. V rámci skvalitňovania výchovno-vzdelávacích priestorov a úspory energií školy najčastejšie podstupujú zatepľovanie budov. „Znižovanie energetickej náročnosti budov našich organizácií je v súlade s cieľmi projektu Zelená župa, ktorý TSK začal v roku 2015 a tiež s využívaním obnoviteľných zdrojov energie,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

S výmenou okien už v týchto dňoch začínajú na Gymnáziu v Myjave, Prievidzi a so zateplením objektu školy na Strednej odbornej škole v Považskej Bystrici.  Z novej strechy na hlavnej budove sa v septembri budú tešiť na Strednej priemyselnej škole v Dubnici nad Váhom. S rekonštrukciou telocvične sa v letných mesiacoch počíta na Strednej priemyselnej škole v Myjave a na Strednej odbornej škole strojníckej v Považskej Bystrici sa už spomínaná prestavba realizuje. Gymnázium Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou čaká počas letných prázdnin rekonštrukcia plota na parkovisku a odizolovanie a oprava podlahy v kotolni. Aj púchovské Gymnázium nedávno začalo s rekonštrukciou a zateplením strechy a prístrešku medzi budovami. Z nového multifunkčného ihriska by sa zas mali tešiť na Strednej odbornej škole v Dubnici nad Váhom a Spojenej škole v Novákoch.

Priamo v krajskom meste Trenčín sa na Strednej odbornej škole pod Sokolicami okrem zateplenia a rekonštrukcie kotolne obnovujú aj vstupy do budovy a sociálne zariadenia. Niečo nové sa chystá aj na Gymnáziu Ľudovíta Štúra. Prvú etapu projektu vybudovania prírodovedných laboratórií už majú za sebou, do tej druhej by sa mali pustiť v blízkej dobe. S prácami na odvlhčení budovy sa už začalo na Strednej zdravotníckej škole v Trenčíne, kde v priestoroch výdajne stravy pribudne aj nová dlažba.

Jeseň otvoria stavbou novej telocvične

Modernizácia čaká aj Strednú odbornú školu stavebnú Emila Belluša. Finančné prostriedky v celkovej sume takmer 2 milióny eur na účel zníženia energetickej náročnosti získal Trenčiansky samosprávny kraj z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Zo svojho rozpočtu sa na nej bude podieľať sumou 100 tis. eur. Škola bude mať vďaka získaným financiám nový obvodový plášť a strechu. Za účelom úspory energie pribudnú aj nové technické zariadenia či vzduchotechnika. V jesenných mesiacoch čakajú veľké zmeny aj Športové gymnázium v Trenčíne. Trenčiansky samosprávny kraj postaví škole z vlastných zdrojov novú telocvičňu s bežeckým tunelom v celkovej sume 2 milióny eur.

Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom vyššie spomínaných škôl, plánuje do ich renovácie investovať približne 4,5 mil. eur, ďalšie 2 mil. na rekonštrukciu pôjdu z eurofondov.

Kým žiaci si v týchto dňoch užívajú zaslúžený oddych, školy majú plné ruky práce, aby všetko naplánované stihli skôr, ako zaznie prvé zvonenie, ktoré ohlási začiatok nového školského roka 2017/2018.

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK