Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V poradí druhý prázdninový víkend v Trenčianskom kraji v znamení skvelej hudby, kvalitného jedla a jedinečnej atmosféry

Ľudia v obciach Sverepec, Malé Kršteňany a Valaská Belá sa v sobotu 8. júla 2017 stretli pri rôznych podujatiach, aby si spoločne pripomenuli svoje zvyky a tradičnú kultúru.

Obec Sverepec, ležiaca kúsok od Považskej Bystrice, je známa hlavne motokrosovou traťou, kde sa pravidelne konajú Medzinárodné majstrovstvá SR v motokrose. Má niečo viac cez 1300 obyvateľov, ktorí sa spoločne v sobotu stretli na Dni obce Sverepec. Tento deň bol zároveň spojený už s 3. ročníkom súťaže vo varení gulášu. „Tento rok sa v súťaži predstavilo 13 mužstiev, čo je oproti minulému roku nárast o 6 tímov. Aj to svedčí o zvyšujúcej sa popularite tohto podujatia,“ uviedol starosta obce Maroš Ondráš. Podujatie už druhý rok po sebe finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), a tak pri tejto príležitosti daroval trenčiansky župan Jaroslav Baška starostovi obce symbolický šek.

Guláš sa varil aj v Malých Kršteňanoch (okres Partizánske), okrem neho však 10 súťažných tímov pripravilo viacero tradičných slovenských jedál ako kapustnica, halušky či perky. Malokršteniansky deň dobrôt je pomerne mladým podujatím, keďže v obci s viac ako 500 obyvateľmi sa konal po tretíkrát. „Vidieť, že ľudí takýto festival dobrôt zaujíma, o čom svedčí aj veľká návštevnosť. Ľudia si do obce prišli pozrieť a hlavne ochutnať všetky tie špeciality. Myslím si, že toto podujatie je skvelou príležitosťou pre domácich, ale aj ľudí z okolitých obcí, spoločne sa stretnúť, najesť sa a zabaviť sa,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.

V poradí už 14. ročník Letných slávností rudnianskej a belianskej doliny sa uskutočnil vo Valaskej Belej. Na putovných slávnostiach, ktoré každý rok bývajú v inej obci zo spomenutých dolín, sa predstavilo viacero folklórnych súborov. Okrem dospelých súborov vystupovali aj detské súbory, hlavným hosťom slávností bol však Folklórny súbor Karpaty z Bratislavy. Pre návštevníkov bol pripravený aj jarmok ľudových remesiel, škola tanca či tradičná kuchyňa obcí rudnianskej a belianskej doliny. Podujatie finančne zo svojho dotačného systému podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

autor: mp
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK