V rámci podujatia Hravá jeseň si pômôcky z projektu Hrdina remesla prevzala aj základná škola s materskou školou v Hornej Súči

Uplynulý víkend sa v Parku Michala Rešetku v Hornej Súči konalo podujatie s názvom Hravá jeseň, ktoré navštívil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. K technickému vybaveniu miestnej Základnej školy s materskou školou tak vďaka TSK pribudol nový notebook a tri stavebnice.

Prvý októbrový deň sa v Hornej Súči niesol v znamení jesennej akcie s poďakovaním za úrodu. V poradí piaty ročník „Hravej jesene“ bol naozajstnou pastvou pre oči. Príjemné jesenné slnko v kombinácii s ukážkami naaranžovaných stolov s úrodou zo súčanských záhrad si do Parku Michala Rešetku prišli pozrieť desiatky ľudí. Na podujatí sa prezentovali aj časti Dúbrava, Závrská, Vlčí Vrch, Trnávka či Krásny Dub. V areáli parku boli náučné stánky, pri ktorých sa prezentovali záhradkári, farmári aj bylinkárky. Svojou časťou prispeli k príjemnej atmosfére aj miestne spolky a združenia. Návštevníkom sa predstavilo Poľovnícke združenie Hložec, Zväz včelárov, Oblastné združenie zväzu poštových holubov či Dobrovoľný hasičský zbor. Organizátori nezabudli ani na tých najmenších a okrem rôznych hier boli pre deti pripravené aj súťaže a náučný program.

Príjemné prekvapenie si pre návštevníkov podujatia pripravil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Riaditeľovi ZŠ s MŠ v Hornej Súči Vojtechovi Laurincovi odovzdal pomôcky, o ktoré si škola požiadala v rámci projektu Hrdina remesla. K technickému vybaveniu školy tak pribudol úplne nový notebook a tri technické stavebnice. „V Trenčianskom kraji je viac ako 600 žiakov zapojených v systéme duálneho vzdelávania, tzn. že sa učia pre konkrétne firmy na našich stredných školách. Cieľom projektu je podchytiť deti, ktoré majú záujem o odborné a technické predmety už na základných školách a uspokojiť tak požiadavky trhu práce, kde aktuálne chýbajú odborní technickí zamestnanci ako strojári, elektrikári, mechanici, mechatronici a ďalšie odbory, ktoré sa učia na stredných odborných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK,“ vysvetlil trenčiansky župan. „Rád by som sa poďakoval za pomôcky, ktoré našim žiakom pomôžu napredovať v technických súťažiach, ale aj v samotnom vyučovaní, a ktoré v súčasnom vybavení školy chýbali,“ povedal riaditeľ ZŠ s MŠ v Hornej Súči Vojtech Laurinec.

Obyvateľov Hornej Súče a blízkeho okolia potešila aj správa, že cesta III. triedy, rozbitá v dôsledku budovania kanalizácie v Dolnej a Hornej Súči, Skalke a časti Nemšovej, bude v celom profile zrekonštruovaná z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja. „V tomto roku by sa mala rekonštruovať aj časť cesty v dĺžke 1,5 km na Krásny Dub. Tešíme sa, že opäť budeme chodiť po nových cestách,“ povedal starosta obce a poslanec Zastupiteľstva TSK Juraj Ondračka.

autor: lk