V Starej Turej sa na každom kroku diali divné veci

Vďaka tretiemu ročníku festivalu s názvom Divné veci si návštevníci mohli na vlastnej koži vyskúšať prvky holandského site-specific theatre. Ide o festivalový koncept, v ktorom sa rôzne žánre umeleckých produkcií prezentujú v netypických priestoroch. Festival Divné veci začal v piatok 23. júna v Starej Turej.

Slávnostného otvorenia dvojdňového festivalu sa zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, ktorý prevzal záštitu nad týmto nezvyčajným podujatím. Na Námestí slobody v Starej Turej uvítali moderátori aj iniciátorku a garantku festivalu, umelkyňu Moniku Haasovú. Tá v spolupráci s Domom kultúry Javorina a Ave agency priniesla do Starej Turej novú tradíciu v podobe Divných vecí.

Predseda TSK sa divákom a poslucháčom prihovoril v „divnom“ čase a to o 19:20 hod., kedy mal festival oficiálne otvorenie. V rámci konceptu odovzdal organizátorke neštandardný dar – ananás, ktorý mal demonštrovať všetky podivnosti, ktoré toto dvojdňové podujatie prinesie. Okrem ananásu priniesol trenčiansky župan aj symbolický šek, ktorý podaroval zástupcom Domu kultúry Javorina. Trenčiansky samosprávny kraj totiž zo svojho dotačného systému finančne podporil aj toto podujatie. „Som veľmi rád, že Monika Haasová zorganizovala takýto nádherný festival a že nápad prišiel od nej. Myslím si, že Stará Turá si to zaslúži,“ povedal župan Jaroslav Baška. Keďže minulý rok prišiel predseda TSK na otvorenie Divných vecí oblečený v župane, humorne poznamenal, že tento rok zostal župan doma.

TSK pevne verí, že sa festival Divné veci bude každým rokom rozrastať a vďaka svojmu zaujímavému konceptu časom zaujme popredné miesta medzi slovenskými festivalmi. Návštevníci mohli zažiť inšpiratívne predstavenia na princípe tvorivého interaktívneho dialógu autora s publikom. Charakter festivalu umocnili svojím vystúpením Vrbovskí víťazi, kúzelník Woedy Woet a mnoho ďalších umelcov.

autor: lb