V technických dielňach novomestských základných škôl sa vyučuje s programovateľnými stavebnicami a náradím

Na území TSK sa nachádza takmer dvestovka základných škôl. Každá z nich môže predmety polytechnického zamerania vyučovať o niečo zaujímavejšie a kvalitnejšie. Ak zopár kliknutiami na internete požiada TSK o podporu formou vyučovacích pomôcok. „Každá základná škola môže prejaviť záujem o zabezpečenie technických pomôcok;  notebooku a strojárskych, programovateľných či elektrikárskych stavebníc alebo pracovného náradia. TSK dokáže základným školám vyjsť v ústrety a pomôcť im s vybavením pomôcok,“ vysvetlil župan Jaroslav Baška jeden so spôsobov, ktorým TSK podporuje odborné vzdelávanie a polytechnizáciu na základných školách. Robí tak na základe projektu Hrdina remesla a v súlade so Stratégiou rozvoja stredného odborného školstva v TSK na roky 2013 – 2020. Pomôcky sú určené na rozvoj manuálnych zručností žiakov druhého stupňa základných škôl.

Doteraz sa pomôcky z krajského rozpočtu odovzdali celkovo štrnástim základným školám v kraji, dnes k nim pribudli aj tri novomestské základné školy. Podpora polytechnického vyučovania má byť jednou z ciest, ktorá ma žiakov doviesť k rozhodnutiu študovať na stredných odborných školách, ktoré ich dokážu vyučiť remeslu a spraviť ich žiaducimi pre trh práce. Základná škola na Tematínskej ulici si podobne ako ZŠ na Ulici kpt. Nálepku pre žiakov vybrala okrem notebooku stavebnice Merkur. Športovo zameraná ZŠ na Odborárskej ulici dala prednosť pracovnému náradiu. Škola za minulý školský rok obsadila podľa rebríčka INEKO v rámci Trenčianskeho kraja výborné 2. miesto.

Zriaďovateľom spomínaných základných škôl je Nové Mesto nad Váhom. V spoločnosti jeho primátora a zároveň vicežupana TSK Jozefa Trstenského si predseda TSK Jaroslav Baška prezrel priestory všetkých troch škôl vrátané dielní a tried určených na technické vyučovanie.

Do dnešného dňa boli učebné pomôcky v rámci podpory polytechnizácie odovzdané na 17 základných školách, medzi ktorými sú Základná škola P. Dobšinského v Prievidzi, Súkromná základná škola Rozkvet v Považskej Bystrici, Základná škola na Školskej ulici v Považskej Bystrici, Základná škola s materskou školou vo Svinnej, Základná škola Hurbanova zo Starej Turej, Základná škola Stred v Považskej Bystrici, ZŠ s MŠ Uhrovec, SŠ sv. Jozefa v Novom Meste nad Váhom, ZŠ Papradno, ZŠ E. Schreibera v Lednických Rovniach, ZŠ s MŠ J. A. Komenského v Lednici, ZŠ s MŠ Zubák, ZŠ Bezručova v Trenčíne  a po dnešnom dni aj ZŠ na Tematínskej ulici v Novom Meste nad Váhom, ZŠ na Odborárskej ulici v Novom Meste nad Váhom a ZŠ naUl. kpt. Nálepku v Novom Meste nad Váhom.

autor: vr

20170127_TSK_NM_skoly_foto_Radovan_Stoklasa_036w