V Trenčianskych Stankovciach sa konal 15. ročník charitatívneho podujatia Na kolesách proti rakovine

Charitatívna kampaň Na kolesách proti rakovine sa už po druhýkrát konala na pôde Evanjelického zboru augsburského vyznania v Trenčianskych Stankovciach. Svojou účasťou kampaň prišli podporiť aj známe osobnosti kultúrneho či športového života.

Po prvýkrát sa kolesá proti rakovine rozkrútili v roku 2003 a odvtedy si kampaň získala srdcia mnohých podporovateľov. Hlavným organizátorom, ktorý stojí za týmto pekným projektom, je Nadácia Výskum rakoviny, ktorá kampaňou upozorňuje verejnosť na problémy onkologických pacientov. „Naša nadácia je mimoriadne rada, že už pred pätnástimi rokmi sa jej podarilo rozkrútiť kolesá, ktoré sú symbolom neustálej snahy o napredovanie v oblasti výskumu liečby rakoviny,“ vyjadrila svoju radosť z úspechu kampane riaditeľka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická.

Cieľom 15. ročníka kampane je zakúpiť laminárny box, naliehavo dôležité zariadenie pre prácu s nádorovými bunkami onkologických pacientov. V snahe získať potrebné financie nadácii už druhý rok pomáha spoluorganizátor Cirkevný zbor Evanjelického zboru augsburského vyznania v Trenčianskych Stankovciach. „Chceli sme svojou troškou prispieť k myšlienke pomoci ľuďom, ktorí trpia týmto onkologickým ochorením, a pomôcť, aby výskum v tejto oblasti mohol napredovať,“ povedal evanjelický farár Milan Petrula.

Patrónkou aktuálneho ročníka kampane sa stala slovenská paralympijská reprezentantka Veronika Vadovičová, ktorú prišla podporiť aj športová strelkyňa a olympijská medailistka Zuzana Rehák-Štefečeková. Medzi vzácnymi hosťami sa objavila aj predsedníčka Klubu priateľov Nadácie Výskum rakoviny Božidara Turzonovová, ktorá je zároveň poslom nadácie. Podujatie nielen finančne, ale aj svojou účasťou podporil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Do Trenčianskych Stankoviec dnes prišlo veľmi veľa ľudí, ktorí si uvedomujú, že boj s rakovinou si vyžaduje veľa síl a najmä podporu zo strany blízkych aj širokej verejnosti a chcú pomôcť v boji s touto zákernou chorobou,“ povedal trenčiansky župan.

V symbolickej jazde , ktorú odštartovala patrónka tohto ročníka, sa účastníci predviedli nielen na bicykloch, ale aj na kolobežkách, korčuliach či skejtboardoch. Pre náročnejších bola pripravená vrchárska časovka Trenčianske Stankovce – Selec a svoje majstrovstvo na bicykli predviedol aj majster sveta v cyklotriale Ján Kočiš.

Keďže podujatie sa konalo na cirkevnej pôde, účastníci si pripomenuli aj 500. výročie reformácie, v rámci ktorého v cirkevnom areáli pribudol nový strom – libanonský céder. Spoločnými silami ho posadili vzácni hostia ako pamiatku pre ďalšie generácie.

autor: lk