Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Vianočné srdce Zelenej župy pokračuje zbierkou pre Šimonka

Počas sviatkov radosti a pokoja sa Trenčiansky samosprávny kraj rozhodol usporiadať zbierku pre Šimonka Malobického.

Za oknom padajú snehové vločky a na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja celý tento týždeň rozvoniavali oblátky, vianočný punč a medovníky. Návštevníci malých remeselných trhov sa mohli pokochať výrobkami, ktoré vlastnoručne zhotovili klienti zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Za symbolický príspevok si verejnosť mohla domov odniesť ročne vyrobenú sviečku, vianočný veniec, prívesok či množstvo iných dekorácií, ktoré spríjemnia nadchádzajúce sviatky. Toto malé vianočné trhovisko je každoročne symbolom súdržnosti a pomoci blížnemu, ktorú potrebujú najmä tí menej šťastní. Počas celého týždňa sa to na krajskom úrade hemžilo zvedavcami, ktorí nazerali pod šikovné ruky remeselníkov z dovedna devätnástich zariadení sociálnych služieb.

Okrem ozdobeného stromčeka sa vo vestibule krajského úradu nachádza aj po skončení vianočných trhov červená šporkaska s nápisom „Zbierka pre Šimonka“. Trenčiansky samosprávny kraj sa v tomto období rozhodol zorganizovať zbierku práve pre Šimonka, ktorý sa síce narodil bez zdravotných komplikácií, ale postupom času sa jeho zdravotný stav prudko zhoršil. Môže za to imunita, ktorú podľa lekárov Šimonko vôbec nemá. Následkom chýbajúcej imunity je pre Šimonka aj banálna choroba doslova boj o život. Dnes už ležiaci Šimonko Malobický nerozpráva a bez pomoci rodičov sa nedokáže ani najesť. Svoju vďaku im vie vyjadriť len pohybom očí. Starostlivosť o dieťa s takýmto druhom postihnutia je náročná nielen časovo a fyzicky, ale aj finančne.

Na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja má každý záujemca možnosť prispieť na Šimonkovu rehabilitáciu či kyslíkový prístroj, ktorý by rodina mohla pomôcť v prípade problémov s jeho dýchaním. Do spomenutej  šporkasky prispel medzi prvými aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Poprosil som aj našich zamestnancov, aby prispeli akoukoľvek finančnou čiastkou na liečbu Šimonka Malobického. Počas tohto sviatočného obdobia chceme aj takýmto spôsobom pomáhať ľudom, ktorí to skutočne potrebujú,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

Napriek tomu, že malé vianočné trhy dnes oficiálne skončili, nebuďme ľahostajní k nepriazni ľudského osudu. Remeselné trhovisko, na ktorom sme dobrovoľným príspevkom mohli pomôcť klientom centier sociálnych služieb nie je zďaleka jediná iniciatíva, ktorou TSK vyzýva na pomoc ľuďom. Červená šporkaska, do ktorej môžete prispieť na Šimonkovu liečbu, bude vo vestibule Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja až do 18. decembra.  

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK