Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Víkend v Trenčianskom kraji bol ovocný aj medový

V obci Jablonka sa uskutočnilo už štvrté Jablonkové kumštovanie. Podávali sa jablkové pochúťky od výmyslu sveta. Na svoje si cez víkend prišli aj návštevníci Podhorských dní ovocia a medu v malinkej obci Trebichava.

Po daždivom týždni vyšlo v sobotu 7. októbra v Trenčianskom kraji slnko. Vydarené počasie ocenili najmä v obci Jablonka (okres Myjava), ktorá zorganizovala v poradí už štvrté Jablonkové kumštovanie. V spolupráci so spriaznenou obcou Nivnice zo susednej Českej republiky sa podarilo v Jablonke založiť novú významnú tradíciu, ktorú ocenili ľudia nielen z okresu Myjava. Návštevníkov privítala starostka Jablonky Anna Cigáneková v tradičnom kroji, opísala bohatý program, ktorý si obec pre tento výnimočný deň prichystala, a predstavila obecnú menu „Jablončár“. Za jeden „Jablončár“ si mohli maškrtníci dopriať rôzne koláče alebo napríklad aj jablkový puding. Štvrtého ročníka Jablonkového kumštovania sa osobne zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý ocenil iniciatívu pani starostky pri príprave tohto už tradičného podujatia.  „Neviem si predstaviť, kde inde by sa mohla konať takáto jablková slávnosť keď nie v obci Jablonka. Kumštovanie v názve napovedá, že z jablka sa dá urobiť naozaj veľa dobrých vecí, či už koláče rôznych druhov alebo vynikajúce domáce zaváraniny. Držím obci Jablonka palce, aby sa jej aj naďalej darilo a aby sa takéto poďakovanie za úrodu stalo naozaj dlhoročnou tradíciou,“ povedal trenčiansky župan.

V rámci kultúrneho programu sa predstavili deti z Materskej školy Jablonka i Detský folklórny súbor Jabĺčko. Pre záujemcov sa v zasadacej miestnosti Obecného úradu konali prednáškové bloky na témy „Rady do záhrady“ a „Dekoratívne vyrezávanie do ovocia“. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Najmenšia dedinka v Trenčianskom kraji ožila prívalom návštevníkov

Obec Trebichava (okres Bánovce nad Bebravou) je najmenšou obcou v Trenčianskom kraji v počte obyvateľov. Má ich síce iba 39, ale v sobotu 7. októbra praskala Trebichava vo švíkoch. Pričinil sa o to už 21. ročník Podhorských dní ovocia a medu, ktorý každoročne priláka viac ako 2000 ľudí. Za úrodu sa v Trebichave ďakovalo naozaj veľkolepo. Okrem súťaží o najkrajšie tekvicové strašidlo a najlepšie jablko, sprevádzali návštevníkov týmto slávnostným dňom sestry Bacmaňákové, Folklórny súbor Drienovec, Romana Hlobeňová a iní. Poľovníci sa postarali o vynikajúci guláš z diviny a pekné počasie si podľa slov pani starostky Aleny Salajovej vymodlili všetci občania. Trebichavu navštívil v sobotu aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý poďakoval pani starostke za výbornú organizáciu podujatia a na znak vďaky jej odovzdal kyticu kvetov.

Aj keď je Trebichava malinká, žijú v nej veselí ľudia. Svedčí o tom familiárne pomenovanie dvoch hlavných ulíc obce – ľavá a pravá „gaťa“. Obec totiž z leteckého pohľadu vyzerá ako nohavice.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK