Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Výstava nevšedných výrobkov z prútia napísala svoj jedenásty ročník

V obci Rudník v okrese Myjava to dnes žilo tradičným remeslom. V Kultúrnom dome sa zišli ľudoví majstri prútikári, ktorí z prírodného materiálu dokážu vlastnými rukami vytvoriť praktické aj oku lahodiace predmety. Na výstave netradičných výrobkov z prútia nechýbali vozidlá, bicykle, košíčky, postavy ľudí ani zvierat.

Pravidelné stretnutie košikárov s názvom Nevšedné podoby prútia má dnes už medzinárodný charakter, hoci pôvodne začínalo na lokálnej úrovni. Jeho cieľom je vytvoriť priestor na stretnutie, výmenu vzájomných skúseností, názorov a kreatívnych nápadov tvorivých umelcov - prútikárov. V hlavnej úlohe sú nové techniky pletenia, nástroje na pletenie či získavanie prútia. Súčasťou podujatia je už pravidelne okrem výstavy netradičných výrobkov a kuriozít aj jarmok košikárskych výrobkov či vystúpenia heligonkárov a folklórnych skupín. Vystúpenie detí z Materskej školy a Základnej školy z Rudníka si dnes pozrel aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Keď som bol malý chlapec a blížilo sa obdobie šibačiek a oblievačiek, každý rok sme s otcom kráčali popri rieke a hľadali sme to najlepšie vŕbové prútie. Potom sme z neho uplietli korbáče. Výstava Nevšedné podoby prútia je dôkazom, že z prútia sa nevyrábajú len korbáče či košíky, ale je toho oveľa viac. Myslím si, že tento druh remesla región myjavských kopaníc istým spôsobom charakterizuje,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s tým, že s úmyslom podporovať zachovávanie tradícií župa finančne toto podujatie podporila rovnako ako minulý, tak aj tento rok. 

Podľa starostky obce Moniky Caltíkovej bolo hlavným impulzom na organizovanie podujatia zanietenie a talent miestneho košikárskeho nadšenca Jaroslava Rehorčíka. Prvé stretnutie výrobcov prútených výrobkov sa uskutočnilo v roku 2007, odvtedy naberá na sile z kvantitatívneho hľadiska pokiaľ ide o počet účastníkov i z kvalitatívneho, pokiaľ ide o prepracovanie a kreatívne spracovanie vystavených výrobkov.

autor: vr

Fotogaléria

a
b
c
d
e
f
g
h
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK