Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Webové sídlo Trenčianskeho samosprávneho kraja je druhé najlepšie

Po minuloročnom bronze si tento rok Trenčiansky samosprávny kraj odniesol zo súťaže Zlatý erb vynikajúce striebro. V súťaži o najlepšiu stránku v kategórii VÚC sa teda umiestnil na druhom mieste spomedzi všetkých krajov.

Hlavným cieľom súťaže Zlatý erb je podporiť informatizáciu slovenských samospráv, oceniť výnimočné projekty a ohodnotiť snahu zástupcov samospráv účinne využívať informačno-komunikačné technológie smerujúce k zvýšeniu kvality služieb pre verejnosť. Ceny sa každoročne udeľujú v troch hlavných kategóriách: Najlepšia stránka obcí, Najlepšia stránka miest a mestských častí a Najlepšia stránka samosprávneho kraja.

Na aktuálnom, v poradí už 14. ročníku, ktorý sa uskutočnil v stredu 15. novembra, mal svoje zastúpenie aj Trenčiansky samosprávny kraj. Oceňovanie prebehlo počas medzinárodného kongresu ITAPA (informačné technológie a verejná správa) v Bratislave. Spomedzi ôsmich zapojených krajov sa Trenčianskemu kraju podarilo vybojovať vynikajúce druhé miesto, čo oproti minulému roku znamená posun o priečku vpred. „Tento rok súťažilo dovedna 77 samospráv. Porota hodnotila celkovo 63 kritérií v 11 kategóriách. Vyhodnocovala sa tiež súťaž o najlepšiu bezbariérovú stránku a ocenili sme aj jednu osobnosť za dlhodobý prínos v oblasti informatizácie samospráv Slovenska,“ povedal predseda poroty Miroslav Drobný. Medzi hodnotenými kritériami bolo napríklad ovládanie webu, navigácia, prehľadnosť a grafické spracovanie stránky, dodržiavanie štandardov funkčnosti webových stránok, ale i pre občana dôležité či odporúčané informácie a služby.

Ceny Zlatý erb odovzdávali Milan Galanda, generálny sekretár Únie miest Slovenska, Lucia Kondáš, zástupkyňa medzinárodného kongresu ITAPA a Miroslav Drobný, prezident eSlovensko a predseda poroty. „Som rád, že sa dlhodobo umiestňujeme v prvej trojke najlepších. Verím, že náš výsledok by bol ešte lepší, keby hodnotitelia brali do úvahy aj responzívny dizajn, ktorý na TSK už dva roky ponúkame návštevníkom stránky. V dnešnej dobe neexistuje väčšia technologická inovácia, ktorá je rozhodujúca napríklad aj pri vyhľadávaní Googlom,“ povedal Ján Drha, administrátor webovej stránky Trenčianskeho samosprávneho kraja. Návštevnosť internetovej stránky TSK každoročne stúpa. Od začiatku roku 2017 do dnešného dňa ju navštívilo takmer 1,4 mil. ľudí. Najväčším skokanom je návštevnosť cez mobilné zariadenia, ktorá dosiahla viac ako 550 tisíc jedinečných zobrazení stránky a oproti roku 2015 tak poskočila takmer trojnásobne. Oblasťou, o ktorú sa návštevník webového sídla trenčianskej župy zaujíma najviac, je zdravotníctvo.

Aj webová stránka www.tsk.sk patrí medzi faktory, na základe ktorých dosiahol Trenčiansky samosprávny kraj tento rok prvenstvo v rebríčku transparentnosti žúp. Na webovom sídle TSK môžu obyvatelia nájsť majetkové priznania politikov aj zoznam pridelených dotácií, samozrejmosťou sú videozáznamy a zápisnice z rokovaní zastupiteľstiev. Pozitívne hodnotený bol aj systém zverejňovania zmlúv, faktúr a objednávok TSK, ktorý je prehľadný a užívateľovi umožňuje veľmi rýchlo nahliadnuť do danej faktúry a zistiť, na základe akej zmluvy a podmienok bola vystavená.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK