Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Z novodobých prírodovedných pracovísk sa už tešia študenti všetkých 11 gymnázií v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK

Žiaci, ktorí navštevujú vychýrené trenčianske Gymnázium Ľ. Štúra v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), nie sú len jazykovo, ale aj prírodovedne zdatní. Dokazujú to mnohé ocenenia, ktoré si domov pravidelne prinášajú zo slovenských i medzinárodných olympiád. Škola sa podľa slov jej riaditeľa dlhodobo orientuje na prírodné vedy. „Po absolvovaní nášho gymnázia študenti pokračujú v štúdiu prírodných vied na prestížnych vysokých školách a univerzitách. V súčasnosti napríklad študujú tento odbor na univerzite v Cambridge až traja naši absolventi,“ konkretizoval riaditeľ školy Pavol Kováč. Znalosti a schopnosti študentov ocenil aj rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik. „Žiaci z tohto gymnázia, ktorí v štúdiu pokračujú na našej univerzite, patria medzi tých najlepších a najšikovnejších. Zapájajú sa do rôznych študentských a vedeckých odborných činností a do mobilít,“ uviedol.

Kým približne pred rokom od svojho zriaďovateľa študenti gymnázia preberali nové multifunkčné ihrisko, dnes (pondelok 9. októbra 2017) sa strihala páska na nových odborných učebniach. Priestory dvoch zmodernizovaných laboratórií chémie a jedného fyzikálneho laboratória už na realizáciu pokusov a praktické získavanie vedomostí využívajú študenti školy. Pôvodné laboratóriá boli zastarané a opotrebované ako morálne, tak aj fyzicky. Vďaka investícií z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sú však už minulosťou. „V laboratóriách je prakticky všetko nové. Vybudovali sme novú elektroinštaláciu, podlahy, svietidlá a kompletne vymenili všetok interiér. Na našej škole patria prírodné vedy medzi priority a výsledky tomu zodpovedajú,“ potešil sa investícií od svojho zriaďovateľa riaditeľ školy. „V zrekonštruovaných laboratóriách sa nachádza moderné vybavenie, žiaci pracujú s pomôckami hodnými 21. storočia. Myslím si, že táto investícia pomôže pozdvihnúť kvalitu vzdelávania a zefektívni prácu ako učiteľov, tak aj žiakov. Aj týmto spôsobom znižujeme modernizačný dlh, ktorý stredné školy majú. Preto sme uplynulé 4 roky do škôl investovali naozaj veľmi veľa financií a môžem skonštatovať, že nie je žiadna stredná škola, ktorá by od TSK nedostala finančné prostriedky či už na rekonštrukcie alebo napr. na vybavenie laboratórií,“ vysvetlil župan Jaroslav Baška s tým, že nové laboratóriá za približne 120 tis. € určite neboli poslednou investíciou pre Gymnázium Ľ. Štúra v Trenčíne.

Z novodobých prírodovedných pracovísk sa už tešia študenti všetkých 11 gymnázií v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. „Minulý rok sme začali prvú etapu rekonštrukcie laboratórií na našich gymnáziách a tento rok sme pokračovali druhou. Modernizáciu laboratórií sme hradili kompletne z rozpočtu TSK,“ dodal k téme župan. TSK vyšli nové laboratóriá na všetkých župných gymnáziách na takmer 400 tis. €  „Veľmi si túto investíciu vážime, pretože okrem toho, že si môžeme lepšie nastaviť pracovné napätie pre seba i pre žiakov na jednotlivé pokusy a máme lepšie možnosti na výučbu – estetickejšie a čistejšie prostredie, zvýšila sa aj bezpečnosť pri práci,“ pochvaľuje si učiteľka matematiky a fyziky Regina Vraždová.

Prestížnu školu v tomto školskom roku navštevuje viac ako osemstovka gymnazistov. Tí od minulého roka športujú na novom multifunkčnom ihrisku, ktoré z rozpočtu kraja vyrástlo hneď vedľa školy. Na jej streche zasa funguje obnovená astronomická pozorovateľňa, ktorá je okrem žiakov k dispozícii aj verejnosti. K novinkám zo života školy patrí napr. aj len nedávno odstránené nadbytočné teplovodné potrubie, ktoré bolo neestetickou a zbytočnou súčasťou areálu školy po dlhé roky. V blízkosti budovy by v budúcnosti vďaka súčinnosti krajskej a mestskej samosprávy malo vyrásť aj nové Námestie študentov. Za posledné 4 roky (vrátane plánu na rok 2017) z krajského rozpočtu smerovalo pre potreby gymnázia v rámci kapitálových výdavkov takmer 850 tis. €. V rámci nich sa okrem nového ihriska a laboratórií v škole zrekonštruovala elektroinštalácia i vykurovanie, v pláne je rekonštrukcia budovy školskej jedálne či sanácia suterénu školy.

 

autor: vr

Fotogaléria

IMG_3494
IMG_3501
IMG_3505
IMG_3511
IMG_3529
IMG_3536
IMG_3559
IMG_3566
IMG_3569
IMG_3576
IMG_3583
IMG_3588
IMG_3627
IMG_3631
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK