Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zásluhou projektu Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne zameraného na vedu a výskum vznikne v kraji päťdesiatka pracovných miest

Projekt univerzity patrí medzi európsku top desiatku, ktorá bola podporená grantom európskeho rámcového programu Horizont 2020.

Centrum excelentnosti pre keramiku, sklo a silikónové materiály, ktoré je na pôde Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TnUAD), bude obnovené a dobudované. Skupina vedená Dušanom Galuskom, vedúcim súčasného centra a súčasne prorektorom TnUAD v Trenčíne pre vedu a výskum, patrí k desiatim európskym tímom, ktorých projekt na vybudovanie centra excelentnosti bol podporený grantom európskeho rámcového programu Horizont 2020. Grant dosahuje výšku 15 miliónov eur. „Projekt je zameraný na upgrade existujúceho centra na medzinárodne etablované centrum špičkového sklárskeho výskumu. Snažíme sa revitalizovať to, čo kedysi v Trenčíne existovalo, keďže tu bol sklársky ústav, no v roku 1990 zanikol. Vraciame sa k tomu, aby sme tradíciu sklárskeho výskumu vrátili do trenčianskeho regiónu,“ vyslovil Galusek. „Sklo je síce materiál, ktorý sa bohato používa, ale má obrovský potenciál pre mnohé aplikácie, ktoré sú veľmi moderné. Sú to napríklad materiály, ktoré sú založené na biosklách a dajú sa použiť na náhradu kostí. Tiež rôzne povlaky a vrstvy, ktoré pomáhajú, aby sa budovy neprehrievali v lete od slnka a tiež aj antireflexné povlaky, ktoré zvyšujú pôsobenie fotovoltaických článkov,“ dodal.              

Trenčianska univerzita chce s partnermi vytvoriť doktorandské študijné programy, ktoré budú spoločné so zahraničnými univerzitami. Znamená to, že absolventi, ktorí budú končiť v trenčianskom centre, budú dostávať diplomy aj zo zahraničných univerzít. Súčasne majú vzniknúť hneď desiatky pracovných miest. „V rámci projektu vytvoríme nových 44 pracovných príležitostí pre post doktorandov. Budeme robiť medzinárodné výberové konania, zatiaľ sme spustili prvých 12 a prihlásilo sa nám viac ako 40 záujemcov z prevažne krajín ako je India, Česká republika, Ukrajina, Portugalsko, Španielsko. Príležitosť chceme dať, samozrejme, ale aj domácim výskumníkom. Tiež vytvoríme 8 miest v administratíve na riadenie projektu,“ informoval rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik.

Obsadením nových pracovných miest kvalifikovanými ľuďmi sa zvýši odbornosť nielen v centre, ale tiež v samotnom Trenčianskom kraji. „Z výsledkov vedeckého výskumu a vývoja budú rozhodne ťažiť i firmy v kraji, ktoré tu fungujú. Ide predovšetkým o RONA Lednické Rovne a Vetropack Nemšová. Chcem poďakovať tým, ktorí projekt podporovali, pretože takto môžeme ukázať, že v kraji máme šikovných ľudí nielen v rámci manuálnej práce, ale tiež v oblasti vedy a výskumu,“ uviedol Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja a súčasne predseda Správnej rady Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. „Verím, že sa v našom kraji nájdu žiaci a študenti, ktorí budú pokračovať v štúdiu na TnUAD a budú môcť byť zaradení do tímu v rámci Centra pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá,“ dodal.

Obnova a dobudovanie centra budú financované grantom od Európskej komisie vo výške 15 miliónov eur, ďalších 10 miliónov eur má projekt získať z Operačného programu Výskum a inovácie. „Je veľkou výhodou uskutočňovať veľké výskumné aktivity, nakoľko v rámci metodiky rozpisu finančných prostriedkov sa práve takéto medzinárodné úspechy započítavajú pri rozdeľovaní štátneho rozpočtu. Z eurofondov to bude v tomto prípade 10 miliónov eur, a ďalších takmer 5 miliónov eur priamo z ministerského rozpočtu bude investovaných na základe výsledkov vedeckej práce. Trenčianska univerzita je v tomto veľkým vzorom pre ostatné vysoké školy,“ vyslovil Peter Plavčan, minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, ktorý sa v utorok 7. marca 2017 zúčastnil na tlačovej konferencii v Trenčíne venovanej začiatku obnovy a dobudovaniu centra na TnUAD.

autor: jd

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK