Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zelená nie je len Trenčianska župa. Ekologické zmýšľanie preferujú už aj základné školy na jej území.

Piesok, šišky, hlina, kôra zo stromov či kamenie. Vyskúšať ich na vlastnej koži svojich bosých nôh pozýva tzv. zmyslový chodník. Ten vybudovali na Základnej škole (ZŠ) na Štúrovej ulici v Myjave v rámci Ekoučebne. Umiestnená je v areáli školy a okrem kompostoviska je jej súčasťou aj farebná záhradka. Žiaci sa o ňu pod vedením pedagógov starajú sami.

Exteriérová učebňa sa stala súčasťou školského areálu v máji tohto roku. Študentom má pomôcť intenzívnejšie si budovať vzťah k prírode a domácemu záhradkárčeniu. Ekoučebňa vznikla vďaka podpore Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a jeho environmentálneho grantu Zelené oči. Svojím dielom prispelo aj mesto Myjava, ktoré je zriaďovateľom školy. „V rámci ekoučebne má každá trieda svoje políčko, o ktoré sa stará, polieva ho či pretŕha burinu. Žiaci sa v rámci nej tiež učia napr. aj názvoslovie jednotlivých rastlín,“ priblížil riaditeľ školy Jaroslav Foltín. Ekoučebňa však nie je jediným projektom školy orientovaným na prírodu. „V rámci technickej výchovy žiaci vytvorili búdky pre vtáčiky. V rámci celého mesta sme zrealizovali tzv. vtáčiu cestu. Deti sami vybudovali kŕmidlá, rozmiestnili ich po celej Myjave a vytvorili mapu,“ doplnil riaditeľ s tým, že žiaci si týmto rozvíjajú aj medzipredmetové vzťahy, keďže jednotlivé polohy búdok sa na hodinách zemepisu snažia určiť prostredníctvom GPS súradníc. 

Základnú školu s ekologickým smerovaním dnes v rámci svojho pracovného výjazdu v okrese Myjava navštívil osobne trenčiansky župan Jaroslav Baška. Okrem toho, že žiakom školy v rámci župného projektu Hrdina remesla odovzdal moderné pomôcky na podporu záujmu o polytechnické vzdelávanie (notebook a pracovné náradie), zaujímali ho aj environmentálne projekty školy. Trenčianska župa totiž už tretí rok hrdo nesie prívlastok zelená. „Myslím si, že základné školy v Myjave sú na veľmi vysokej úrovni aj ich materiálno-technické vybavenie,“ pochválil župan dve myjavské základné školy.

V rámci odovzdávania pomôcok na podporu manuálnych zručností u základoškolákov predseda TSK dnes navštívil tiež Základnú školu na Viestovej ulici v Myjave a Základnú škole v Brezovej pod Bradlom. Obe školy si z balíčka stavebníc, programovateľných súprav a pracovného náradia vybrali práve pracovné nástroje, ku ktorým im župa zo svojho rozpočtu pridala ešte aj notebook. Keďže na trhu práce sú v regióne najžiadanejší práve absolventi odborných škôl, župa sa aj týmto spôsobom snaží podnietiť záujem už u detí na základných školách, aby si pre svoju budúcnosť vybrali remeslo a techniku.

autor: vr

Fotogaléria

a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK