Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Žiak myjavského Gymnázia Ivan Pančiak z Moskvy doniesol striebro i zlato

Začiatkom decembra sa v ruskej Moskve uskutočnil už 15. ročník Medzinárodnej olympiády v ruskom jazyku. Svojich zástupcov spomedzi žiakov stredných škôl mal na súťaži aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Na Medzinárodnej olympiáde v ruskom jazyku získavajú študenti každoročne možnosť overiť a prehĺbiť si svoje znalosti z ruštiny, ruskej literatúry a dejín Ruska. Zároveň môžu využiť príležitosť podrobnejšie spoznať hlavné mesto Ruskej federácie Moskvu. Na víťaza olympiády čaká naozaj atraktívna cena, a to nárok na bezplatné štúdium na Štátnom inštitúte ruského jazyka A. S. Puškina v Moskve, ktorý sa od roku 1966 zameriava na jazykovú výučbu pre študentov z rôznych krajín.

Aj pätnásty ročník olympiády mal dva smery. Prvý z nich bol určený pre žiakov vyšších tried zahraničných škôl, ktorí študujú ruštinu ako cudzí jazyk. Druhý pre žiakov vyšších tried zahraničných škôl s ruským vyučovacím jazykom. Kvalifikácia a semifinálová etapa olympiády sa uskutočnila on-line, čo dáva možnosť porovnať si vedomosti všetkým deťom bez ohľadu na úroveň znalosti jazyka a miesta bydliska. „O školské a krajské kolá, z ktorých sa postupuje priamo na olympiádu, sa organizačne stará Krajské centrum voľného času v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Žiaci z nášho kraja patria už dlhodobo medzi najlepších v ruskom jazyku. Je to veľký úspech,“ povedala riaditeľka KCVČ v Trenčíne Renáta Bieliková.

Trenčiansky samosprávny kraj na 15. ročníku Medzinárodnej olympiády v ruskom jazyku reprezentoval Ivan Pančiak z Gymnázia Myjava v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ktorý obsadil vynikajúce druhé miesto v kategórii B2 a prvenstvo v kategórii „Mladý rétor“. Najmladšia účastníčka olympiády Timea Jurčová z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne, ktoré je tiež v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, získala v kategórii C1 certifikát účastníka. „Som nesmierne vďačný mojej pani profesorke za to, že mi venovala množstvo svojho času, veľa energie, vedomostí a povzbudenia. Práve vďaka nej som mohol uvidieť jedno z najkrajších miest sveta,“ povedal Ivan Pančiak.

Žiaci župných škôl reprezentovali kraj svojimi vedomosťami, správaním, dobrou náladou a piesňami.  Pochvalu za krásnu ruštinu im osobne udelil aj prorektor Puškinovho inštitútu v Moskve. Ceny účastníkom odovzdával aj zástupca Veľvyslanectva SR v Moskve Martin Žilínek – atašé a tlačový tajomník. „Bola to pre nás obrovská česť. Prežíval som obrovské šťastie a trému väčšiu, ako pri súťaži,“ dodal Ivan Pančiak na margo oceňovania.

Trenčiansky samosprávny kraj ďakuje za vzornú reprezentáciu a všetkým srdečne gratuluje.

autor: lb

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK