Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Do hlasovania postupuje 74 jedinečných nápadov, ROZHODNÚŤ môžete svojím hlasom od 1. - 15. mája

Druhý ročník Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (PKR TSK) má za sebou verejné zvažovania vo všetkých okresných mestách. V nich Rada pre PKR odporučila 74 projektov, ktoré budú od 1. mája do 15. mája 2018 bojovať o hlasy verejnosti.

Po 4 mesiacoch od spustenia sa 2. ročník Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK blíži do svojho veľkého finále. V období január až marec 2018 dorazilo na župný úrad celkovo 80 originálnych projektov z oblasti kultúry, športu, voľnočasových aktivít či zlepšenia dopravnej situácie a životného prostredia v kraji. Všetkých 80 projektov následne prešlo procesom verejného zvažovania, z ktorého vzišlo 74 skvelých nápadov. Tie teraz čaká hlasovanie verejnosti, ktorá rozhodne, ktoré projekty sa zo župných financií dočkajú realizácie.

Keďže v niektorých okresoch presahuje výška požadovanej podpory alokované prostriedky pre každý okres vo výške 11 tisíc eur, hlasy verejnosť rozhodnú, ktoré projekty budú napokon v prospech obyvateľov kraja skutočne zrealizované s finančnou podporou TSK. Každý jeden hlas je teda v druhom ročníku Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK dôležitý. Hlasovanie bude na webovom sídle župy v sekcii Financie / Participatívny-komunitný rozpočet spustené v utorok 1. mája 2018 a potrvá do polovice mája.

Ako na to?

Po zvolení okresu si hlasujúci vyberie projekt z ponúknutého zoznamu. Zadaním svojej e-mailovej adresy a kliknutím na tlačidlo „Chcem hlasovať za tento projekt" zahlasuje za konkrétny zvolený projekt podľa svojej preferencie. Následne mu na zadaný mail príde link na potvrdenie hlasovania.  Po jeho potvrdení sa hlas započíta v prospech daného projektu. Do piatich dní od ukončenia hlasovania sa verejnosť na webovom sídle župy www.tsk.sk a na úradnej tabuli TSK dozvie, ako hlasovala a ktoré projekty posunula k úspešnej realizácii.

Prehľad projektov, postupujúcich do hlasovania verejnosti, doplnený o stručnú charakteristiku každého z nich  

Okres Považská Bystrica

  • Športová výbava pre futbalistov MŠK Považská Bystrica (Mesto Považská Bystrica)

Mesto Považská Bystrica sa prostredníctvom rôznych športových aktivít snaží pomôcť rozvíjať aktívne trávenie voľného času svojich obyvateľov formou športu. Dlhodobú históriu má futbalový klub MŠK Považská Bystrica, ktorý v súčasnosti zastrešuje 11 družstiev, približne 200 hráčov – mužov aj žien a venuje sa aj príprave mládeže. Cieľom predloženého projektu je zlepšiť stav materiálneho vybavenia futbalistov nákupom 2 ks malých bránok, ktoré budú slúžiť na tréningový proces všetkých kategórií a 18 ks futbalových lôpt. Zámerom projektu je vytvoriť vhodné podmienky pre dosahovanie lepších športových výsledkov a skvalitniť tréningový proces.

  • Aktívny senior – šťastný senior (Mesto Považská Bystrica)

Prostredníctvom predloženého projektu chce mesto Považská Bystrica dovybaviť spoločenskú miestnosť v priestore Denných centier seniorov technikou, t.j. 2 ks notebookov s operačným systémom a 1 ks tlačiarne. Projekt si kladie za cieľ zlepšiť zručnosti seniorov v oblasti práce s počítačom a internetom. Technické vybavenie bude slúžiť všetkým seniorom denných centier seniorov, vďaka čomu sa zabezpečí bezplatný prístup k počítaču aj pre tých, ktorí počítač nevlastnia. Nadobudnutím počítačovej gramotnosti získajú seniori nielen nové kontakty, ale aj zručnosti, ktoré im umožnia samostatnejšie komunikovať s rôznymi inštitúciami.

  • Rozšírenie zbierky regionálnych folklórnych krojov FS Považan (Mesto Považská Bystrica)

Zámerom projektu je rozšíriť zbierkový fond krojov a tým aj repertoár vystúpení Folklórneho súboru Považan o oblasť Praznov prostredníctvom nákupu 8 ks dámskych a 8 ks pánskych krojov. Obec Praznov je charakteristická pestrou kultúrou, bohatá na folklór a zachovávanie folklórnych tradícií. Práve táto oblasť je pre okres Považská Bystrica najcharakteristickejšia. Kroje v spojení s hudbou, spevom a tancom dotvárajú celistvé folklórno-umelecké vyobrazenie regiónu počas vystúpení a prispievajú tak k uchovávaniu regionálnych folklórnych tradícií.

  • Hravo v parku (Mesto Považská Bystrica)

Zámerom projektu je vytvoriť pre obyvateľov mesta priestor pre aktívne a zmysluplné trávenie voľného času. Malé exteriérové hry sú medzi obyvateľmi čoraz populárnejšie, a to nielen kvôli ľahkej dostupnosti, ale aj finančnej nenáročnosti. Šach je jedna z najstarších a zároveň najvšestrannejších logických hier na svete, ktorú môžu hrať deti aj dospelí. Cieľom projektu je kúpiť a osadiť malý šach, 3 šachové stoly s taburetkami, na miestach, ktoré sú verejne prístupné a navštevované všetkými vekovými kategóriami. K dispozícii budú bezplatne pre všetkých obyvateľov mesta.

  • Oprava pódia v kine Mier, Považská Bystrica (PX Centrum Považská Bystrica)

Kino Mier ako jediný reprezentatívny priestor na kultúrno-spoločenské podujatia, ktoré sa konajú v meste Považská Bystrica, je značne vyťažený, čomu zodpovedá aj aktuálny nevyhovujúci stav javiska. To v súčasnosti nespĺňa nielen estetické, ale predovšetkým funkčné a bezpečnostné parametre, čo ovplyvňuje aj výkony účinkujúcich. Cieľom projektu je oprava a sfunkčnenie pódia, ktoré zahŕňa výmenu poškodených častí a bočných schodov.

  • Úpolová a gymnastická príprava pre deti a dorast hádzanárskeho klubu MŠK Považská Bystrica (Ľudia pre hádzanú, o.z.)

Projekt rieši nákup športového vybavenia pre deti a dorast z hádzanárskeho klubu MŠK Považská Bystrica. Ide o  sto kusov tatami, ktoré sa využívajú pri úpolových športoch, kde sa cvičí naboso. Určené budú pre viac ako 150 detí hádzanárskeho oddielu od krúžkov až po športové triedy.  Zámerom projektu je zlepšenie a zefektívnenie pohybovej prípravy mladých hádzanárov s použitím tatami na úpolovú a gymnastickú prípravu, čím sa oživí a skvalitní celý tréningový proces. Nové materiálne vybavenie má tiež pomôcť zvýšiť u detí záujem o tento populárny šport.

Okres Ilava

  • Potulky veveričky Ryšky 2 – NESTRATÍM SA A NEZABUDNEM (Základná škola s materskou školou Centrum I 32, Dubnica nad Váhom)

Zámerom projektu je spestriť a skvalitniť vyučovací proces zážitkovou formou prostredníctvom rozšírenia už existujúceho náučného chodníka „Potulky veveričky Ryšky“ mapujúceho organickú zložku krajiny mikroregiónu vo vonkajšom priestore základnej školy o slnečné hodiny, geografický smerovník, časozbernú schánku, meteostanicu, solárne panely a geokešku. Cieľom projektu je realizovať terénne vyučovanie v oblasti prírodovedných predmetov vo vonkajšom priestranstve školy a budovať u detí pozitívny vzťah k prírode.

  • VEK JE LEN VYŠÍVANÉ ČÍSLO (Folklórny súbor Senior VRŠATEC)

Folklórny súbor Senior VRŠATEC už viac ako 15 rokov odovzdáva posolstvo dejín a uchováva tradície pre všetky generácie prostredníctvom svojej tvorby a vystúpení nielen doma, ale aj v zahraničí. Svoj bohatý program plánuje rozšíriť o nové číslo z oblasti Terchová. Na jeho realizáciu potrebuje terchovské kroje pre 10 tanečných párov. Cieľom projektu je zakúpiť nevyhnutné krojové vybavenie, vďaka ktorému súbor zatraktívni a obohatí svoj program.

  • BALUT pre všetkých – Festival ľudovej tvorivosti menšín (Obec Pruské)

Cieľom projektu BALUT (Bielokarpatská Akadémia Ľudových Umeleckých Tradícií) pre všetkých – Festival ľudovej tvorivosti menšín je prezentácia kultúry čo najširšieho počtu národnostných menšín na Slovensku s nácvikom ich piesní a tancov a následnou tvorivou výtvarnou dielňou detí a mládeže tak, aby došlo k fixácii nehmotného kultúrneho dedičstva národnostných menšín do výtvarnej podoby. Ústrednou postavou festivalu je významný dejateľ barokovej literatúry Hugolín Gavlovič, ktorý poukázal na vzájomnosť bez ohľadu na príslušnosť k národu. Prínosom projektu je prevencia rasizmu a xenofóbie.

  • Miesto, kde to žije športom (Stredná odborná škola Pruské)

Cieľom projektu je vybudovanie priestoru na rozvoj pohybových aktivít mládeže a iných vekových kategórií. Škola chce sfunkčniť stagnujúce a nevyužívané ihrisko pred školským internátom a do tohto priestoru zakúpiť a umiestniť exteriérové fitnes stroje a zariadenia na precvičovanie celého tela. Vytvorená „prírodná telocvičňa” by mala slúžiť na udržiavanie zdravia a kondície žiakov školy, ale aj širokej verejnosti.

Okres Púchov

  • Festival Končiny 2018 (MŔTVA KOSŤ, o.z.)

Zámerom projektu je zorganizovať v poradí 4. ročník dvojdňového hudobného festivalu v obci Mojtín a predstaviť mladým ľuďom aj menej známe hudobné skupiny a interpretov, ktorých návštevník festivalu nemá možnosť počuť v rádiách. Oproti minulému roku došlo k zmene názvu festivalu z pôvodného Vúdstok na Končiny. Súčasťou festivalu budú aj workshopy zamerané na životné prostredie, cestovateľské prezentácie, umelecké tvorivé dielne či premietanie krátkych študentských filmov. Cieľom je podporiť nezávislú slovenskú hudobnú scénu a budovať dobrovoľnícku komunitu, ktorá pomáha s prípravou podujatia.

  • Obnova detského ihriska pri ZŠ v obci Lednické Rovne (Obec Lednické Rovne)

Cieľom projektu je vybudovanie nového bezpečného detského ihriska (nakoľko súčasný stav pôvodného ihriska nespĺňa požiadavky a kritériá na bezpečnú prevádzku), ktoré bude slúžiť na voľnočasové aktivity detí, mládeže a rodičov. Pribudnúť by na ňom malo 8 nových hracích prvkov pre deti od 3 do 15 rokov. V projekte sa počíta aj so street workoutovou zostavou pre mládež a rodičov, vybudovaním časti nového oplotenia, chodníka a osadením mobiliáru.

Okres Bánovce nad Bebravou

  • Zdravé nôžky (Mesto Bánovce nad Bebravou – Materská škola, Horné Ozorovce)

Projekt Zdravé nôžky je zameraný na zlepšenie zdravia detí navštevujúcich materskú školu, predovšetkým na vytvorenie návykov správneho pohybu a na rozvoj lokomočných schopností detí. Tento cieľ chce dosiahnuť pomocou pravidelného cvičenia a stimulácie dolných končatín s vhodnými rehabilitačnými pomôckami.

  • Pre šťastné deti (Mesto Bánovce nad Bebravou – Materská škola, Ulica J. C. Hronského)

Súčasné vybavenie školského areálu je zastarané a neestetické. Projekt Pre šťastné deti má revitalizovať a skrášliť prírodné prostredie na školskom dvore tak, aby deti vyrastali v zdravom, bezpečnom, kultúrnom a estetickom prostredí. Revitalizovaný priestor bude slúžiť na realizáciu školských a okresných aktivít s environmentálnym a pohybovým zameraním.

  • Školský dvor nás volá – poďme von od stola (Mesto Bánovce nad Bebravou – Materská škola, Ulica 5. apríla)

Snahou projektu je pozitívne vplývať na deti navštevujúce materskú školu a prostredníctvom pravidelného pohybu budovať u nich návyky k aktívnemu životnému štýlu a týmto spôsobom znižovať ich chorobnosť. Novovybudovaná záhradka umožní podporovať environmentálnu výchovu detí. 

  • Pohyb zdravý, veselý a hravý (Mesto Bánovce nad Bebravou – Materská škola, Ulica 9. mája)

Cieľom projektu je dovybavenie a zatraktívnenie jestvujúceho športového reálu v MŠ, kde by žiaci mohli každodenne hrávať futbal, basketbal, volejbal, liezť, bicyklovať sa, skákať. Zámerom je u detí vzbudiť záujem o aktívny a zdravý životný štýl. Projekt umožní rozvíjať pohybové aktivity u detí zo znevýhodneného prostredia a zároveň podnietiť spoluprácu rodičov pri rozvoji športu.

  • Záhrada – naša najväčšia trieda (Mesto Bánovce nad Bebravou – Materská škola, Ulica J. A. Komenského)

Zrealizovanie projektu umožní všestranný rozvoj fyzickej zdatnosti detí a rozvoj ich kreativity, sociálnych a komunikačných zručností. Taktiež deťom, ich rodičom a pedagogickým zamestnancom poskytne priestor na vzájomné stretávanie sa a komunikáciu. Hlavnou náplňou projektu je pozitívne vplývať na vývin pohybových zručností u detí a propagovať aktívny životný štýl v prírodnom prostredí.

  • Viem poskytnúť prvú pomoc! (Základná škola s materskou školou, Uhrovec)

Primárnym cieľom projektu je získanie a osvojenie si základných zručností v poskytovaní predlekárskej prvej pomoci využitím zakúpených pomôcok (resuscitačná figurína s vyhodnocovaním na PC, základná sada pre simuláciu úrazov). Cieľovou skupinou sú žiaci ZŠ, pedagogickí zamestnanci, rodičia. Ďalším cieľom je zvýšenie povedomia verejnosti o dôležitosti poskytnutia prvej pomoci, ktorá je nevyhnutná pre záchranu života a zdravia ľudí.

  • Zelená oáza pod holým nebom (Základná škola, Ulica J. A. Komenského, Bánovce nad Bebravou)

Realizácia projektu umožní vybudovať v areáli školy náučno-relaxačnú zónu, ktorá bude slúžiť na priame vyučovanie v prírode a zároveň aj na stretnutia rodičov a pedagógov pri voľnočasových a športových aktivitách. Cieľom projektu je vybudovať v rámci relaxačnej zóny 4 oázy. Oázu kvetov, oázu drevín, oázu zdravia a vôni a minigolf.

  • Obnova autobusových zastávok s informačnými tabuľami o obci (Obec Pravotice)

Cieľom projektu je oprava autobusových zastávok novým dreveným opláštením. Zastávky by zároveň boli aj infocentrom o obci Pravotice, keďže by vo svojom vnútri mali umiestnené mapy obce s vyznačenými dôležitými miestami a pamiatkami obce Pravotice.

  • Hrám sa s tatom (Ži:va, o. z.)

Projekt poskytne priestor a čas pre trávenie  voľných chvíľ rodiča – otca a jeho dieťaťa. V pravidelnom termíne budú organizované tematické popoludnia, počas ktorých sa účastníci za pomoci hier, kníh a rôznych kreatívnych pomôcok zabavia a zároveň naučia niečo nové a zaujímavé. V pláne je aj premietanie rozprávok či jednoduché fyzikálne pokusy. I keď sa jedná predovšetkým o otcovskú záležitosť, vítané sú aj matky.

  • Komunitný podvečer (Ži:va, o. z.)

Komunitné podvečery majú za cieľ poskytnúť ľuďom priestor pre spoločenské vyžitie v rámci účasti na spoločenských hrách či diskusiách. Vzájomné stretnutia podporia medzi návštevníkmi výmenu informácií, skúseností a názorov z rôznych oblastí života. Spoločenské hry rozvinú predstavivosť, kreativitu a poskytnú oddych v podobe ľahkej zábavy. Ideou projektu je podnietiť dospelú populáciu ku komunitnému spôsobu života.

  • Rozvoj športovno-výchovnej činnosti členov, detí a mládeže (Športový klub hasičov, Bánovce nad Bebravou)

Hlavným zámerom projektu je rozvoj pohybových a výchovných aktivít členov, detí a mládeže. Pomôcť k tomu má zakúpenie bežeckého trenažéru  a džberovej striekačky s výstrojov a následne realizácia športovo-výchovnej akcie na ochranu pred požiarmi.

  • Basketbalová mikroliga (Bánovský basketbalový klub)

Navrhovaný projekt spočíva v organizácii pravidelnej športovej – basketbalovej aktivity pre deti 1. -4. ročníka základných škôl. Cieľom je zaktivizovať, čo najväčší počet detí a formou hry a súťaže vplývať pozitívne na ich ďalší psychomotorický vývoj.

  • Novými pomôckami za víťazstvami (Hokejový klub Spartak Bánovce nad Bebravou)

Návrh projektu je zameraný na zmodernizovanie tréningových pomôcok pre hokejový klub HK Spartak Bánovce nad Bebravou. Zakúpením pomôcok na nácvik korčuľovania, zlepšenia koordinácie teľa, práce s hokejkou, prihrávania a spracovania puku, sa u mladých hokejistov za krátky čas zvyšuje výkonnosť. Prípravka a žiacke kategórie dostanú počas tréningu príležitosť na nácvik a zdokonaľovanie najdôležitejších hokejových schopností a zručností pomocou najnovších metód.

  • Zachovanie a zhotovenie mužského Rybanského kroja (Bebran, o. z.)

Cieľom projektu je ušitie mužského Rybanského kroja. Konkrétne krojového lajblíka, t.j. vesty, ktoré sa nosili v letnom období, mužských krojovaných nohavíc, ktoré a zakášu do čižiem s vysokou sárou a ušitie mužských zimných kabaníc. Kroj z obce Rybany je pre súčasných, ale aj minulých etnológov neprebádaný.

  • Psí park a výcviková škola (DogComfort, s. r. o.)

Myšlienkou projektu je vytvorenie ohradeného priestoru, ktorý sa bude skladať z dvoch častí – časť pre voľný výbeh psov a časť výcvikovej školy s prekážkami. Vo výcvikovej časti budú nainštalované agility prvky – prvky pre kynologický šport, ktoré slúžia na nácvik pohyblivosti, obratnosti a zručnosti a iné prvky potrebné pre výcvik psa.

  • Bicyklom po Uhrovskej doline a jej pamiatkach (OZ United, Uhrovec)

Projekt si dáva za cieľ zlepšiť podmienky pre rekreačných cyklistov, ktorí navštevujú mikroregión Uhrovskej doliny a poskytnúť im kvalitnejšie možnosti pre spoznávanie turisticky významných miest či historických a kultúrnych pamiatok doliny zo sedla bicykla, a to zmapovaním a vyznačením cykloturistických trás a doplnením chýbajúcej drobnej infraštruktúry pre cyklistov.

Okres Nové Mesto nad Váhom

  • Mobiliár – Lavičky (CSS – DOMOV Javorina)

Zámerom projektu je zakúpenie 12 ks lavičiek pre klientov Centra sociálnych služieb - DOMOV Javorina v areáli zariadenia, ktoré prispejú k zvýšeniu kvality poskytovania sociálnych služieb.

  • ZapaDni - Západoslovenské skautské dni (Západoslovenská skautská oblasť Slovenského skautingu)

Cieľom víkendového podujatia pre skautov Západoslovenskej skautskej oblasti je okrem budovania komunity aj vzájomné spoznávanie sa s členmi zborov v tejto oblasti, aktívne trávenie voľného času a zdieľanie skúseností. Víkend v Považanoch bude plný rôznych hier a súťaží.

  • Deti na hokej (Hokejový klub Nové Mesto nad Váhom)

Hokejový klub Nové Mesto nad Váhom plánuje v rámci projektu Deti na hokej nakúpiť 30 hokejových výstrojí pre malých štvor- až desaťročných hokejistov a hokejistky. Jeho účelom je vybudovať u detí pohybový návyk, prilákať ich na hokej a k zdravému životnému štýlu a viesť ich k začleneniu do reálnej komunity.

  • Neďaleko od Trenčína (Materská škola Nové Mesto nad Váhom)

Vďaka projektu Materskej školy Nové Mesto nad Váhom zameraného na ľudové umenie a kultúru spoznajú deti slovenské ľudové tradície a zvyky, našu kultúru i dedičstvo. Tento zámer plánuje škola uskutočniť prostredníctvom kúpy nových detských ľudových krojov.

  • Zábudišovská vrchárska časovka (Juraj Moško)

V poradí 6. ročník verejných časovkárskych pretekov do kopcov s dĺžkou 2,47 km a prevýšením 183 m bude určený širokej verejnosti. Projekt si kladie za cieľ spropagovať cyklistiku medzi deťmi i dospelými a obec Zábudišovú, ktorá je konečným bodom takmer 2,5-km trate.

  • Detský herný prvok v areáli bývalej základnej školy Hrubá Strana (obec Bzince pod Javorinou)

Cieľom projektu obce Bzince pod Javorinou je zlepšenie motoriky detí doplnením herného prvku i vytvorenie miesta pre stretávanie sa rodín s deťmi a seniorov z obce Bzince pod Javorinou. V areáli bývalej školy sa nachádza aj živý jedlý plot, a tak by si deti po hre mohli pochutnať aj na ovocí plnom vitamínov a minerálnych látok.

  • Príprava kultivácie farského svahu (občianske združenie Premena)

Účelom projektu občianskeho združenia Premena je sprístupniť priestor nadväzujúci na Park Petra Matejku pre obyvateľov i návštevníkov Nového Mesta nad Váhom a vytvoriť z neho parkovno-záhradnú oddychovú zónu na oddych i prechádzky.

  • Detský letný tábor 2018 (Združenie sv. Petra Fouriera)

S cieľom umožniť aj deťom zo sociálne slabších rodín prežiť týždeň plný nezabudnuteľných zážitkov prichádza Združenie sv. Petra Fouriera. Projekt združenia chce pre rozvoj detí a mládeže pripraviť zmysluplné aktivity a prispieť k ich aktívnemu tráveniu voľného času. Očakávaným prínosom je tiež nadviazanie nových priateľstiev, ktoré často pretrvávajú aj po skončení tábora. 

Okres Myjava

  • Môj región a moja škola fotoobjektívom (Stredná priemyselná škola Myjava)

Projekt Strednej priemyselnej školy Myjava z oblasti voľnočasových aktivít je zameraný na zmysluplné využitie voľného času a spoznávanie regiónu. V rámci neho sa plánuje zrealizovať fotografická súťaž na témy život mojej triedy, resp. školy, historické pamiatky môjho regiónu a príroda môjho regiónu. Jeho súčasťou bude aj beseda s regionálnymi fotografmi.

  • StartLab (Stredná priemyselná škola Myjava)

Zámerom projektu Strednej priemyselnej školy Myjava je dať šancu mladým technikom prostredníctvom prípravy modulárnej dráhy či montážou a oživením 3D tlačiarne. V rámci neho plánuje škola poskytnúť priestor študentom školy na sebarealizáciu a otestovanie svojich schopností a zručností a hravou formou vzbudiť záujem žiakov základných škôl a mladej generácie o štúdium techniky.     

  • Po stopách Dušana Jurkoviča – 150. výročie narodenia (občianske združenie Turolúcky prameň)

Cieľom regionálnej spomienky na architekta Dušana Jurkoviča je okrem priblíženia jeho celoživotného diela aj poznanie histórie a odovzdanie lásky ku kultúre a ľudovej architektúre na Slovensku. Súčasťou projektu občianskeho združenia Turolúcky prameň je tiež denný tábor pre deti i výlet po stopách Dušana Jurkoviča na Slovensku.

  • Spoločné začiatky – 100. výročie vzniku ČSR (mesto Myjava)

Účelom projektu mesta Myjava je pripomenúť si významnú dejinnú udalosť – vznik spoločného štátu, Československej republiky. Približne dvojhodinový program sa pozrie na prevratné udalosti slovenskej histórie z tzv. meruôsmych rokov – okrem roku 1918 aj na rok 1848 a rok 1968.

  • Pestrá fauna Myjavskej pahorkatiny a jej životné prostredie (Poľovnícke združenie Turá Lúka)

Projekt Poľovníckeho združenia Turá Lúka si kladie za cieľ prezentovať prácu poľovníkov a pripraviť rôzne aktivity pre deti oboznamujúce ich s poľovníctvom či zvieratami. Získať poznatky z oblasti životného prostredia a fauny Myjavskej pahorkatiny budú môcť deti nielen prostredníctvom prezentácií, ale aj pripravených preparátov zvierat. Do jednodňového podujatia plánujú zástupcovia poľovníckeho združenia zapojiť aj ľudí imitujúcich hlasy zvierat.

  • Krása ukrytá v kroji (Rozvoj cestovného ruchu Myjavských kopaníc, n. o.)

Zámerom projektu neziskovej organizácie Rozvoj cestovného ruchu Myjavských kopaníc je zakúpenie 2 ženských, 2 mužských, 3 dievčenských, 3 chlapčenských a 8 mužských halien, ktorá chce ich nákupom nielen vyzdvihnúť význam krojov v histórii našich predkov, ale aj zachovať ich dedičstvo a odkaz pre budúce generácie.

  • Mohyla M. R. Štefánika (obec Košariská)  

Účelom projektu je výroba makety Mohyly M. R. Štefánika s textom o mohyle v Brailovom písme po obvode modelu. Tá bude umiestnená pred Rodným domom Štefánika v Košariskách a má umožniť vidieť či navštíviť mohylu aj zdravotne či zrakovo postihnutým, a tak im priblížiť miesto posledného odpočinku generála Štefánika. Okrem makety mohyly je súčasťou projektu aj osadenie panelu s obojstrannou mapou. Jej jedna strana poodhalí okolie Košarísk, Brezovej pod Bradlom a obce Priepasné, druhá strana ponúkne informácie zo širšieho okolia Myjavy. Tento atraktívny pútač poskytujúci aj informácie o trasách vedúcich na mohylu má nielen spropagovať rodisko M. R. Štefánika – obec Košariská, ale aj širší región, spätý s významnými osobnosťami a udalosťami slovenských dejín.

Okres Prievidza

  • Turzov Flow trail (Hornonitrianske stopy)

Cieľom projektu je priblížiť horskú cyklistiku širokej verejnosti a prispieť tak k rozvoju aktívneho cestovného ruchu v regióne hornej Nitry.  Vybudovať by sa mala špecifická trať, ktorú využijú začínajúci aj skúsení cyklisti.

  • Kľukatý chodníček poznania (Slovenská rada rodičovských združení, RZ pri materskej škole)

Z dôvodu podceňovania významu ochrany a úcty k životnému prostrediu bol vytvorený tento projekt, ktorý má vďaka spoločnej participácií detí, ich rodičov a personálu MŠ posilniť vzťah a poznatky o prírode. Zakúpiť by sa mali sadenice ihličnanov, liečivých bylín i drobných úžitkových plodov. Atmosféru by mala dokresliť lavička, ktorá má slúžiť najmä na oddych.

  • 100 rokov Gymnázia v Prievidzi (100 rokov Gymnázia v Prievidzi, o. z.)

Cieľom projektu je zachytiť prostredníctvom filmového spracovania spomienky bývalých najstarších pedagógov, ktorí pôsobili na prievidzskom gymnáziu. Dokumentárne spracovanie má slúžiť ako zdroj informácií aj budúcim generáciám.

  • Mladí v IT (Piaristická spojená škola F. Hanáka)

Zámerom projektu je zvýšiť kvalitu vzdelávania v IT a rozvíjať informačno-komunikačné zručnosti žiakov. Vybudovať by sa mala učebňa IT a robotiky. Projekt by mal pomôcť aj študentom zo sociálne znevýhodnených rodín pri príprave domácich úloh.

  • Pomôžme starším – obetiam násilia (Fórum pre pomoc starším – národná sieť)

Projekt má pomôcť vytvoriť podmienky pre dôstojný život seniorov a predchádzať zlému zaobchádzaniu s nimi. Predísť problémom spojených s páchaním násilia na starších ľuďoch chce organizácia riešiť aj pomocou seminárov, školení a dostatočným šírením informácií.

  • Deň všeobecnej pohybovej výkonnosti (Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza)

Škola plánuje pomocou projektu presvedčiť svojich žiakov i širokú verejnosť o potrebe zmeniť sedavý spôsob života na aktívny. Vďaka projektu sa otvára možnosť vybavenia telocvične potrebným zariadením a zlepšiť tak podmienky na športovanie. Zároveň škola plánuje zrealizovať športový deň.

  • Letné kino (obec Kanianka)

V dobe elektronizácie a internetu dochádza k znižovaniu úrovne priameho kontaktu medzi ľuďmi. Zo spoločenského života tiež vypadla aj hromadná kinoprodukcia. Zámerom projektu je oživenie medziľudských vzťahov a komunitného stretávania sa občanov rôznych vekových kategórií.

  • Internet ako zdroj informácií a zábavy aj pre seniorov (Seniori sami sebe, o. z.)

Zámerom projektu je uskutočniť v poradí druhý ročník úspešnej akcie Internet ako zdroj informácií a zábavy aj pre seniorov. Združenie chce týmto spôsobom naučiť seniorov používať jednoduché moderné technológie, napríklad tablet či čítačku kníh a zabrániť tak sociálnej izolácii seniorov.

  • Toto je naša vec. Séria diskusií s premietaním dokumentárnych filmov (Berkat Slovensko, o. z.)

Cieľom organizátorov je ukázať občanom širšie spektrum zapojenia sa do vecí verejných a viesť ich k zodpovednosti v rámci spoločenskej situácie. V informačne presýtenej a rýchlej dobe je pre občanov zložité zorientovať sa v kľúčových spoločenských témach. Diskusie spojené s premietaním dokumentárnych filmov by teda mali túto situáciu obyvateľom uľahčiť.

Okres Partizánske

  • Zosilňovač signálu pre rádioamatérske preteky (Rádioklub KAPA, OM3KAP, Partizánske)

V roku 2017 vybudoval Rádioklub anténny systém, ktorý ho posunul k európskej špičke staníc v rádioamatérskom vysielaní. Aby však tieto antény fungovali efektívne, je nutné zakúpiť zosilňovač signálu na krátke vlny.

  • Česko-slovenský florbalový pohár (Športový klub HARVARD Partizánske)

Športový klub Harvard sa už viac ako 10 rokov venuje intenzívnej práci s deťmi a mládežou. Pri príležitosti 10. výročia založenia klubu má byť zorganizovaný medzinárodný florbalový turnaj s účasťou Poliakov, Nemcov i Švajčiarov.

  • Zberateľská výstava k 80. výročiu vzniku mesta Partizánske (Občianska iniciatíva zberateľov mesta Partizánske)

Projekt má za úlohu spropagovať materiály zberateľov v meste a vďaka nim informovať obyvateľov o histórii mesta Partizánske. Vydaná by mala byť aj špeciálna poštová známka. Cieľom projektu je tiež osloviť a nadchnúť mladých ľudí.

  • Vedecko-technická dielňa (mesto Partizánske)

V rámci projektu by sa mala rozšíriť a zmodernizovať počítačová základňa v Centre voľného času, ktorého priestory slúžia na pravidelnú vedeckú a technickú prácu s deťmi a mládežou. Cieľom projektu je podporiť voľnočasové aktivity a rozšíriť mládeži obzory v oblasti informačných technológií a robotiky.

  • Oddychová edukatívna eko-zóna (OZ Batania, Partizánske)

Zámerom projektu je vytvoriť eko-zónu a podmienky v rámci školského areálu vhodné na environmentálnu edukáciu a oddych mimo triedy a školských lavíc a tým podporiť radosť žiakov z vlastného objavovania.

  • Oddychová zóna (Stredná odborná škola Partizánske)

Škola má pekný dvor, na ktorom žiaci trávia prestávky i voľný čas. Je dosť veľký na to, aby sa tam umiestnil altánok a osadili lavičky na sedenie. Dvoru dominuje košatá lipa, ktorá počas horúcich letných dní zabezpečuje príjemný chládok. Zámerom projektu je vytvoriť príjemné a zdravé posedenie pre žiakov i verejnosť.

  • Poď von a športuj (Základná Škola, Športovcov, Partizánske)

Škola plánuje zabezpečiť potrebnú revitalizáciu viacúčelového športového ihriska. V rámci projektu chce vymeniť poškodené siete za bránami a v bránach, zorganizovať druhý ročník Veľkobielickej športovej olympiády a viesť tak deti k zdravému životnému štýlu.

  • Kalokagatia (Základná škola s materskou školou Veľká Okružná, Partizánske)

Škole prislúchajú vonkajšie priestory, ktoré nie sú veľmi využívané. V rámci projektu by sa mali zakúpiť exteriérové stolnotenisové stoly a záhradné šachy pre žiakov ZŠ, pracovníkov školy i verejnosť. Slúžiť majú na rozvíjanie fyzickej aj mentálnej časti človeka.

  • Street workout ihrisko (ZŠ Klátova Nová Ves)

V areáli školy sa má s pomocou projektu zriadiť workoutové ihrisko. Princíp workoutu spočíva v cvičení s vlastnou váhou a prispieva tak k zlepšeniu fyzickej kondície, zvýšeniu sily a vytrvalosti. Zámerom projektu je tiež spojenie dizajnu s využiteľnosťou tak, aby ihrisko prinieslo radosť všetkým občanom.

  • Pohybovo-relaxačný chodník (Materská škola, Makarenkova ulica, Partizánske)

Pohybová aktivita je neoddeliteľná súčasť zdravého životného štýlu. Materská škola chce preto vytvoriť priestor pre hracie prvky na pohybové aktivity pre deti. Ten má slúžiť na oddych, koncentráciu a podporovať pohyb detí v predškolskom veku. Projekt má pomôcť upevňovať kondíciu a zdravie detí i rodičov.

  • Športujeme s modrým delfínom (mesto Partizánske – MŠ Malinovského ul.)

Materská škola prevádzkuje interiérový bazén, ktorý počas roka využívajú aj iné materské školy z okresu. Projekt by mal pomôcť skvalitniť vybavenie bazéna plaveckými i hracími pomôckami. Jeho cieľom je tiež zapojiť deti predškolského veku do aktívneho športovania.

  • Cesta za poznaním a ochranou prírody (mesto Partizánske, MŠ Obuvnícka ul.)

Materská škola je zameraná na oblasť environmentálnej výchovy. Cieľom projektu je vytvoriť a osadiť náučné pohyblivé tabule, ktoré rozšíria deťom v predškolskom veku obzory v oblasti životného prostredia. Využívať ich budú môcť aj deti z iných materských škôl.

  • Dielnička šikovných majstrov (Základná škola, Malinovského ul. Partizánske)

Projekt je zameraný na vybudovanie dielne pre žiakov školy spolupracujúcich s organizáciami pre postihnutých mladých ľudí. V rámci dielne by mal vzniknúť priestor, v ktorom budú žiaci môcť uchovávať kultúrne dedičstvo našich predkov a rozvíjať svoju zručnosť i technickú stránku osobnosti.

Okres Trenčín

  • Minimalizujeme odpad (Športové gymnázium v Trenčíne)

Na internáte pri Športovom gymnáziu v Trenčíne býva približne 650 stredoškolákov, medzi nimi aj žiaci Strednej umeleckej školy v Trenčíne, ktorí by pri šití kobercov mali zohrať kľúčovú úlohu. Finančnú dotáciu z PKR by chceli žiadatelia využiť na nákup lisovačov fliaš na jednotlivé poschodia internátu a tiež krosien na tkanie. K cieľom projektu patrí podpora aktivity žiakov, ktorí majú záujem o ochranu životného prostredia vrátane trvalej separácie odpadu v školskom internáte.

  • Keď radi tvoríme, spolu sa bavíme! (Občianske združenie rodičov pri MŠ v Trenčianskych Tepliciach)

Získané financie by predkladatelia projektu chceli využiť na nákup spotrebného a prírodného materiálu, ako aj ochranných pomôcok, ktoré využijú v rámci plánovaných tvorivých aktivít. Tie by mali byť celkovo štyri, a to so zapojením škôlkarov, detí, rodičov, starých rodičov aj širšej verejnosti. Súčasťou projektu by tak mali byť tvorivé aktivity, zamerané na tvorivé sadenie, tvorbu exteriérovej mozaiky, tvorba z prírodného materiálu a záhradná slávnosť. Výsledkom by malo byť relaxačné tvorivé prostredie na školskom dvore vrátane prírodnej záhradky.

  • Parenica 2018 (VIVAX, o. z.)

Prioritným cieľom projektu je poskytnúť amatérskym kapelám priestor na prezentáciu pred širokou verejnosťou. Financie z PKR by organizátori využili na materiálno-technické zabezpečenie podujatia. Od roku 2009 dokázali organizátori na festival prilákať 8000 tisíc návštevníkov a 60 interpretov z celého Slovenska. Dnes už vedia festival zorganizovať na takej úrovni, aby  sa popri 2 -3 známych interpretoch, ktorí sú ťahákom podujatia, odprezentovala aj nová domáca tvorba amatérskych zoskupení.

  • Nordic Walking pre všetkých (Nordic Walking Trenčín a okolie, o. z.)

Cieľom projektu je ľuďom vysvetliť a priblížiť, čo to vlastne Nordic walking je. Nie každý totiž pozná správnu techniku Nordic walkingu a spôsob, ako z neho pre svoje zdravie vyťažiť čo najviac. Nordic walking spája aktívny pohyb s pobytom v prírode, preto ho chcú predkladatelia projektu ľuďom v regióne priblížiť čo najviac, nakoľko má na kondíciu i zdravie človeka pozitívnejšie dopady ako obyčajná chôdza. Získané financie by žiadatelia radi využili na propagačné aktivity a na materiálne športové vybavenie. 

  • Doplnenie krojového vybavenia (Trenčan, folklórny súbor Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne)

Folklórny súbor Trenčan vznikol pri Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne v roku 1949. Už skoro 69 rokov tak funguje výlučne ako stredoškolský folklórny súbor. Jeho členovia sa ročne predstavia na 25 vystúpeniach na domácich javiskách, ďalšie predstavenia absolvujú na zahraničnej pôde. Cieľom projektu Folklórneho súboru Trenčan je využiť finančnú dotáciu z PKR 2018 na nákup 20 párov tanečných čižiem.

  • Leto v galérii (Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne)

Primárnym cieľom projektu je pripraviť podujatie Leto v galérii, ktoré by zahŕňalo tri stále expozície, doplnené štyrmi premenlivými výstavami. Galéria ma v pláne zorganizovať rôzne zaujímavé tvorivé aktivity od tanečnej školy, cez výtvarné workshopy, prácu s drevom, až po módnu prehliadku, komentované prehliadky výstav či hudobno-divadelný večer. V prípade podpory projektu, galéria využije unikátny vonkajší priestor v srdci mesta Trenčín na prilákanie návštevníkov do galérie.

  • Trenčín na korze (Sýkorka, n. o.)

Cieľom projektu Trenčín na korze je rozšírenie moderného mestského trhu v netradičnom priestore. Trenčín na korze by sa po prípadnom úspechu v PKR 2018  nekonal len jedenkrát do roka na Ulici 1. Mája v Trenčíne, ale aj druhýkrát, a to práve vo vianočnom období v priestoroch trenčianskej synagógy.

  • Propagácia športu v Trenčíne (Asociácia športov Trenčín)

Predkladatelia projektu s názvom Propagácia športu v Trenčíne majú víziu prilákať deti k športu a zaplniť športoviská. S finančnou podporou od TSK chcú žiadatelia spopularizovať športové aktivity na území krajského mesta. Plánujú tak urobiť napríklad aj prostredníctvom vysielania zápasov športových klubov, krátkych videoreportáží či propagácie jednotlivých druhov športov, akými sú  florbal, futbal, hádzaná či bedminton.

  • Hospic ako pomoc rodinám a rozvoj dobrovoľníckej činnosti v ňom (Ži:va, o. z.)

V Trenčíne od roku 2005 pôsobí Hospic milosrdných sestier ako špecializované neštátne zdravotnícke zariadenie. S kapacitou 24 lôžok pomáha nevyliečiteľne chorým pacientom zväčša s onkologickými chorobami. Zámerom projektu je vytvoriť prostredie, ktoré sa čo najviac podobá domovu. V rámci projektu chcú predkladatelia zvýšiť informovanosť o možnostiach hospicovej starostlivosti pre širokú verejnosť a zvýšiť rozvoj dobrovoľníctva v hospici.

autor: mp

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK