Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

O dotáciu z TSK požiadalo viac ako 360 subjektov, financie chcú použiť najmä na kultúru a šport

Do konca apríla zbierala Trenčianska župa žiadosti o finančný príspevok zo svojho dotačného systému. Aká je konečná bilancia podaných žiadostí?

Príprava kultúrneho či športového podujatia, zorganizovanie semináru na vybranú tému, letného či rekondičného pobytu si dnes vyžaduje dostatok finančných prostriedkov. Jeden zo spôsobov, ako získať časť finančných prostriedkov na ich organizáciu, predstavuje dotačný systém Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Dva týždne pred uzavretím dotačného systému TSK sme informovali, že šancu požiadať o finančné prostriedky z dotačného systému využilo viac ako 220 žiadateľov. Posledný aprílový deň sa možnosť podať si žiadosť o príspevok pre tento rok uzavrela. „Na župu bolo spolu doručených a zaevidovaných viac ako 360 žiadostí. Najviac sme ich zaevidovali za okres Trenčín, kde prišlo bezmála 100 žiadostí. Najmenej prišlo z myjavského okresu,“ uviedla vedúca Odboru finančného Renáta Ozimová. Žiadosti o dotácie je už druhým rokom možné podávať len do konca apríla príslušného kalendárneho roka.   

Najväčší záujem je o financie na kultúru a šport

Viac ako 200 doručených žiadostí žiada finančné prostriedky na organizáciu kultúrno-spoločenských podujatí, ako sú napríklad jarmoky, hodové slávnosti či výročia prvej písomnej zmienky alebo založenia obce. Počas celého roka tak žiadatelia plánujú pripraviť ich návštevníkom nezabudnuteľné zážitky.  

Druhou najpočetnejšie zastúpenou oblasťou v žiadostiach je šport. Viac ako 120 žiadostí doručených na župu chce ponúknuť možnosť športového vyžitia pre jednotlivcov i rodiny s deťmi. V oblasti vzdelávania žiadatelia o financie z dotačného systému TSK chcú podporiť prípravu seminárov, konferencií či výstav na aktuálne témy; v tomto roku aj v súvislosti so 100. výročím vzniku prvej Československej republiky. Župa tiež prispeje na rekondičné pobyty či letné tábory.       

Z dotačného systému TSK bola na bežné výdavky žiadateľov schválená suma 300 tisíc eur, čo je o 50 tisíc eur viac ako v roku 2017. Maximálna výška podpory na jeden projekt zostala nezmenená, a to vo výške 3 300 eur.    

V minulom roku župa zaevidovala 340 žiadostí o finančný príspevok v rámci dotačného systému TSK. Každoročný nárast žiadostí iba potvrdzuje, že nielen leto býva v Trenčianskom kraji plné zábavy a športu. Tento rok sa obyvatelia kraja môžu opäť tešiť na živé kultúrne, spoločenské i športové dianie v jednotlivých regiónoch aj s finančnou podporou TSK.            

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK