Po dobrovoľných hasičoch dostanú svoju knižku aj dychové hudby a folklórne zoskupenia

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa po úspechu publikácie o dobrovoľných hasičských zboroch v Trenčianskom kraji rozhodol prísť s ďalšou knižnou novinkou, ktorá odprezentuje hudobné poklady nášho regiónu.

Folklórne skupiny, dychové hudby, heligonkári či trombitáši. Tieto rôznorodé umelecké zoskupenia dostanú na stránkach novej knihy priestor prezentovať svoju históriu i súčasnosť. Trenčiansky samosprávny kraj plánuje v spolupráci s jednotlivými hudobnými zoskupeniami, obcami a mestami v Trenčianskom kraji a so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) vydať knihu o histórii, aktivitách, výnimočnosti hudobných zoskupení a ich oceneniach či účasti na domácich alebo zahraničných festivaloch.

Na stránkach publikácie predstaví TSK súbory z každého okresu Trenčianskeho kraja, ktoré na nich odprezentujú nielen spoločnú pýchu našej krajiny – folklór, ale najmä svoje regionálne špecifiká. „Ako trenčianskeho župana ma teší, že aj náš kraj sa môže pochváliť množstvom folklórnych, dychových či iných zoskupení, ktoré pôsobia na jeho území. Návštevy letných festivalov či rozličných podujatí počas celého roka nás presvedčili, že sa naozaj máme čím pochváliť a máme čo ukázať. Verím, že aj vydaním takejto knihy podporíme uchovávanie i šírenie tradícií v kraji, k čomu sa Trenčiansky samosprávny kraj hrdo hlási,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.

Zachovávať folklór v kraji pomáha župa aj prostredníctvom svojho dotačného systému, v rámci ktorého podporuje organizáciu rôznorodých festivalov počas celého roka či nákup krojov alebo hudobných nástrojov.

Pomôcť župe zachovať kultúrne bohatstvo kraja pre ďalšie generácie môže aj verejnosť tým, že dané hudobné zoskupenie o tejto možnosti prezentácie informuje. Postup je jednoduchý – stačí, ak hudobné zoskupenie vyplní priložený formulár a pošle ho poštou na adresu TSK, e-mailom na lenka.kukuckova@tsk.sk alebo ho môže priniesť priamo na župný úrad na adresu K dolnej stanici 7282/20 A, Trenčín.

Informácie o hudobných zoskupeniach župa zbiera do konca mája 2018, knihu plánuje zostaviť do konca tohto roka. Tešíme sa, že nám pomôžete vytvoriť naozaj vzácnu publikáciu, ktorá bude hrdo prezentovať kultúrne poklady Trenčianskeho kraja.

Informácie o jednotlivých umeleckých zoskupeniach budú v pripravovanej publikácii uverejnené bezplatne, zaslané rukopisy a podkladové materiály nebude župa honorovať ani vracať autorovi. Vzhľadom na rozsah si tiež župa vyhradzuje právo na úpravu/skrátenie/prípadne neuverejnenie všetkých zaslaných materiálov.

Formulár k pripravovanej publikácii TSK

Presný názov zoskupenia

Miesto pôsobenia zoskupenia

Dátum vzniku

Počet a mená zakladajúcich členov

História zoskupenia

(vlastný text)

Súčasnosť – počet členov, aktivity (vlastný text)

Najväčšie úspechy – účasť na festivaloch a pod.

(vlastný text)

Špecifiká zoskupenia – charakteristiky, výnimočnosti, najmladší/najstarší člen, vlastný kroj

(vlastný text)

Pozn.: počet znakov v kolónkach „vlastný  text“ by spolu nemal presiahnuť 1500 znakov.

autor: bj