Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

TSK aktívne pracuje na Akčnom pláne transformácie pre hornú Nitru, spúšťa zber projektových zámerov

Trenčiansky samosprávny kraj v nasledujúcich týždňoch čaká zber projektových zámerov, ktoré majú napomôcť ekonomickému prerodu hornej Nitry. V procese zberu údajov a výberu prioritných projektov kraj spolupracuje s miestnou samosprávou, ako aj s regionálnym Združením miest a obcí, ktoré najlepšie poznajú región a jeho potreby. Samotný proces zberu uľahčí štruktúrovaný formulár.

Hoci má horná Nitra v súčasnosti prívlastok banícky región, v blízkej budúcnosti by malo dôjsť k jej transformácii na iný druh priemyslu. V tomto regióne má baníctvo veľkú tradíciu a aj v súčasnosti je na ťažbu hnedého uhlia priamo aj nepriamo naviazaných viac ako 7 500 pracovných miest. Preto Trenčiansky kraj v spolupráci s Úradom vlády Slovenskej republiky a Európskou komisiou hľadajú prijateľné riešenia a možnosti, ako zabezpečiť jeho bezproblémový prechod na iné odvetvie priemyslu. S procesom transformácie je tiež úzko spojená aj potreba kvalitnej infraštruktúry a zvýšenie atraktivity regiónu pre investorov ako tvorcov nových pracovných príležitostí.

Aktívne pomáha aj Brusel

Pre banícke regióny, ktoré rovnako ako horná Nitra, čelia náročnej a zodpovednej úlohe zabezpečiť bezproblémovú a efektívnu zmenu priemyselnej orientácie regiónu, vytvorila Európska komisia v Bruseli Platformu pre transformáciu uhoľných regiónov Európskej únie pre podporu prechodu od uhlia. Horná Nitra sa stala jedným zo štyroch pilotných regiónov, v ktorých je potrebné naštartovať proces transformácie a postupne utlmiť ťažbu hnedého uhlia. TSK je aktívnym členom pracovných skupín v rámci tvorby Akčného plánu transformácie regiónu hornej Nitry. Pri jeho tvorbe úzko spolupracuje aj s miestnou samosprávou a regionálnym Združením miest a obcí, ktoré prihliadajú najmä na potreby a špecifiká tohto regiónu.

Zber projektových zámerov uľahčí formulár

Trenčiansky kraj začal intenzívne pracovať na postupnom a systematickom transformačnom procese. V nasledujúcich týždňoch bude potrebné zabezpečiť zber projektových zámerov na všetkých úrovniach; od lokálnej až po národnú. Následne budú zámery rozdelené do tematických celkov „Na tento proces nadviaže identifikácia prioritných projektov a sumarizácia plánovaných cieľov, ktoré majú projekty dosiahnuť. Na základe výsledného súboru údajov bude vypracovaný Akčný plán transformácie regiónu hornej Nitry, ktorý sa stane podkladom na čerpanie financií z rôznych zdrojov a poslúži tiež ako kontrolný nástroj napredovania transformácie,“ vysvetlila vedúca Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martina Lamačková.

Projektové zámery bude kraj zbierať prostredníctvo formulára, ktorý je potrebné zaslať najneskôr do 30. apríla 2018 na e-mailové adresy: martina.lamackova@tsk.skpeter.biel@tsk.sk.  Zámery môžu predkladať podnikateľské subjekty, fyzické osoby, samosprávy, orgány štátnej správy a mimovládne organizácie. Povolené je predkladať aj spoločné zámery viacerých subjektov. Predkladatelia tiež môžu využiť osobné konzultácie v sídle krajského úradu v Trenčíne, prípadne kontaktovať zamestnancov odboru regionálneho rozvoja na telefónnych číslach 032/6555 419 a 032/6555 428. Predmetný formulár je k dispozícii ako príloha tejto správy, uverejnený bude aj na webovom sídle kraja www.tsk.sk v sekcii Regionálny rozvoj až do konca apríla 2018.

Kontaktné osoby pre konzultácie:

Ing. Martina Lamačková, vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK

K dolnej stanici 7282/20A

7. poschodie, kancelária č. 755

911 01  Trenčín

tel.: 032 6555 419

mobil: 0901 918 152

e-mail: martina.lamackova@tsk.sk

 

Ing. Peter Biel, pracovník odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK

K dolnej stanici 7282/20A

7. poschodie, kancelária č. 753

911 01  Trenčín

tel.: 032 6555 428

e-mail: peter.biel@tsk.sk

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK