Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Z Púchova do Nimnice prejdete bezpečne po novej cyklotrase už túto sezónu

Práce na výstavbe cyklotrasy medzi Púchovom a Nosickou priehradou už prebiehajú, cyklistom bude k dispozícii na sklonku letných prázdnin.

Keď bude Vážska cyklotrasa kompletne vybudovaná, dosiahne dĺžku 100 km. Cyklistov bezpečne prevedie z juhu kraja až k jeho severnej hranici. Až tri metre široká cyklotrasa bude segregovaná od motorovej dopravy, ideálna pre cyklistov, korčuliarov a dokonca aj bežkárov. Dobrou správou je, že magistrála nie je hudbou ďalekej budúcnosti. Jej prvé úseky totiž Trenčiansky samosprávny kraj už stavia. Cyklisti by sa po nich mali previesť už túto sezónu.

Cyklistom by nemali prekážať ani chodci, ani cestná premávka

Od februára tohto roku pozornosti motoristov jazdiacich po ceste II/507 v okrese Púchov  neunikli prebiehajúce stavebné práce. Tie sa týkajú práve výstavby jednej z ôsmich častí plánovanej Vážskej cyklotrasy. Približne 4 kilometre dlhý úsek cyklotrasy spojí mesto Púchov s kúpeľnou obcou Nimnica a s turisticky lákavou priehradou Nosice. „Cyklotrasa dosiahne šírku až tri metre a bude segregovaná od motorovej dopravy,“ vysvetlil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška ako autor myšlienky výstavby 100 km magistrály. Ku kolízii medzi cyklistami a chodcami by takisto nemalo dôjsť, nakoľko budú od seba oddelení zvislým i vodorovným dopravným značením, pri orientácii pomôžu piktogramy. Teleso novej cyklotrasy bude rozdelené na dva pruhy pre každý smer pre cyklistov a v niektorých častiach aj na chodník pre chodcov, inde bude cyklotrasa od chodníku pre chodcov oddelená úplne. Raritou bude nový oceľový mostík, ktorý má stret cyklistu s chodcom celkom eliminovať.

Náklady spojené s výstavbou vo výške 2,9 mil. € znáša Trenčiansky samosprávny kraj. Trasa povedie z Púchova po korune ochrannej hrádze Nosickej priehrady v súbehu s cestou II/507 v smere na Považskú Bystricu. Ďalej bude cyklotrasa pokračovať po novovybudovanom koridore cez vodné dielo a následne povedie po už existujúcej komunikácii. Výstavba cyklotrasy si vyžaduje zložitejšie technické riešenia v podobe oporných múrov či preložky chodníka.  Trenčiansky samosprávny kraj ako investor stavby cyklotrasu doplní aj o drobnú infraštruktúru.S cieľom zvýšiť komfort cyklistov umiestnime v bezprostrednom okolí cyklotrasy drobnú architektúru ako kryté odpočívadlo, sedenie pre cyklistov, stojany na bicykle, odpadkové nádoby i informačné tabule,“ priblížil detaily vedúci Odboru dopravy Úradu TSK Radovan Hladký s tým, že cyklotrasa by mala byť prvým cyklistom k dispozícii už počas tohtoročnej cyklistickej sezóny. 

Výstavba Vážskej cyklotrasy je v súlade s cieľmi projektu Zelená župa. Jeho podsekciou je totiž práve aj výstavba cyklotrás a podpora cykloturistiky v kraji. Po rokoch prípravných prác Vážska cyklotrasa vstupuje do svojej realizačnej fázy a okrem výstavby úseku medzi Púchovom a Nimnicou sa už stavia aj úsek cyklotrasy medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom. Výstavbu prvých dvoch úsekov zo svojej kasy financuje Trenčiansky samosprávny kraj, na realizáciu zvyšných úsekov by župa rada využila financie z európskych fondov. Naďalej platí, že Vážska cyklotrasa je len pracovným označením veľdiela, o jeho finálnom pomenovaní rozhoduje v aktuálne prebiehajúcej súťaži verejnosť. 

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK