Do Jarnej kvapky krvi TSK sa zapojili župné stredné školy aj organizácie, premiérovo i Slovenská pátracia služba

V utorok 28. a stredu 29. mája 2019 sa v Trenčianskom kraji pomáhalo vo veľkom. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) spoločne s Národnou transfúznou službou SR v Trenčíne a tromi župnými nemocnicami pripravil pre zamestnancov Úradu TSK a širokú verejnosť v poradí už 9. spoločný výjazdový odber krvi.

Počas dvojdňovej Jarnej kvapky krvi Trenčianskej župy prišlo do priestorov župného úradu a do troch krajských nemocníc darovať krv 85 darcov, ktorí spolu prispeli viac ako 33 litrami vzácnej červenej tekutiny. Medzi darcami sa na Úrade TSK okrem 12 prvodarcov opäť objavili aj známe tváre z organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskej župy, napríklad z Centra sociálnych služieb v Lednických Rovniach a Novej Bošáci, študenti a pedagógovia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne a Strednej odbornej školy Pod Sokolicami v Trenčíne či členovia Dobrovoľného hasičského zboru z Kálnice. „Výjazdový odber krvi organizujeme dvakrát do roka, preto si ľudia na naše spoločné odbery v priestoroch župného úradu už zvykli. Tradične sa ich zúčastňujú, za čo im patrí moja veľká vďaka. Zároveň ma teší, že takýmto spôsobom dokážeme pomôcť tým, ktorí to naozaj potrebujú,“ priblížil trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý vzácnu červenú tekutinu daroval už po siedmykrát.

Po prvýkrát sa spoločného odberu krvi v priestoroch župného úradu zúčastnili aj členovia Slovenskej pátracej služby. „Darovať krv som sa chystal už dlhší čas, preto som veľmi rád, že sa mi to konečne podarilo. Dúfam, že moja krv pomôže prispieť k záchrane ľudského života,“ uviedol Marek Talár zo Slovenskej pátracej služby, ktorý spolu s ďalšími troma kolegami patrili medzi prvodarcov.

Srdečne ďakujeme všetkým darcom, ktorí sa zapojili do tohtoročnej Jarnej kvapky krvi TSK!

autor: mp