Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Do vybavenia školy s najmodernejšími energetickými výdobytkami pribudli aj pracoviská pre odborný výcvik žiakov stavebných odborov

Najmodernejšiu školskú budovu vôbec nájdete v stredoškolskom kampuse v Trenčíne. Je ňou budova Strednej priemyselnej školy (SPŠ) stavebnej E. Belluša, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Kým začiatok uplynulého školského roka 2018/2019 sa niesol v duchu slávnostného odovzdania zrekonštruovanej budovy školy, ktorá disponuje najmodernejšími energetickými výdobytkami, v novom školskom roku už žiaci prvého ročníka stavebných odborov môžu využívať aj novovybudované odborné dielne.  

Stavebná priemyslovka v Trenčíne už druhým rokom víta svojich žiakov i nový školský rok v priestoroch, ktoré im môže každá iná škola len ticho závidieť. Škola, ktorá sa hrdo pýši titulom „škola v energetickej triede A0“, po novom disponuje aj novučičkým Centrom odborného vzdelávania a prípravy (COVP) pre stavebníctvo, ktoré sa podarilo vybudovať vďaka financiám z eurofondov i rozpočtu TSK. „V rámci tohto projektu, ktorý je financovaný z IROP vo výške viac ako 422 tis. eur, je ďalších 22 tis. z rozpočtu TSK. Touto investíciou sa zvyšuje kvalita odbornej prípravy žiakov v odboroch stolár a inštalatér,“ vysvetlil trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že projekt vybudovania COVP pozostával z viacerých častí. „Súčasťou projektu bola okrem stavebných prác aj modernizácia vybavenia dielní. K už zakúpeným prístrojom ešte pribudne aj moderné vybavenie geodetickej učebne a zriadené bude aj laboratórium na testovanie stavebných materiálov. Je to veľká pridaná hodnota pre školu i samotných žiakov,“ doplnil predseda TSK.

COVP vzniklo v priestoroch bývalých šatní, odborný výcvik v ňom absolvujú žiaci prvých ročníkov učebných odborov stolár a inštalatér. „V tomto roku sme prijali do prvého ročníka maximálny možný počet žiakov, a to 9 stolárov a 9 inštalatérov. V novovybudovaných dielňach budú nadobúdať základné pracovné návyky 3 dni v týždni. Vyššie ročníky vďaka systému duálneho vzdelávania vykonávajú odborný výcvik priamo vo firmách,“ prezradila riaditeľka SPŠ stavebnej E. Belluša v Trenčíne Martina Knappová a doplnila, že ide o 5 žiakov a škola pracuje aj na podpise zmlúv s ďalšími firmami. O ich zručnosti sa návštevníci školy môžu presvedčiť priamo v spojovacej chodbe, ktorá vedie k novým dielňam. Tú zdobia dvere, ktoré sú dielom žiakov učebného odboru stolár.

Na SPŠ stavebnej E. Belluša v Trenčíne študuje v aktuálnom školskom roku 336 žiakov v študijných i učebných odboroch. Vybudovanie COVP pre stavebníctvo je v krátkom časovom horizonte už druhým európskym projektom, ktorý bol na škole zrealizovaný a spolufinancovaný zriaďovateľom školy - Trenčianskym samosprávnym krajom. Aktuálne je škola vďaka projektu v hodnote takmer 2,4 mil. eur príkladom ukážkovej energeticky úspornej verejnej budovy pre zvyšok Slovenska i Európsku komisiu.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK