Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Folklórne tradície našich predkov sa počas víkendu niesli celým krajom

Pomaly začína leto a s ním aj obdobie bohaté na kultúrne podujatia vo všetkých kútoch Trenčianskeho kraja. Tradície, zvyky a folklór, ktorý nám ako najväčšie bohatstvo zanechali predchádzajúce generácie inšpirujú ľudí dodnes. Najkrajšia prehliadka pestrosti kultúrneho dedičstva v obciach Trenčianskeho kraja sa už začala. Počas víkendu sa tancovalo a spievalo v Trenčianskych Stankovciach (okres Trenčín), Hradišti (okres Partizánske) a Žitnej-Radiši (okres Bánovce nad Bebravou).

Tradíciu nového folklórneho festivalu založili v Trenčianskych Stankovciach premiérový ročník Stankovských zvonov si zobral pod patronát Folklórny súbor Rozvadžan v spolupráci s obcou. Krásnu myšlienku organizátorov, prilákať mladých ľudí k folklóru, podčiarklo aj množstvo účinkujúcich nielen z okolia, ale z celého kraja. V slávnostnom sprievode i na pódiu sa postupne predstavilo 333 folkloristov všetkých vekových skupín v typických ľudových krojoch. Záštitu nad podujatím prevzal trenčiansky župan Jaroslav Baška. „V obciach Trenčianskeho kraja sa ukrýva hodnotné kultúrne dedičstvo práve  v ľudových piesňach, tancoch, zvykoch a krojoch, vďaka ktorým sa uchovávajú charakteristické kultúrne črty regiónu i múdrosť našich predkov. Aj z tohto dôvodu sa Trenčianska župa rozhodla zhmotniť toto bohatstvo do podoby knižnej publikácie, ktorá by mala byť hotová v septembri tohto roka,” prezradil predseda TSK.

Tradičný medzinárodný hudobný festival Hradište 2019 sa tento rok niesol v znamení 35. výročia založenia Detskej dychovej hudby Hradišťanka. Tá je jedným z najúspešnejších detských dychových orchestrov na Slovensku a počas svojej existencie odohrala približne 300 koncertov po celej Európe. Na oslavách sa predstavili aj Hradištské mažoretky AKORD, Dychová hudba Prievidžanka či hostia zo susedného Česka a Maďarska.

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja prevzal záštitu aj nad 13. ročníkom Mikroregionálnych slávností, ktoré každoročne organizuje Združenie obcí „Uhrovská dolina”. Patria do neho obce Uhrovec, Žitná-Radiša, Uhrovské Podhradie, Omastiná, Kšinná, Horné Naštice a Miezgovce, predsedníčkou združenia je Zuzana Máčeková, starostka neďalekej obce Uhrovec. Slávnosti sa každý rok konajú v inej obci. Trenčianska župa podporila organizáciu všetkých troch podujatí zameraných na šírenie tradičnej kultúry zo svojho dotačného systému.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK