Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Garantovaná energetická služba pomôže župe zlepšiť energetickú efektívnosť školy i troch krajských nemocníc

Zvýšenie hodnoty majetku, zníženie energetickej náročnosti budov a zníženie nákladov na vopred stanovenú hodnotu. To sú piliere Garantovanej energetickej služby (GES), ktorá má za úlohu ušetriť verejným inštitúciám nemalé financie, a to bez nutnosti investície vynaloženej na rekonštrukciu budov.

Realizovať Garantovanú energetickú službu na inštitúciách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti sa rozhodol aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Ako prvé by sa do projektu mali zapojiť budovy Strednej odbornej školy v Dubnici nad Váhom a krajských nemocníc v Myjave, Považskej Bystrici a Bojniciach. „Cieľom GES je znížiť náklady verejnej správy na energie, prispieť k predĺženiu životnosti verejných budov a zlepšiť kvalitu životného prostredia,“ priblížila Beáta Tichá, poverená riadením odboru investícií, životného prostredia a vnútornej prevádzky Úradu TSK s tým, že realizácia GES si nevyžaduje priamu kapitálovú investíciu.

Prostredníctvom komplexnej stavebnej rekonštrukcie sa dané budovy nielen zhodnotia, ale dosiahnu aj zníženie spotreby energií. Na základe týchto skutočností bude inštitúcia pravidelne platiť poskytovateľovi GES platby z úspory nákladov na energie.

Zámer realizovať GES na uvedených budovách v pôsobnosti TSK rozhodlo krajské zastupiteľstvo na svojom XVIII. zasadnutí.

autor: lb

Fotogaléria

asdasdas
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK